Hitro in hranljivo

Včasih pridemo v situacijo, ko nimamo časa za pri­pravo obroka, kljub temu pa bi radi pojedli nekaj toplega in hranljivega. Tunini polpeti z ovsenimi kosmiči in skuto so polni beljakovin in vlaknin, poleg tega pa za pripravo ne vzamejo preveč časa in truda. Zraven se prileže kumarična omaka in pire krompir.

Za pripravo polpet iz tunine potrebujemo: 4 konzerve tune, 2 jajci, 4 žlice skute, 4 žlice ovsenih kosmičev, 1 čebulo, šopek peteršilja ali drobnjaka, 8 oliv, sol, krušne drobtine po potrebi, 2 žlici olja.

Čebulo olupimo, jo sesekljamo in na hitro prepražimo. Olive narežemo na čim manjše koščke. V skledo damo odcejeno tuno, olive, narezan peteršilj, majhen ščep soli, prepraženo čebulo, skuto, ovsene kosmiče ter razžvrkljani jajci. Vse skupaj zmešamo in zgnetemo z rokami. Če je masa preveč mokra, po potrebi potresemo z drobtinami, v obratnem primeru pa dodamo še eno jajce ali malo skute. Maso pustimo počivati približno 30 minut, da se sestavine malce napojijo in sprimejo skupaj. V ponvi segrejemo olje in nanj polagamo polpete, ki smo jih oblikovali iz pripravljene mase. Na obeh straneh jih pečemo 5 minut.

Nasvet: Med maso lahko po želji vmešamo na drobno sesekljano rdečo papriko, vloženo čebulo, česen … Spečemo jih lahko tudi v pečici, na vsaki strani 10 minut, na 180 °C. Polpete naredimo v večji količini ter jih še ne pečene zamrznemo. Ko jih potrebujemo, jih vzamemo iz zamrzovalnika in spečemo. V tem primeru moramo čas peke podaljšati.

Za pripravo kumarične omake potrebujemo: 1 čebulo, približno 0,5 kg kumar, 2 žlici moke, 1 dl jogurta ali kisle smetane, peteršilj, poper, sol, 1–2 dl jušne osnove.

Kumare olupimo, naribamo in osolimo. Pustimo jih stati nekaj časa, da odcedijo vodo. Čebulo olupimo, jo narežemo in prepražimo na žlici olja. Kumare ožamemo ter jih stresemo k čebuli. Zalijemo z jušno osnovo. Dušimo približno 10 minut, dokler se kumare ne zmehčajo. Vse skupaj zgostimo z moko, po okusu dosolimo in popopramo, potresemo s peteršiljem ter premešamo. Na koncu vmešamo še jogurt ali kislo smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 3. julij 2009 / 07:00

Mamici v biatlonu že trenirata

Biatlonci se pripravljajo na olimpijsko sezono. Od včeraj so na pripravah v Ramsau, v torek se selijo na Obertilliach, kjer se jim bo pridružila tudi Tadeja Brankovič Likozar.

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 27. april 2015 / 00:58

Zavod v izgubi, direktor odstopil

Javni zavod za kulturo in mladino Medvode je lani posloval z izgubo v višini slabih devetnajst tisoč evrov. Direktor je prevzel odgovornost in odstopil.

Šenčur / ponedeljek, 27. april 2015 / 00:57

Dvomi o gasilskem odloku

Šenčurski občinski svetniki so v drugem branju potrdili odlok o javni gasilski službi v občini Šenčur.

Bohinj / ponedeljek, 27. april 2015 / 00:56

Župan predlaga interpelacijo

Bohinjski župan Franc Kramar je opozicijskim strankam poslal predlog interpelacije zoper ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen. Očita ji neizvajanje in neupoštevanje zakona o Triglavskem narodn...

Kranj / ponedeljek, 27. april 2015 / 00:56

Boris Vehovec je novi podžupan

Kranj – Na sredini seji kranjskega mestnega sveta je župan Boštjan Trilar, ki je prejšnji mesec ostal brez obeh podžupanov, sporočil, da je svetnika Borisa Vehovca imenoval za podžupana. Vehovec, k...

Gorenjska / ponedeljek, 27. april 2015 / 00:55

Na črpalkah tudi izročanje paketov

Poleg oddajanja paketnih pošiljk bo na nekaterih bencinskih servisih kmalu možen tudi njihov prevzem. Poleg tega bo Pošta Slovenije letos vzpostavila mrežo samopostrežnih avtomatov za pakete.