Vsakega plemenskega ovna so takole prignali pred kupce. / Foto: Tina Dokl

Na dražbi prodali devet ovnov

Na dražbi plemenskih ovnov jezersko-solčavske pasme so prodali devet ovnov, od tega pet po ceni, ki je bila višja od izklicne. Najdražji oven je bil prodan za 235 evrov.

Spodnje Jezersko – Društvo rejcev ovc jezersko solčavske pasme je prejšnjo nedeljo pripravilo tradicionalno, že trinajsto dražbo ovnov jezersko-solčavske pasme iz Testne postaje Jezersko, ki deluje v okviru društva na Kovkovi ekološki kmetiji na Spodnjem Jezerskem. Kot je povedal gospodar kmetije in od zadnjega občnega zbora tudi novi predsednik društva Janez Smrtnik, so spomladi sprejeli na testno postajo petindvajset ovnov od trinajstih rejcev z različnih koncev Slovenije. Testiranje je potekalo po odobrenem in nadzorovanem rejskem programu v naravnem okolju, to je na pašnikih v okolici kmetije, kjer pa je bilo letos zaradi pogostih padavin za razliko od nekaterih prejšnjih let dovolj paše. Republiška komisija za priznavanje plemenjakov je po končanem testiranju iz tropa izbrala petnajst ovnov kot primernih za nadaljnje razplojevanje, deset pa jih je izločila zaradi slabega prirasta, skeletnih napak (izbočen hrbet, krive noge, razprti parklji itd.) in tudi premalo kakovostne volne. Noben oven ni bil čisto popoln – 1A, ampak je komisija tri uvrstila v 1B razred, štiri v 2A, sedem v 2B in enega v 3A. Od kakovostnega razreda je bila odvisna tudi izklicna cena, ki se je gibala od 120 do 200 evrov.

»Dražba je uspela, od petnajstih ovnov smo jih devet prodali, od tega štiri po izklicni ceni in pet po višji ceni od izklicne,« je razplet licitacije komentiral Janez Smrtnik. Od treh najboljših ovnov (1B) so prodali dva, enega po izklicni ceni 200 evrov in enega za 235 evrov. Ovne kakovostnega razreda 2A so prodali vse – enega po izklicni ceni 180 evrov, ostale tri pa po cenah od 195 do 215 evrov. Od treh prodanih ovnov 2B razreda sta »šla« dva po izklicni ceni 140 evrov, eden pa za 160 evrov. Neprodani ovni so še vedno naprodaj, a je cena za desetino višja od izklicne.

V društvu so nedeljsko dražbo popestrili še z nekaterimi dogodki. Tako so predstavili barvanje volne z rastlinski barvili, rezultate raziskave o kakovosti volne pri slovenskih in italijanskih pasmah ovc ter knjigovodski program za kmetije, zlasti za ovčerejske.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 14:57

»Prikuhala« si je medaljo odličnosti

Na evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills v Franciji se je med slovenskimi tekmovalci najbolje odrezala študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled Simona Maček.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 20. avgust 2013 / 07:00

Požar je uničil Porentov dom

V Kranjski Gori je v nedeljo zjutraj zagorela brunarica ob Porentovem domu, ogenj pa se je hitro razširil tudi na dom, ki je popolnoma uničen.

Zanimivosti / torek, 20. avgust 2013 / 22:39

Pod gorami je hladno

Kranjska Gora je na vrhuncu poletja polna obiskovalcev z vseh koncev sveta. Večina išče užitke v hladnem zavetju gora in bujnega zelenja, ki v krajih pod Triglavom vztraja avgustovski pripeki navkljub...

Razvedrilo / torek, 20. avgust 2013 / 22:30

Skromno, a odločno do devetdesetih

Rozalija Robič, Judita Ksenija Mezeg, Vida Kosmač, Friderika Burnik in Ana Košir so gospe, ki jih je pred kratkim ob občinskem prazniku v Kranjski Gori z obiskom in priložnostnim darilom razveselil žu...

Razvedrilo / torek, 20. avgust 2013 / 22:22

Piškoti za dve sedmici

Bioterme Mala Nedelja ležijo v osrčju Prlekije, v okolici Ljutomerja. Odkar imamo avtocesto, Gorenjcem ti kraji niso več tako daleč.

Zanimivosti / torek, 20. avgust 2013 / 14:57

Trniči z Velike planine

Te slane, posušene in posebej okrašene sirčke hruškaste oblike poznajo samo na Veliki planini, in čeprav se navodila za njihovo izdelavo iz ust prekaljene pastirice slišijo dokaj preprosto, jih zna iz...