Sladica iz hrušk

Brez jajc, masla, peke, moke, velikih količin maščobe … No, brez vsega ravno ni, je pa kljub temu zdravo, okusno in hitro. Vsebuje veliko količino hrušk, ki vsebujejo veliko količino vlaknin, vode, kalcija, fosforja … Med drugim čistijo črevesje, odpravljajo prebavne motnje, uravnavajo količino vode v telesu, spod­bujajo nastajanje krvi in rast. Za pripravo hruškove sladice ne potrebujemo posebnih spretnosti in dragih sestavin.

Za hruškovo sladico po­trebujemo: 1 kg mehkih hrušk, 0,7 l vode, 1 čokoladni puding, 4 žlice sladkorja, 4 žlice želatine (ali 4 lističe), 250 ml sladke smetane, 1 zavitek bebi piškotov, 3 žlice prave kave, 0,5 dl ruma.

Hruške olupimo, jih zrežemo na manjše kose in skuhamo v vodi do mehkega. Kuhane poberemo iz vode ter jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Prašek za čokoladni puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladne vode. Vodo, ki nam je ostala od kuhanja hrušk, ponovno segrejemo in va­njo vlijemo zmes s pudingom. Med mešanjem kuhamo toliko časa, da se zgosti. Vmešamo spasirane hruške in kuhamo, dokler ne zavre. Želatino namočimo v mrzli vodi. Počakamo 5 minut, da nabrekne, jo ožamemo in nato vmešamo v priprav­ljeno zmes iz hrušk. Malo pomešamo, da se želatina raztopi in enakomerno razporedi. Vse skupaj pustimo stati približno eno uro, da se nekoliko ohladi. Med tem časom pripravimo podlago. Bebe piškote razporedimo po pekaču ali primerno veliki posodi. V 2 dcl vode skuhamo turško kavo. Usedlina naj se nekoliko posede, nato jo precedimo. V kavo zlijemo rum. Pripravljeno mešanico enakomerno polijemo po piškotih, da se omehčajo in prepojijo s kavo. Nazadnje stepemo še sladko smetano, ki jo dodamo ohlajeni masi iz hrušk. Nadev prelijemo čez piškote. Sladico za nekaj ur ali čez noč postavimo v hladilnik.

Nasvet: Ljubitelji čokolade med prašek za puding vmešajte še žlico čokolade v prahu ali temnega kakava. Hruške so že same po sebi sladke, torej lahko brez problema izpustimo sladkor. Tako dobimo še nekaj brez – brez sladkorja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 16. avgust 2018 / 09:38

Od pridelave solate se da živeti

Anica Rozman pravi, da ni zlatega kavča, na katerem bi sedela raje, kot delala na zemlji. Rozmanovi iz Križev so največji pridelovalci solate v Sloveniji med kmetijami, njihov podjetniški moto je: Ali...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 11. avgust 2024 / 19:47

Tuji voznici povzročili nesrečo s štirikolesnikom

Zasip, Kočna – Blejski policisti so v ponedeljek obravnavali prometno nesrečo s štirikolesnikom, v kateri je 53-letna tuja voznica, ki je vozila iz smeri Zasipa proti Piškovci, zapeljala s ceste in...

Kranjska Gora / nedelja, 11. avgust 2024 / 19:46

Zahvala nagrajencem za njihovo predanost

Na osrednji prireditvi na predvečer občinskega praznika Kranjske Gore so podelili priznanja letošnjim občinskim nagrajencem, častni občan je postal Gabrijel (Jelko) Gros.

Nasveti / nedelja, 11. avgust 2024 / 19:43

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Kar kresale se bodo vaše sanje oziroma želje, ki se bodo pokazale v sanjah. Bodisi boste razmišljali o potovanjih ali pa si boste...

Zanimivosti / nedelja, 11. avgust 2024 / 19:37

Prijazno opozorilo

Resnično prijetno središče Kranjske Gore je te dni polno pešcev, kolesarjev ... Na Občini Kranjska Gora so že nekaj časa razmišljali, kako kolesarje prijazno opozoriti, da je varneje, da si središč...

GG Plus / nedelja, 11. avgust 2024 / 19:33

Druga violina (1)

Na družbenih omrežjih sem zasledila kratek film z naslovom 47. Film Klicka Healtha je navdihnila resnična zgodba o uslužbencu restavracije Café Joyeux z Downovim sindromom, ki je svojo prvo službo...