Hitro in hranljivo

Včasih pridemo v situacijo, ko nimamo časa za pri­pravo obroka, kljub temu pa bi radi pojedli nekaj toplega in hranljivega. Tunini polpeti z ovsenimi kosmiči in skuto so polni beljakovin in vlaknin, poleg tega pa za pripravo ne vzamejo preveč časa in truda. Zraven se prileže kumarična omaka in pire krompir.

Za pripravo polpet iz tunine potrebujemo: 4 konzerve tune, 2 jajci, 4 žlice skute, 4 žlice ovsenih kosmičev, 1 čebulo, šopek peteršilja ali drobnjaka, 8 oliv, sol, krušne drobtine po potrebi, 2 žlici olja.

Čebulo olupimo, jo sesekljamo in na hitro prepražimo. Olive narežemo na čim manjše koščke. V skledo damo odcejeno tuno, olive, narezan peteršilj, majhen ščep soli, prepraženo čebulo, skuto, ovsene kosmiče ter razžvrkljani jajci. Vse skupaj zmešamo in zgnetemo z rokami. Če je masa preveč mokra, po potrebi potresemo z drobtinami, v obratnem primeru pa dodamo še eno jajce ali malo skute. Maso pustimo počivati približno 30 minut, da se sestavine malce napojijo in sprimejo skupaj. V ponvi segrejemo olje in nanj polagamo polpete, ki smo jih oblikovali iz pripravljene mase. Na obeh straneh jih pečemo 5 minut.

Nasvet: Med maso lahko po želji vmešamo na drobno sesekljano rdečo papriko, vloženo čebulo, česen … Spečemo jih lahko tudi v pečici, na vsaki strani 10 minut, na 180 °C. Polpete naredimo v večji količini ter jih še ne pečene zamrznemo. Ko jih potrebujemo, jih vzamemo iz zamrzovalnika in spečemo. V tem primeru moramo čas peke podaljšati.

Za pripravo kumarične omake potrebujemo: 1 čebulo, približno 0,5 kg kumar, 2 žlici moke, 1 dl jogurta ali kisle smetane, peteršilj, poper, sol, 1–2 dl jušne osnove.

Kumare olupimo, naribamo in osolimo. Pustimo jih stati nekaj časa, da odcedijo vodo. Čebulo olupimo, jo narežemo in prepražimo na žlici olja. Kumare ožamemo ter jih stresemo k čebuli. Zalijemo z jušno osnovo. Dušimo približno 10 minut, dokler se kumare ne zmehčajo. Vse skupaj zgostimo z moko, po okusu dosolimo in popopramo, potresemo s peteršiljem ter premešamo. Na koncu vmešamo še jogurt ali kislo smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 19. maj 2008 / 07:00

S posluhom tudi do okolja

Na Bledu so v četrtek predstavili izbrane idejne rešitve za ureditev veslaškega centra in ciljne regatne arene v Zaki.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sobota, 5. september 2015 / 20:30

Za dijake tudi osamosvojitvena skupina

V zavodu CIRIUS so v novo šolsko leto stopili s številnimi pridobitvami.

Žirovnica / sobota, 5. september 2015 / 20:29

Razpis za neprofitna stanovanja

Žirovnica – Občina Žirovnica je objavila javni razpis za oblikovanje prednostne liste za oddajo neprofitnih stanovanj v najem. Prosilci se bodo lahko potegovali za štiri stanovanja, in sicer tri v...

Kranjska Gora / sobota, 5. september 2015 / 20:28

Tudi žičničarji poleti nad pričakovanji

Kranjska Gora – Ob koncu poletja se kranjskogorski žičničarji približujejo rezultatom predlanske poletne sezone in pričakujejo, da bodo presegli številko 35 tisoč obiskovalcev, kar bi, kot poudarja...

Železniki / sobota, 5. september 2015 / 20:28

Razstava šolskih glasil

Železniki – V sklopu praznovanja 200-letnice šole v Železnikih so v petek v galeriji Muzeja Železniki odprli razstavo šolskih glasil Naše poti, ki jih OŠ Železniki izdaja že 45 let. Zamisel za glas...

Gorenja vas-Poljane / sobota, 5. september 2015 / 20:27

Prenovili Šubičevo hišo

V torek bodo v Poljanah uradno odprli dokončno urejeno Šubičevo hišo, rojstno hišo slikarjev Jurija in Janeza Šubica.