Hitro in hranljivo

Včasih pridemo v situacijo, ko nimamo časa za pri­pravo obroka, kljub temu pa bi radi pojedli nekaj toplega in hranljivega. Tunini polpeti z ovsenimi kosmiči in skuto so polni beljakovin in vlaknin, poleg tega pa za pripravo ne vzamejo preveč časa in truda. Zraven se prileže kumarična omaka in pire krompir.

Za pripravo polpet iz tunine potrebujemo: 4 konzerve tune, 2 jajci, 4 žlice skute, 4 žlice ovsenih kosmičev, 1 čebulo, šopek peteršilja ali drobnjaka, 8 oliv, sol, krušne drobtine po potrebi, 2 žlici olja.

Čebulo olupimo, jo sesekljamo in na hitro prepražimo. Olive narežemo na čim manjše koščke. V skledo damo odcejeno tuno, olive, narezan peteršilj, majhen ščep soli, prepraženo čebulo, skuto, ovsene kosmiče ter razžvrkljani jajci. Vse skupaj zmešamo in zgnetemo z rokami. Če je masa preveč mokra, po potrebi potresemo z drobtinami, v obratnem primeru pa dodamo še eno jajce ali malo skute. Maso pustimo počivati približno 30 minut, da se sestavine malce napojijo in sprimejo skupaj. V ponvi segrejemo olje in nanj polagamo polpete, ki smo jih oblikovali iz pripravljene mase. Na obeh straneh jih pečemo 5 minut.

Nasvet: Med maso lahko po želji vmešamo na drobno sesekljano rdečo papriko, vloženo čebulo, česen … Spečemo jih lahko tudi v pečici, na vsaki strani 10 minut, na 180 °C. Polpete naredimo v večji količini ter jih še ne pečene zamrznemo. Ko jih potrebujemo, jih vzamemo iz zamrzovalnika in spečemo. V tem primeru moramo čas peke podaljšati.

Za pripravo kumarične omake potrebujemo: 1 čebulo, približno 0,5 kg kumar, 2 žlici moke, 1 dl jogurta ali kisle smetane, peteršilj, poper, sol, 1–2 dl jušne osnove.

Kumare olupimo, naribamo in osolimo. Pustimo jih stati nekaj časa, da odcedijo vodo. Čebulo olupimo, jo narežemo in prepražimo na žlici olja. Kumare ožamemo ter jih stresemo k čebuli. Zalijemo z jušno osnovo. Dušimo približno 10 minut, dokler se kumare ne zmehčajo. Vse skupaj zgostimo z moko, po okusu dosolimo in popopramo, potresemo s peteršiljem ter premešamo. Na koncu vmešamo še jogurt ali kislo smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 19. maj 2012 / 07:00

Slikarka v vrtu citrusov

Citrusov vrt v Bačah/Faak am See ob Baškem jezeru/Faaker See je nekaj posebnega, saj je v njem zbranih nad 210 vrst citrusovk (limone, pomaranče, grenivke, mandarine in sorodni sadeži)...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Mivkaste lepotičke in cvetje

Letošnja miss mivke prihaja iz knapovskih krajev, bliža se sedmi Žur z razlogom, Urška pa je dobila svojo cvetličarno.

Avtomobilizem / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Na kratko

Saab: Spyker, ki je novi lastnik švedskega avtomobilskega proizvajalca Saab, napoveduje, da bo novi model 9-3 nared v letu 2012, znova pa se začenja tudi prodaja v ZDA, kamor so...

Kultura / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Kulturna dediščina Škofje Loke in okolice

V vhodni dvorani Sokolskega doma je na ogled fotografska razstava Matjaža Žnidaršiča z naslovom Kulturna dediščina Škofje Loke in okolice. Gre za zanimiv izbor fotografij iz bogate in raznolike z...

Kultura / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

O paragvajski antropologinji slovenskega rodu

Od 2. avgusta je v Knjižnici Medvode na ogled pregledna razstava o življenju in delu dr. Branislave Sušnik, antropologinje svetovnega formata, ki se je leta 1920 rodila v Medvodah, večino svojega...

Prosti čas / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Avsenikova glasbena delavnica

Glasbena šola Avsenik in Galerija Avsenik organizirata 5. mednarodno Avsenikovo glasbeno delavnico, ki bo potekala pri Avseniku v Begunjah 19., 20. in 21. avgusta. Njen strokovni vodja bo...