Gorenjska s štirimi kandidatkami

S širšega gorenjskega območja so se za kmetico leta potegovale Nežka Hribar, Marjeta Sodnik, Marija Orehovec in Anica Globočnik.

Predsednik države Borut Pahor se je kmeticam zahvalil za njihovo predano delo, ob tem pa je dejal, da je kvaliteta življenja na podeželju ena redkih prednosti, ki jih ima Slovenija v primerjavi z ostalimi državami v Srednji in Vzhodni Evropi.

Kranj – Zveza kmetic Slovenije je v četrtek v Zagorju na prireditvi ob svetovnem dnevu kmetic ob navzočnosti predsednika države Boruta Pahorja in ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana razglasila kmetico leta. Laskavi naziv je tokrat prejela Milka Podričnik s hribovske kmetije na Lomu pri Mežici, med kandidatkami pa so bile tudi štiri kmetice s širšega gorenjskega območja – Nežka Hribar, Marjeta Sodnik, Marija Orehovec in Anica Globočnik.

Nežka Hribar (Društvo kmečkih žena Kranj) izhaja z nižinske, 32 hektarjev velike kmetije, na kateri redijo od 55 do 60 goved, od tega 25 krav dojilj. Rada peče, v veliko veselje so ji rože, aktivna je tudi v medobčinskem društvu invalidov. Društvo podeželskih žena Svit iz Tržiča je za kmetico leta predlagalo Marjeto Sodnik, ki kot rojena Dolenjka že vrsto let živi na Gorenjskem, kjer je bila kuharica v gostilnah Lectar in Marinšek in nato tudi majerica na planšariji. Za društvene prireditve rada prispeva pecivo iz svoje kuhinje in druge izdelke s kmetije, sodeluje pa tudi v Konjeniškem društvu Naklo. Anica Globočnik (Društvo podeželskih žena Domžale) je prehodila pot od revnega otroštva in pridne delavke do sodobne izobražene kmetice, ki je med prvimi v domžalski občini odprla kmetijo odprtih vrat. Ob gradnji novega hleva so kmetijo preusmerili iz govedoreje v rejo svinj. Anica je dejavna tudi v turističnem društvu in v krajevni skupnosti. Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline je za kmetico leta predlagalo Marijo Orehovec. Tudi njena življenjska zgodba je zanimiva. Pri dvajsetih letih se je poročila na gorsko višinsko kmetijo, kjer obdelujejo 48 hektarjev lastne in najete zemlje in redijo 70 goved. Ker je bilo na kmetiji veliko dela, je pustila službo in se posvetila kmetovanju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 17. junij 2012 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 28. ma...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Vročina

Ker v toplem okolju telo s potenjem izgublja veliko vode, je pomembno, da popijemo dovolj tekočine, alkoholu in težki hrani pa naj bi se v vročini izogibali. Na...

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Občina Sevnica

Na stičišču krajin, gradov in narave

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Aktiven obisk v dolenjski prestolnici in okolici

"Tiha in nema se vije krog mesta in ga objema kot ljubica zvesta ..." je pred več kot sto leti zapisal poet Dragotin Kette v svoji pesmi Krka. Res je posebno romantičen ogled Novega mest...

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Spoznajmo naravo in zdravje Dolenjskih Toplic

Ob doživljanju kulturne dediščine na območju Dolenjskih Toplic najdemo veliko idej za krepitev zdravja, aktivno preživljanje obiska ter kulturno-naravoslovno izobraževanje.

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Krka - modra žila Dolenjske

Ko se voziš skozi dolino Krke, ko se kot kolesar, ribič, na splavu ali po uživanju v zidanici spustiš ob njeno bujno zelene bregove, spoznavaš vse obraze Dolenjske.