Ko smo vso gorenjsko župansko kulinarično ponudbo vnesli v računalnik, nam je ta »izvrgel« povprečje - sadno kupo s kranjsko klobaso. Pa pojejte, če morete. / Foto: Schwabingen

Županski štanti

Te dni smo priča še zadnji kulinarični ponudbi županskih kandidatov.

Najprej smo seveda stopili do obeh kranjskih štantov, okrog katerih se gnetejo predvsem kuharski pomočniki, sem in tja kakšen lačnež in novinar. Aktualni župan Mohor Bogataj stavi na sončnično energijo, na štantu pa nam ponuja predvsem različne mesne izdelke. Izprosili smo si porcijo in ugotovili, da gre za nekoliko postano meso, ki je zagotovo nekaj let ležalo v zmrzovalni skrinji. Opažamo pa, da nekaterim tudi me­sni izdelki starejšega datuma dobro denejo. Nedaleč proč je štant Boštjana Trilarja. Ponud­ba je hitro prehranska, saj bo gospodarstvo v občini v takem zagonu, da tudi za malico ne bo časa. Poskusili smo: na krožniku smo našli dva fižolčka, nekaj režnjev malancanov in bučk ter bobi palčko za počez. Slednjo lahko zamenjamo z lističem čipsa. Ko smo v veliki lakoti hoteli še en krožnik, so ravno zapirali štant. »Gremo na malico na pohane šnicle,« smo ujeli.

Škofja Loka. Štant Mihe Ješeta je bil pristno škofjeloški. Ker gre za staro srednjeveško mesto, ko so še vsi jedli doma in ne v restavracijah, je bila ponudba nekoliko skromnejša. V roko so nam potisnili medeni loški kruhek dimenzij 2x2 centimetra. Trd kot tisti loški kamniti most, ki ga je v štirih letih nemogoče do konca poglodat. Metod Di Batista je kakopak ponujal italijansko hrano. Mimoidočim je razlagal, da gre za hrano iz vasi Batista, ki velja za srce italijanskega testeninarstva. Smo si naložili nekaj vilic, jim dodali še eno rundo, a ostal je občutek praznega želodca. Ampak kot pri Italijanih, počutili smo se pa lepo.

Poglejmo še na Jesenice, kjer smo pričakovali najbolj pisano kulinarično ponudbo Ahmeda Pašića. Baklave, tulumbe, skuđukice, zeljanice, burek so bile ponujene zgolj kot predjedi, v nadaljevanju pa se nam je obetal pravi slow food s kulinariko narodov sveta. Poskušali smo švedske vlečke, španski zavitek, burmansko pito, havajsko kašasto polento, luksemburški mesni preliv, kyotsko omako, za najbolj lačne pa so bile tu še ejga palčke. Za pr­ste obliznit. Tomaž Tom Mencinger je imel na štantu tradicionalno gorenjsko ponudbo, in sicer lastno kuharsko mojstrovino Klobaso Baso Kranjsko. Pa mal zelja z Javorniškega Rovta in endivije s Hruš'ce. To je to. Ni kaj, tud za pojest.

Kulinarična ponudba na štantih obeh županskih kandidatov Stanislava Poglajena in Štefana Pojbiča je bila do pičice enaka. Svinjski kremenatlc, tenstan krompir in motovilec. Le da je za enega kuhala mama Mici, za drugega pa njena hči Marica. Ker smo se ga že do vrh glave nabasali, do Trzina nismo hodili. Ah, pa čez štiri leta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 18. oktober 2022 / 15:01

Zamrznili cene šolskih malic

Ljubljana – Državni zbor je pred dnevi potrdil vladni predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, s katerim so zamrznili cene šolskih malic in oskrbnin v dijaških domovih ter s...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 12. marec 2015 / 09:59

Praznik vseh žena

Ker sta se valentinovo in pust letos datumsko pokrila, so nekateri koncerti, namenjeni zaljubljencem, dobili nov datum: osmi marec. In ker je letošnji praznik vseh žensk padel ravno na nedeljo, je bil...

Zanimivosti / četrtek, 12. marec 2015 / 09:57

Kajtarski spot (4)

Slovenci za 'kitesurfing' uporabljamo besedo 'kajtanje' ali razširjeno obliko 'kajtanje na vodi'. Posameznik stoji na deski, ki spominja na manjšo surfarsko desko, z rokami pa krmari poseb...

Razvedrilo / četrtek, 12. marec 2015 / 09:56

Tržič ima res talent

Zmagovalka dobrodelne prireditve Tržič ima talent je Neža Čadež, ki je navdušila s pevskim nastopom. Tudi na drugo mesto se je zavihtela pevka – Neža Witwicky, na tretje pa plesna skupina The best.

Zanimivosti / četrtek, 12. marec 2015 / 09:50

Kruh

V tokratni anketi je sodelovalo 800 anketiranih. Sodelujoče smo vprašali, kateri kruh največkrat uživajo in kako pogosto ga sami pečejo.

Škofja Loka / četrtek, 12. marec 2015 / 09:46

Gimnazijci vabijo na Rusijado

Škofja Loka – V petek, 13. marca, bo v Škofji Loki že šestič potekal vseslovenski festival šol z ruščino Rusijada 2015. Prireja ga Gimnazija Škofja Loka, na njem pa se bodo srečali, družili in s sv...