Sladica iz hrušk

Brez jajc, masla, peke, moke, velikih količin maščobe … No, brez vsega ravno ni, je pa kljub temu zdravo, okusno in hitro. Vsebuje veliko količino hrušk, ki vsebujejo veliko količino vlaknin, vode, kalcija, fosforja … Med drugim čistijo črevesje, odpravljajo prebavne motnje, uravnavajo količino vode v telesu, spod­bujajo nastajanje krvi in rast. Za pripravo hruškove sladice ne potrebujemo posebnih spretnosti in dragih sestavin.

Za hruškovo sladico po­trebujemo: 1 kg mehkih hrušk, 0,7 l vode, 1 čokoladni puding, 4 žlice sladkorja, 4 žlice želatine (ali 4 lističe), 250 ml sladke smetane, 1 zavitek bebi piškotov, 3 žlice prave kave, 0,5 dl ruma.

Hruške olupimo, jih zrežemo na manjše kose in skuhamo v vodi do mehkega. Kuhane poberemo iz vode ter jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Prašek za čokoladni puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladne vode. Vodo, ki nam je ostala od kuhanja hrušk, ponovno segrejemo in va­njo vlijemo zmes s pudingom. Med mešanjem kuhamo toliko časa, da se zgosti. Vmešamo spasirane hruške in kuhamo, dokler ne zavre. Želatino namočimo v mrzli vodi. Počakamo 5 minut, da nabrekne, jo ožamemo in nato vmešamo v priprav­ljeno zmes iz hrušk. Malo pomešamo, da se želatina raztopi in enakomerno razporedi. Vse skupaj pustimo stati približno eno uro, da se nekoliko ohladi. Med tem časom pripravimo podlago. Bebe piškote razporedimo po pekaču ali primerno veliki posodi. V 2 dcl vode skuhamo turško kavo. Usedlina naj se nekoliko posede, nato jo precedimo. V kavo zlijemo rum. Pripravljeno mešanico enakomerno polijemo po piškotih, da se omehčajo in prepojijo s kavo. Nazadnje stepemo še sladko smetano, ki jo dodamo ohlajeni masi iz hrušk. Nadev prelijemo čez piškote. Sladico za nekaj ur ali čez noč postavimo v hladilnik.

Nasvet: Ljubitelji čokolade med prašek za puding vmešajte še žlico čokolade v prahu ali temnega kakava. Hruške so že same po sebi sladke, torej lahko brez problema izpustimo sladkor. Tako dobimo še nekaj brez – brez sladkorja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 16. oktober 2009 / 07:00

Želijo si sestaviti dobro ekipo

Tako pravi glavni trener naših smučarjev skakalcev Matjaž Zupan.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 9. februar 2016 / 00:04

Kramar poziva državo, naj odkupi bohinjske hotele

Bohinjski župan Franc Kramar je ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku poslal odprto pismo, v katerem državo poziva, naj preseka gordijski vozel z odkupom bohinjskih hotelov....

Razvedrilo / torek, 9. februar 2016 / 00:04

Moja mama kuha bolje

V ponedeljek boste lahko na Pop TV spremljali prvi del zabavnega kuharskega šova, ki so ga poimenovali Moja mama kuha bolje! V šovu bodo pod nadzorom svojih mam in po njihovih receptih kuhali njihovi...

Gospodarstvo / torek, 9. februar 2016 / 00:01

Sprostitve cen vendarle še ne bo

Vlada je na seji v sredo podaljšala sedanji model oblikovanja cen naftnih derivatov še za dva meseca.

Kronika / torek, 9. februar 2016 / 00:00

Višje sodišče v celoti potrdilo sodbo

Višje sodišče v Ljubljani je v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo okrajnega sodišča v Škofji Loki v postopku zoper nekdanjega vodjo AMZS Lesce Florjana Gašperina in soobtožene, vključno z izrečenimi...

Naklo / ponedeljek, 8. februar 2016 / 22:15

Domačim prednost pri uporabi dvoran

Za uporabo dvoran v gasilskem domu v Dupljah in dvorane v domu Janeza Filipiča v Naklem je veliko zanimanja, zato je občinski svet sprejel cenik in pravilnik o uporabi.