Jutranje razpoloženi gorenjski obiralci mandarin / Foto: AB

Oranžna lepotica

Mandarine v dolini Neretve imenujejo tudi 'rumeno neretvansko zlato'. Oranžnih lepotic je več vrst. Ene zorijo prej, druge kasneje. Najbolj okusne so sveže, utrgane naravnost z drevesa. Ker je bil izlet dvodneven, smo se drugi dan odpravili na 'berbo', kot jo imenujejo domačini, le da se potem nismo vrnili v hotel, ampak nazaj v Slovenijo. Na Gorenjsko smo prispeli pozno ponoči.

Po zajtrku je torej sledil obisk doline Neretve, kjer smo uživali v obiranju mandarin, seveda pa smo se jih zraven tudi najedli. Ker kot pravi Jozo Crnčević, lastnik plantaže in kmečkega turizma Izletište Kuti, kjer smo se Glasovi izletniki ustavili kasneje, je najboljša mandarina sveža mandarina. »Ene so kisle, druge bolj sladke. Stvar okusa. Enim so všeč ene, drugim druge. Tiste, ki so bolj kisle, imajo več vitamina C, slajše pa več sladkorja,« se je glasil odgovor na vprašanje, kakšnega okusa so letošnje.

V tem poslu je Jozo že več kot dvajset let in ker gre za družinski posel, svoje znanje prenaša že na mlajšo generacijo.

Po končanem obiranju smo se Glasovci odpravili še na težko pričakovano kosilo. Obisk že omenjenega Izletišta Kuti je vedno zanimivo, saj se do njega po jezeru Kuti zapeljemo s posebnimi ladjicami – trupicami. In ker nam je bilo vreme naklonjeno, smo lahko občudovali zanimivo jezersko okolico ter opazili celo kakšen odprt lokvanjev cvet.

Ob izstopu s trupic nas je pričakal zvok harmonike in obložene mize z lokalnimi ribjimi in mesnimi dobrotami.

Za marsikoga je bila na krožniku novost jegulja, pa tudi žabjih krakov ne jemo ravno vsak dan. Brez pršuta za piko na i, domačega kruha in krajšega rajanja po kosilu tudi letos ni šlo.

Nazaj grede smo se ustavili še ob obcestnih prodajalcih mandarin, kjer smo porabili še zadnje kune, čeprav je večina tisto, kar je imela namen, nakupila že pri Jozu. Najbolj so izletnike vabile mandarine, pa marmelada iz mandarin, olivno olje, limone, fige, domača travarica in letos še posebno česen. Jozo pa je postregel še z eno novostjo: tobakom. Včasih naj bi bil v teh krajih zelo znan visoko kvaliteten 'neumski duhan' oziroma neumski tobak. Pa se je malce poigral, ga posadil in glede na njegovo podjetniško žilico vprašanje, če ne bodo enkrat v prihodnosti ljudje pri Jozu obirali mandarin in po želji tudi tobaka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 24. februar 2021 / 11:11

Peljali mimo preusmeritve

Torovo – Gorenjski prometni policisti so z Darsovimi cestninskimi nadzorniki v nedeljo na Torovem izvedli nadzor v prometu in ugotovili skoraj tristo prekrškov.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 12. maj 2009 / 07:00

Spletna portala borze medu in matic

Brdo pri Lukovici - Najboljšemu čebelarju tudi najbolj pridne čebele v rekordni leti ne pomagajo veliko, če pridelkov ni sposoben prodati po dobri ceni, ugotavljajo v Čebelarski...

Kronika / torek, 12. maj 2009 / 07:00

Moža pustila v krvi

Preiskovalna sodnica v Kranju je odredila pripor za 54-letno Kranjčanko Zdenko Vinšek Volčič, osumljeno poskusa uboja. Pet let starejšega moža naj bi minulo sredo pretepla skoraj do smrti.

Prosti čas / torek, 12. maj 2009 / 07:00

Angeli in demoni

Režiser nepozabnih dram Čudoviti um in Frost Nixon se vrača k junaku Da Vincijeve šifre - poznavalcu simbolov profesorju Langdonu, ki je tokrat na sledi novi srhljivi zaroti svetovnih razsežnosti.

Prosti čas / torek, 12. maj 2009 / 07:00

Veronika in Friderik

Ljubezni med Veroniko in Friderikom si marsikdo ni želel, krutega konca pa še manj. Danes zvečer pa si morda najlepšo ljubezensko zgodbo na Slovenskem lahko ogledate na 1. programu Televizije Slovenij...

Jesenice / torek, 12. maj 2009 / 07:00

Vozilo za reševanje v predoru

Danes bodo v navzočnosti ministrice za obrambo Ljubice Jelušič namenu predali novo, več kot pol milijona evrov vredno najsodobnejše gasilsko vozilo.