Sladka bučna pita

Sladica iz buč? Pa kaj še … To je bilo moje mišljenje, dokler nisem pokusila neke sladice, za katero se mi še sanjalo ni, da vsebuje buče. Ker sem bila nad okusom prijetno začudena, sem se odločila, da še sama poizkusim predelati bučo v nekaj sladkega. Zdaj, ko je buč na pretek, se še vi lahko prepričate, da so vsestransko uporabne, in si pripravite okusno sladko pito z bučnim nadevom.

Za pripravo bučne pite potrebujemo: za testo: 500 g moke, 140 g sladkorja, 250 g masla ali margarine, 1 jajce, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1 dcl mleka; za nadev: 1–1,5 kg bučnega mesa (hokaido buča), 150 g sladkorja, 1 limono, 1 cimet, ingver, 1 žlico masla.

Za testo moko pomešamo s pecilnim praškom in vse skupaj večkrat presejemo. V sredini naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce, narežemo maslo ali margarino, potresemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vse sestavine zgnetemo v testo in med gnetenjem enakomerno prilivamo mleko. Testo naj počiva vsaj pol ure na hladnem. Med tem časom pripravimo nadev. Buče olupimo in jim odstranimo semenišče, tako da iz njih dobimo malo manj kot 1,5 kg mesa. Pripravljene buče na grobo naribamo, prelijemo s sokom ene limone, potresemo s sladkorjem, cimetom in z nekaj naribanega ingverja. V primerni posodi segrejemo žlico masla in na njem pražimo pripravljen nadev iz buč.

Testo razdelimo na dva de­la. Prvi del razvaljamo v velikosti pekača. Pekač namastimo in na rahlo potresemo z moko ter ga obložimo z razvaljanim testom. Nadev iz buč enakomerno razporedimo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo, razrežemo na trakove, ki jih razporedimo po nadevu v obliki mreže, ali pa testo preprosto razvaljamo in položimo na nadev. Pito položimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 45 minut. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Nasvet: Za pripravo testa lahko uporabimo mleti sladkor, ki prepeči, da bi se videli kristalčki sladkorja v testu. Da bomo limono dodobra izkoristili, njeno lupino naribamo v testo. Ta bo dodala dodatno aromo in pito naredila še okusnejšo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 19. maj 2010 / 07:00

Danes študentske demonstracije

Ljubljana – Danes ob enih popoldne bodo na Prešernovem trgu v Ljubljani študentske in dijaške demonstracije. Mlada generacija želi z njimi izraziti nasprotovanje zakonu o malemu delu, ki g...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Mivkaste lepotičke in cvetje

Letošnja miss mivke prihaja iz knapovskih krajev, bliža se sedmi Žur z razlogom, Urška pa je dobila svojo cvetličarno.

Avtomobilizem / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Na kratko

Saab: Spyker, ki je novi lastnik švedskega avtomobilskega proizvajalca Saab, napoveduje, da bo novi model 9-3 nared v letu 2012, znova pa se začenja tudi prodaja v ZDA, kamor so...

Kultura / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Kulturna dediščina Škofje Loke in okolice

V vhodni dvorani Sokolskega doma je na ogled fotografska razstava Matjaža Žnidaršiča z naslovom Kulturna dediščina Škofje Loke in okolice. Gre za zanimiv izbor fotografij iz bogate in raznolike z...

Kultura / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

O paragvajski antropologinji slovenskega rodu

Od 2. avgusta je v Knjižnici Medvode na ogled pregledna razstava o življenju in delu dr. Branislave Sušnik, antropologinje svetovnega formata, ki se je leta 1920 rodila v Medvodah, večino svojega...

Prosti čas / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Avsenikova glasbena delavnica

Glasbena šola Avsenik in Galerija Avsenik organizirata 5. mednarodno Avsenikovo glasbeno delavnico, ki bo potekala pri Avseniku v Begunjah 19., 20. in 21. avgusta. Njen strokovni vodja bo...