Hitro in hranljivo

Včasih pridemo v situacijo, ko nimamo časa za pri­pravo obroka, kljub temu pa bi radi pojedli nekaj toplega in hranljivega. Tunini polpeti z ovsenimi kosmiči in skuto so polni beljakovin in vlaknin, poleg tega pa za pripravo ne vzamejo preveč časa in truda. Zraven se prileže kumarična omaka in pire krompir.

Za pripravo polpet iz tunine potrebujemo: 4 konzerve tune, 2 jajci, 4 žlice skute, 4 žlice ovsenih kosmičev, 1 čebulo, šopek peteršilja ali drobnjaka, 8 oliv, sol, krušne drobtine po potrebi, 2 žlici olja.

Čebulo olupimo, jo sesekljamo in na hitro prepražimo. Olive narežemo na čim manjše koščke. V skledo damo odcejeno tuno, olive, narezan peteršilj, majhen ščep soli, prepraženo čebulo, skuto, ovsene kosmiče ter razžvrkljani jajci. Vse skupaj zmešamo in zgnetemo z rokami. Če je masa preveč mokra, po potrebi potresemo z drobtinami, v obratnem primeru pa dodamo še eno jajce ali malo skute. Maso pustimo počivati približno 30 minut, da se sestavine malce napojijo in sprimejo skupaj. V ponvi segrejemo olje in nanj polagamo polpete, ki smo jih oblikovali iz pripravljene mase. Na obeh straneh jih pečemo 5 minut.

Nasvet: Med maso lahko po želji vmešamo na drobno sesekljano rdečo papriko, vloženo čebulo, česen … Spečemo jih lahko tudi v pečici, na vsaki strani 10 minut, na 180 °C. Polpete naredimo v večji količini ter jih še ne pečene zamrznemo. Ko jih potrebujemo, jih vzamemo iz zamrzovalnika in spečemo. V tem primeru moramo čas peke podaljšati.

Za pripravo kumarične omake potrebujemo: 1 čebulo, približno 0,5 kg kumar, 2 žlici moke, 1 dl jogurta ali kisle smetane, peteršilj, poper, sol, 1–2 dl jušne osnove.

Kumare olupimo, naribamo in osolimo. Pustimo jih stati nekaj časa, da odcedijo vodo. Čebulo olupimo, jo narežemo in prepražimo na žlici olja. Kumare ožamemo ter jih stresemo k čebuli. Zalijemo z jušno osnovo. Dušimo približno 10 minut, dokler se kumare ne zmehčajo. Vse skupaj zgostimo z moko, po okusu dosolimo in popopramo, potresemo s peteršiljem ter premešamo. Na koncu vmešamo še jogurt ali kislo smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 25. avgust 2020 / 08:21

Drugačna izkušnja, a večjega upada kopalcev ne beležijo

Tudi letna kopališča, ki so se po epidemiji covida-19 lahko odprla prvega junija, so se morala spopasti s preventivnimi ukrepi, a kljub temu ne beležijo večjega upada kopalcev.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 23. maj 2017 / 18:22

Veronikin festival dva dni

Kamnik – Otroški Veronikin festival, ki ga bo Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik v sodelovanju s kamniškimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami letos pripravil že osmič, bo prvič potekal dva...

Železniki / torek, 23. maj 2017 / 18:21

Večer, posvečen Kreku kot duhovniku

Selca – V župnijski cerkvi v Selcih je bil v nedeljo 5. Krekov večer, ki sta ga priredila domače Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek in Župnija Selca. Tokrat so prikazali Kreka kot duhovnika...

Nasveti / torek, 23. maj 2017 / 15:00

Šmihel

Zadnje čase sem pogosto v stiku z našimi zamejci. Na Tržaškem sem bila z dijaki, na Koroškem smo bili v soboto z zborom. V Šmihelu pri Pliberku so pripravili Večer Marijinih pesmi in povabili so na...

Nasveti / torek, 23. maj 2017 / 14:57

Tanja odgovarja

Vedno rada preberem vaše odgovore v Gorenjskem glasu, saj iz njih veje vaš pozitivni odnos do življenja in mnogim s svojimi besedami daste voljo in optimizem. Tudi meni ste že večkrat odgo...

Razvedrilo / torek, 23. maj 2017 / 14:56

Koncert Nine Pušlar

Škofja Loka – V soboto, 27. maja, ob 21. uri bo na Škofjeloškem gradu koncert Nine Pušlar.