Sladica iz hrušk

Brez jajc, masla, peke, moke, velikih količin maščobe … No, brez vsega ravno ni, je pa kljub temu zdravo, okusno in hitro. Vsebuje veliko količino hrušk, ki vsebujejo veliko količino vlaknin, vode, kalcija, fosforja … Med drugim čistijo črevesje, odpravljajo prebavne motnje, uravnavajo količino vode v telesu, spod­bujajo nastajanje krvi in rast. Za pripravo hruškove sladice ne potrebujemo posebnih spretnosti in dragih sestavin.

Za hruškovo sladico po­trebujemo: 1 kg mehkih hrušk, 0,7 l vode, 1 čokoladni puding, 4 žlice sladkorja, 4 žlice želatine (ali 4 lističe), 250 ml sladke smetane, 1 zavitek bebi piškotov, 3 žlice prave kave, 0,5 dl ruma.

Hruške olupimo, jih zrežemo na manjše kose in skuhamo v vodi do mehkega. Kuhane poberemo iz vode ter jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Prašek za čokoladni puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladne vode. Vodo, ki nam je ostala od kuhanja hrušk, ponovno segrejemo in va­njo vlijemo zmes s pudingom. Med mešanjem kuhamo toliko časa, da se zgosti. Vmešamo spasirane hruške in kuhamo, dokler ne zavre. Želatino namočimo v mrzli vodi. Počakamo 5 minut, da nabrekne, jo ožamemo in nato vmešamo v priprav­ljeno zmes iz hrušk. Malo pomešamo, da se želatina raztopi in enakomerno razporedi. Vse skupaj pustimo stati približno eno uro, da se nekoliko ohladi. Med tem časom pripravimo podlago. Bebe piškote razporedimo po pekaču ali primerno veliki posodi. V 2 dcl vode skuhamo turško kavo. Usedlina naj se nekoliko posede, nato jo precedimo. V kavo zlijemo rum. Pripravljeno mešanico enakomerno polijemo po piškotih, da se omehčajo in prepojijo s kavo. Nazadnje stepemo še sladko smetano, ki jo dodamo ohlajeni masi iz hrušk. Nadev prelijemo čez piškote. Sladico za nekaj ur ali čez noč postavimo v hladilnik.

Nasvet: Ljubitelji čokolade med prašek za puding vmešajte še žlico čokolade v prahu ali temnega kakava. Hruške so že same po sebi sladke, torej lahko brez problema izpustimo sladkor. Tako dobimo še nekaj brez – brez sladkorja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 20. avgust 2023 / 21:30

Grafomotorika (3)

Osnovni namen knjige Desno, levo gor in dol je izboljšanje grafomotorike pri otrocih in odraslih, ki imajo težave z načrtovanjem giba. Avtorica dr. Martina Ozbič poudarja, da grafomotorika pomembno...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Pomoč brez meja

V Kranju so se srečali partnerji v evropskem projektu Goal, ki povezuje intervencijske sile iz Slovenije in Avstrije. Dogovarjali so se o obsežni reševalni vaji v predoru Ljubelj, v kateri bo sodelova...

Kronika / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Rop zlatarne jima je spodletel

Kranj - Kranjski policisti so bili v petek pozno popoldne obveščeni o ropu v zlatarni na Cesti Staneta Žagarja v Kranju. Takoj so odšli na kraj in ugotovili, da sta do prodajalke...

Šport / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Slavila sta zakonca Terlikar

Na Vodiški planini je potekal tradicionalni zaključek za najbolj zveste pohodnike in kolesarje minulega leta. Absolutna zmagovalca Vodiške planine sta postala zakonca Terlikar s Srednje Dobrave.

Zanimivosti / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Nova slovenska prvenstvena smer v Fitz Royu

Kamnik - Člana slovenske mladinske alpinistične reprezentance Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica) in Tadej Krišelj (AO PD Kamnik) sta pred kratkim v vzhodni steni Fitz Roya preple...

Zanimivosti / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Prijatelji Jošta na srečanju

Jošt - Minulo soboto so prijatelji Jošta organizirali že 34. letno srečanje članov. Kot je povedal Milan Zelnik, so obdarili vse zaslužne člane ter si s predvajanjem slik preko p...