Odprtja trgovine se je udeležil tudi Vincenc Draksler s soprogo. / Foto: Primož Pičulin

V starem Kranju nova trgovina

Kr'Štacuna je več kot zgolj trgovina, saj skupaj s socialnim podjetjem daje delo teže zaposljivim, skrbi, da je manj odpadkov, in predmetom podaljšuje življenjsko dobo.

Kranj – Središče starega dela Kranja je bilo minulo soboto res živahno, poleg stojnic političnih strank in predstavitev dobrot slovenskih kmetij pa je obiskovalce navdušila ponudba nove trgovine, ki bo zagotovo popestrila utrip Kranja.

Kr'Štacuna, kot so jo poimenovali, pa še zdaleč ni navadna trgovina, temveč ponuja predmete in izdelke, ki so bili večinoma že uporabljeni, nato pa zavrženi ali pa zgolj kot odpadek prineseni v zbirni center Komunale Kranj. Po prenovi v eni od delavnic Fundacije Vincenca Drakslerja v Pristavi pri Tržiču so predmeti dobili novo vrednost, od sobote naprej pa jih je moč kupiti v prikupni trgovini na Glavnem trgu.

»S to trgovino smo pridobili ogromno, saj je manj odpadkov, delo dajemo ozdrav­ljenim odvisnikom na Pristavi, dobimo predmete, ki jih lahko koristno uporabimo, ter hkrati pomagamo Fundaciji Vincenca Drakslerja,« je ob sobotni slovesnosti ob odprtju poudaril kranjski župan Mohor Bogataj in dodal, da je to že tretji objekt, ki je nastal s pomočjo Vincenca Drakslerja.

Solz sreče ob tem, da lahko koristno pomaga, ni mogel skriti niti Vincenc Draksler, predsednica uprave Fundacije Vincenca Drakslerja Nada Bogataj Kržan pa je povedala, da je na Pristavi trenutno zaposlenih enajst teže zapos­ljivih, v času od odprtja pa jih je bilo štirideset na delovni terapiji. »Upam, da bo trgovina dala še večjo možnost razvoja socialnega podjetništva in bo oživila ponudbo starega Kranja,« je poudarila Nada Bogataj Kržan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 17. junij 2015 / 13:03

Ponekod žita že občutijo sušo

Kjer junija ni bilo padavin, žita že občutijo sušo, ugotavlja Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, in dodaja, da bodo letos glede na dosedanje stanje...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 1. oktober 2014 / 13:00

V starem Kranju nova trgovina

Kr'Štacuna je več kot zgolj trgovina, saj skupaj s socialnim podjetjem daje delo teže zaposljivim, skrbi, da je manj odpadkov, in predmetom podaljšuje življenjsko dobo.

Volitve 2019 / sreda, 1. oktober 2014 / 12:59

Soočenje šestih kandidatov

Na predvolilnem soočenju so se v petek zvečer zbrali kandidati za župana Jesenic. Mirna in vljudna debata o reševanju jeseniških problemov.

Razvedrilo / sreda, 1. oktober 2014 / 12:57

Posebni avtobus

Prejšnji teden – 24. septembra – je petdeseti rojstni dan praznoval Darko Vidmar iz Šenčurja in dan pred rojstnim dnem so mu prijatelji pripravili manjše presenečenje. Slav­ljenec ni ravno velik lj...

Gorenjska / sreda, 1. oktober 2014 / 12:46

Doživetja vredna več od medalj

V Antwerpnu so potekale Evropske igre specialne olimpijade, na njih pa so bili zelo uspešni slovenski športniki in športnice, ki so se domov vrnili z medaljami in mnogimi lepimi spomini.

Razvedrilo / sreda, 1. oktober 2014 / 12:43

Pravičnik

V četrtek je kranjski Cineplexx gostil dogodek, namenjen moškim. Poimenovali so ga Men's night, prisotni pa so si lahko premierno ogledali film Pravičnik, v katerem nastopa priljubljeni Denzel Washing...