Podvozna pot že teden dni ni prevozna.

V podvoz nekdo nasul skale

V podvoz gorenjske avtoceste v Britofu pri Kranju je nekdo z njive navozil precejšnjo količino skal in s tem preprečil uporabo poti.

Kranj – Prejšnji teden je nekdo s svoje njive navozil veliko količino gramoza oziroma manjših skal na pomožni podvoz pod avtocesto med odcepoma Kranj-vzhod in Kranj-zahod,« nas je opozoril bralec in v dokaz po­slal tudi fotografije. »Ker sem tudi sam uporabnik tega podvoza (kolo), me takšno obnašanje nekaterih posameznikov zelo moti, saj je sedaj podvoz neprevozen. Skrbi me tudi, da se bo takšna praksa nadaljevala. Prosim, da se aktivirajo ustrezne službe in da se takšno dejanje kaznuje, predvsem zaradi tega, da se takšna praksa ne bi nadaljevala,« je še zapisal v elektronsko sporočilo, ki ga je poslal tudi prometni inšpekciji in Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Po tej poti smo se z vprašanji odpravili tudi sami.

Na Darsu so nam pojasnili, da omenjena podvozna pot pri Britofu ni v njihovem upravljanju, zato nasutega kamenja ne morejo odstraniti. »Pri pregledu stanja na terenu so naši vzdrževalci ugotovili, da zaradi navoženega kamenja nosilna konstrukcija podvoza Britof ni poškodovana. Po podatkih iz Banke cestnih podatkov je status poti v omenjenem podvozu označen kot nekategorizirana cesta,« so razložili in nas za rešitev pro­blematike napotili na lokalno skupnost. Da omenjen problem ne sodi pod njihovo pristojnost, so povedali tudi na Inšpektoratu RS za promet, energetiko in prostor, od koder so zato prijavo posredovali na Medobčinski inšpektorat Kranj, kjer so si takoj ogledali stanje na terenu in z njim seznanili Mestno občino Kranj kot lastnico parcele, da lahko ustrezno sanira pot, torej odstrani navožene skale.

Na Medobčinskem inšpektoratu Kranj pojasnjujejo, da lahko takšno nekategorizirano cesto udeleženci v prometu uporabljajo pod pogoji, ki jih določa zakon. »Na taki cesti je volja lastnika, na kakšen način bo uredil promet ali pa ga celo v določenih pogojih prepovedal (prometna signalizacija, zapornica, druge fizične ovire), ker pa je parcela, po kateri poteka makadamska cesta, last Mestne občine Kranj, pa gre osnovni cilj delovanja občine v smeri javnega interesa oz. javne koristi. Mestna občina Kranj bi morala preko pooblaščenega izvajalca rednega vzdrževanja cest na podlagi Zakona o cestah kraj sanirati in naneseno kamenje odstraniti ali pa postaviti ustrezno prometno signalizacijo, ki bi preprečevala kakršno koli oviranje ali ogrožanje voznikov, ki uporabljajo predmetno cesto,« je razložil inšpektor Aleš Bizjan. Nadzor nad posegi v nekategorizirano cesto je sicer vezan zgolj na lastnika ali pooblaščenega izvajalca rednega vzdrževanja cest. Kazenske določbe, na podlagi katere bi lahko kaznovali tistega, ki je kamenje navozil, ni, v okviru zakonodaje pa lahko zoper njega ukrepa lastnik ceste, je dodatno razložil Bizjan. Tovrstnih primerov v preteklosti inšpektorat še ni obrav­naval, smo še izvedeli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 18. april 2008 / 07:00

Obsodili tatove cigaret

Od četverice mladih tatov, ki so 3. januarja letos iz Mercatorjeve trgovine na Golniku odnesli večjo količino cigaret, je zaporno kazen prejel samo eden.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 5. junij 2009 / 07:00

Rop poštarja kriminaliste presenetil

Jeseničana Boštjan Razingar in Amir Bešić naj bi konec lanskega leta načrtovala rop poštnega vozila in ne "samo" poštarja, je na kranjskem sodišču povedal kriminalist Primož Donoša.

Zanimivosti / petek, 5. junij 2009 / 07:00

Župani bodo pražili krompir

Jutri popoldne bodo v Šenčurju znova slavili krompir, ki ga bodo ob tej priložnosti pražili tudi župani.

Gorenjska / petek, 5. junij 2009 / 07:00

Gorenjci brez podpore OKS

Člani izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so soglasno zavrnili kandidaturo Bleda za olimpijske igre 2018, bohinjski župan Franc Kramar pa je prepričan, da je predlog predober, da bi ga po...

Prosti čas / petek, 5. junij 2009 / 07:00

KolosejFest - priložnost za neuveljavljene glasbenike

Danes, v petek, ob 20. uri se bo s koncertom Ota Pestnerja in tria Blaža Jurjevčiča na terasi StarCafeja kranjskega Koloseja De Luxe začel KolosejFest. V okviru festivala bodo do konca jul...

Prosti čas / petek, 5. junij 2009 / 07:00

Morski pes udriha po estradnikih

Anže Kolenc, član skupine Kocka, sicer bolje znan kot Sharks, se je odločil za izdajo samostojnega singla z naslovom Za POP…kul, za katerega je tudi že posnel videospot in ga...