Justina Kern, za njo pa obilje cvetov okrasne dature

Prelestna gospodična datura

Justina in Stane Kern tudi v oktobrskih jesenskih dneh uživata ob pogledu na domači vrt, za katerega že leta skrbita z ljubeznijo. Narava jima to s hvaležnostjo vrača.

Zgornje Bitnje – Pogosta posodovka v Sloveniji je datura ali okrasni kristavec. »Ravno pravšnje vreme je zdaj za cvetenje, ker datura ne mara hude vročine,« je pred nekaj dnevi povedala in z veseljem pokazala čudovite cvetove Justina Kern iz Zgornjih Bitenj. Datura potrebuje tudi veliko vode, sort in barv pa je precej in kar nekaj teh imata zakonca Justin na domačem vrtu.

Pravzaprav si je potrebno ob obisku Justinovih vzeti čas, saj imata arboretum v malem in rada razložita, kaj vse uspeva na njunem koščku zemlje. Ginko denimo, za katerega velja, da je »živi fosil«, na Zemlji pa raste že več sto milijonov let. Drevo zraste tudi do štirideset metrov visoko, ima izjemno dolgo življenjsko dobo, je odporen proti žuželkam, raznim okužbam ter onesnaženemu zraku. Uporabljajo ga v zdravilne namene, Justina Kern liste ginka uporablja za mešanico v čaju. »A previdno s količino,« opozori.

Lepo zorijo limone, v tem času tudi čajota oziroma bodeča hruška ali bodeča bučka, kot ji tudi pravijo. »Čajota je bogata z vitamini,« je razložila Justinova, ki čajoto pripravlja v omaki ali pa jo panira; zaradi vsestranske uporabe plodov v kulinariki naj bi Slovenci čajoto počasi kar »osvojili«. Je pa to bujno rastoča ovijalka, v ugodnih razmerah zraste do petnajst metrov visoko, pri Kernovih se je »spoprijateljila« s slivo in se ovila okrog njenih vej. Čajota pa ne prenese mraza.

Justina Kern zna marsikaj narediti iz zdravilnih rastlin, npr. iz gabeza hranljivo kremo za suho kožo na stopalih. »A previdno, umetnost je vedno v pravih količinah in kombinacijah, da to še zdravi in ne škoduje,« poudari. Kernova imata tudi bogat in predvsem raznolik zeliščni vrt, od rožmarina, luštreka, žajblja do mete, pehtrana … Skratka lahko bi izdala enciklopedijo za uspešno rast zelišč na Gorenjskem.

Okrog hiše je nasploh veliko okrasnega cvetja in sredi tega stoji lična lesena hiška. »To je najin dom in tu so obenem najine počitnice, v katerih neizmerno uživava,« povesta zakonca. Justina je še dejala, da kadarkoli je na vrtu ali med rožami, vse bolečine prenehajo. In dodala: »Rože še žalost preženejo.« Njena velika ljubezen pa ostajajo kaktusi in ti ji skrb vračajo s čudovitimi cvetovi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Grče let že dolgo ne štejejo

Športno društvo Marmor Hotavlje je slovesno zaključilo že trinajsto sezono družabno rekreativne akcije "Hotaveljska grča".

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 21. oktober 2023 / 16:39

Drzna tatvina

Domžale – V sredo dopoldan sta do stanovanjske hiše v Prelogu pristopila neznanca in se oškodovanki predstavila kot delavca telekomunikacijskega podjetja, ki bosta opravljala dela v objektu. Eden j...

Bled / sobota, 21. oktober 2023 / 16:38

Proračun za dve leti

Blejski svetniki so na septembrski seji v prvem branju sprejeli proračuna za leti 2024 in 2025.

Radovljica / sobota, 21. oktober 2023 / 16:36

Dijaki izvrstni v Ohridu

Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica so se udeležili mednarodnega tekmovanja srednjih gostinskih in turističnih šol GATUS, ki je bilo letos v Ohridu v Severni Makedoniji. Tako v kuha...

Zanimivosti / sobota, 21. oktober 2023 / 10:18

V Sloveniji tudi Rim, Dunaj in Jeruzalem

Kranj – V Sloveniji so številni kraji z zanimivimi imeni, imamo celo Jeruzalem (v občini Ljutomer), Dunaj (v občini Krško) in Rim (v občini Črnomelj), izhaja iz objave Statističnega urada Slovenije...

Zanimivosti / sobota, 21. oktober 2023 / 09:49

Ozimnica

Domača kulinarika je zelo priljubljena pri Slovencih. Počasi se začenja sezona »zimske hrane«, kjer poleg pečenic in krvavic ne sme manjkati kislo zelje. Mnogi se v teh dneh že pripravljaj...