Zdravko Kecman je dejal: »Ko sem pred leti izvedel za utemeljitev in namen mednarodne Pretnarjeve nagrade, se mi je takoj zdela imenitna, pomembna, vrhunska. Niti na misel mi ni prišlo, da bi jo jaz sam kdaj dobil. Ta nagrada je res mednarodno pomembna, to vem, ker sem tudi sam v BiH ustanovil in utemeljil kar nekaj nagrad.« Ob njem Nejc Perko in Marinka Kenk - Tomazin s portretom nagrajenca.

Pretnarjev nagrajenec v Tržiču

Letošnjo mednarodno Pretnarjevo nagrado je prejel Zdravko Kecman, ambasador slovenske književnosti in jezika ter slovenskih kultur. Gostili so ga tudi v Tržiču.

Tržič – »Ko govorimo o mednarodni Pretnarjevi nagradi, moramo najprej vedeti, kdo sploh je bil Tone Pretnar, po katerem se nagrada in naša knjižnica imenujeta,« je prvi del nedavnega literarnega druženja v Knjiž­nici dr. Toneta Pretnarja napovedala direktorica knjižnice Marinka Kenk - Tomazin. Da bo spomin na spoštovanega Tržičana, literarnega zgodovinarja, prevajalca, verzologa, profesorja … ostal živ med mlajšimi generacijami, so v knjižnici izdali knjižico zbranih spominov Zgodbe o Tonetu in jih predstavili ob tej priložnosti. »Poiskala sem Tonetove sorodnike, prijatelje, sodelavce in zbrala več zgodb, katerim so dodane črno-bele fotografije. To ni strokovno delo o njem, pač pa bralci spoznajo Toneta Pretnarja bolj po njegovi človeški, socialni, prijateljski plati,« je povzela Marinka Kenk - Tomazin. Knjižico so že predstavili petošolcem v vseh tržiških šolah in jo podarili vsakemu učencu.

V nadaljevanju večera v knjižnici so predstavili ambasadorja slovenske književnosti in jezika ter slovenskih kultur Zdravka Kecmana, vsestranskega ustvarjalca, enega najpomembnejših srbskih pisateljev in pesnikov, ki živi in ustvarja v Banja Luki. Zdrav­ko Kecman je dobitnik letoš­nje mednarodne Pretnarjeve nagrade za njegovo večlet­no posredovanje slovenske literature v Bosni in Hercegovini ter vzpostavljanje slovensko-srbsko-bosansko-hercegovskih književnih stikov. Dobitnika Pretnarjeve nagrade sicer imenuje Ustanova Velenjska knjižna fundacija in jo podeli na mednarodnem Lirikonfestu, občina Tržič in Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič se pridružujeta temu s sprejemom nagrajenca v Tržiču.

Zdravko Kecman je prevajalec iz ruščine in slovenščine. V srbski jezik je revijalno prevedel dela uglednih slovenskih književnih imen, od Daneta Zajca, Nika Grafenauerja, Borisa A. Novaka, Tomaža Šalamuna, Vena Tauferja, Ifigenije Zagoričnik Simonovič, Edvarda Kocbeka, Neže Maurer do Maje Vidmar idr. Knjižno je izdal prevedena dela več slovenskih avtorjev, na različnih festivalih v Bosni in Hercegovini je predstavil ter gostil številne slovenske avtorje. In še zanimivost o njem: kot oboževalec gora je preplezal severno triglavsko steno, o Julijskih Alpah je objavil več potopisov, pogosto dogajanje svojih proznih del umesti v dolino Trente, v Bovec in Furlanijo. Vsako leto se vrača na Kanin, Vogel, Pokljuko, v Julijce. Bovec je razglasil za svoj drug rodni kraj. Na nedavnem obisku sta mu Marinka Kenk - Tomazin in Nejc Preko, bibliotekar in turistični vodnik, razkazala tudi naravne lepote in znamenitosti Tržiča in njegove okolice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 18. april 2020 / 10:07

V požaru zgorela starejša hiša

Požar je pri dimniku izbruhnil v torek zgodaj zjutraj, ob prihodu gasilcev pa je bila stanovanjska hiša že povsem v plamenih.

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 17. januar 2019 / 21:55

Svetovno prvenstvo invalidov

Ta konec tedna se v Kranjski Gori začenja svetovno prvenstvo v alpskem smučanju za športnice in športnike invalide. Na štartu bo tudi slovenski reprezentant Jernej Slivnik.

Gorenjska / četrtek, 17. januar 2019 / 22:15

Vse težje do zdravnika

Na Gorenjskem na primarnem nivoju zdravstva primanjkuje zdravnikov splošne oziroma družinske medicine, pediatrov ... Zdravniška zbornica Slovenije je opozorila tudi na pomanjkanje ginekologov na prima...

Naklo / četrtek, 17. januar 2019 / 22:14

Še več vsebin na enem mestu

S širitvijo občinske stavbe v Naklem je krajevna knjižnica pridobila več prostora, vodja knjižnice Helena Krampl Nikač je pohvalila tudi obisk. Župan Ivan Meglič pa je povedal, da so že stekli prvi po...

Kultura / četrtek, 17. januar 2019 / 22:01

Nov dirigent, novi izzivi

Mešani pevski zbor Musica viva s Primskovega v Kranju se je na dveh božičnih koncertih prvič predstavil z novim dirigentom Janom Gorjancem.

Razvedrilo / četrtek, 17. januar 2019 / 21:59

Dobronamerni koncert podeželske mladine

V nedeljo zvečer je bila dvorana Doma krajanov v Šenčurju polna. Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine je namreč pripravilo Dobronamerni koncert taprave podeželske mladine, kot so ga poimenov...