Jutranje razpoloženi gorenjski obiralci mandarin / Foto: AB

Oranžna lepotica

Mandarine v dolini Neretve imenujejo tudi 'rumeno neretvansko zlato'. Oranžnih lepotic je več vrst. Ene zorijo prej, druge kasneje. Najbolj okusne so sveže, utrgane naravnost z drevesa. Ker je bil izlet dvodneven, smo se drugi dan odpravili na 'berbo', kot jo imenujejo domačini, le da se potem nismo vrnili v hotel, ampak nazaj v Slovenijo. Na Gorenjsko smo prispeli pozno ponoči.

Po zajtrku je torej sledil obisk doline Neretve, kjer smo uživali v obiranju mandarin, seveda pa smo se jih zraven tudi najedli. Ker kot pravi Jozo Crnčević, lastnik plantaže in kmečkega turizma Izletište Kuti, kjer smo se Glasovi izletniki ustavili kasneje, je najboljša mandarina sveža mandarina. »Ene so kisle, druge bolj sladke. Stvar okusa. Enim so všeč ene, drugim druge. Tiste, ki so bolj kisle, imajo več vitamina C, slajše pa več sladkorja,« se je glasil odgovor na vprašanje, kakšnega okusa so letošnje.

V tem poslu je Jozo že več kot dvajset let in ker gre za družinski posel, svoje znanje prenaša že na mlajšo generacijo.

Po končanem obiranju smo se Glasovci odpravili še na težko pričakovano kosilo. Obisk že omenjenega Izletišta Kuti je vedno zanimivo, saj se do njega po jezeru Kuti zapeljemo s posebnimi ladjicami – trupicami. In ker nam je bilo vreme naklonjeno, smo lahko občudovali zanimivo jezersko okolico ter opazili celo kakšen odprt lokvanjev cvet.

Ob izstopu s trupic nas je pričakal zvok harmonike in obložene mize z lokalnimi ribjimi in mesnimi dobrotami.

Za marsikoga je bila na krožniku novost jegulja, pa tudi žabjih krakov ne jemo ravno vsak dan. Brez pršuta za piko na i, domačega kruha in krajšega rajanja po kosilu tudi letos ni šlo.

Nazaj grede smo se ustavili še ob obcestnih prodajalcih mandarin, kjer smo porabili še zadnje kune, čeprav je večina tisto, kar je imela namen, nakupila že pri Jozu. Najbolj so izletnike vabile mandarine, pa marmelada iz mandarin, olivno olje, limone, fige, domača travarica in letos še posebno česen. Jozo pa je postregel še z eno novostjo: tobakom. Včasih naj bi bil v teh krajih zelo znan visoko kvaliteten 'neumski duhan' oziroma neumski tobak. Pa se je malce poigral, ga posadil in glede na njegovo podjetniško žilico vprašanje, če ne bodo enkrat v prihodnosti ljudje pri Jozu obirali mandarin in po želji tudi tobaka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 12. november 2009 / 07:00

Kmalu nov nogometni center

Na Velesovem so položili temeljni kamen za nov nogometni center.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 3. april 2010 / 07:00

Grumovi nagrajenci kar trije

V petek zvečer se je s podelitvijo nagrad končal 40. teden slovenske drame. Najboljša je predstava Prešernovega gledališča, nagrado Slavka Gruma prejeli kar trije avtorji.

Prosti čas / sobota, 3. april 2010 / 07:00

Otrokom omogočili počitnice

Na nedeljskem Leo dobrodelnem koncertu so zbrali pet tisoč evrov in tako otrokom omogočili počitnice v Levčkovem taboru v Pineti.

Humor / sobota, 3. april 2010 / 07:00

Ali Jelinčič rešuje zemljo

"Nič ne vem o ozonski luknji. Ne poznam je in z njo se nisem pogovarjal. Najbrž pa je to kakšna prijateljica gospe Kresalove," je Malemu bratu ekskluzivno zatrdil poslanec Zmago Jelinčič, kasneje pa p...

Nasveti / sobota, 3. april 2010 / 07:00

Na obisku pri dobrem možu

Miklavška gora (955 m) - Hribčki in kuceljčki po celotni Sloveniji so posejani s številnimi prikupnimi cerkvami, ki so podružnice večjih cerkva v dolini. Selška dolina ni v tem nobena izjema. Razgledn...

GG Plus / sobota, 3. april 2010 / 07:00

Veselo pomladno praznovanje z dobro hrano

O veliki noči, najstarejšem, največjem in tudi najdaljšem krščanskem, predvsem pa pomladanskem prazniku in njegovih posebnostih na Gorenjskem smo se tokrat pogovarjali s priznanim etnologom Janezom Bo...