Izkoristimo sezonsko zelenjavo

Sveža in domača zelenjava je brez dvoma najboljša in najbolj kvalitetna. Tokratna recepta vsebujeta vse sestavine, ki jih lahko dobimo na domačem vrtu, z izjemo govejega mesa, ki na žalost ne raste na naših vrtovih.

Za pripravo goveje pečenke z zelenjavo potrebujemo: 1 kg govejega mesa, 2 čebuli, 1 por, polovico manjše zeljne glave, 1 korenje, sol, poper, zajemalko juhe ali vode, 2 žlici gorčice, 1 žlico olja, 1 žlico moke, mleto rdečo papriko.

Goveje meso osolimo in popopramo. Premažemo ga z gorčico. Čebulo nasekljamo, por narežemo na kolesca, korenje na manjše kocke, zeljno glavo pa na grobo zrežemo. V ponvi segrejemo žlico olja in meso opečemo po vseh straneh. Mesu dodamo vso pripravljeno zelenjavo, zalijemo z jušno osnovo, potresemo z mleto rdečo papriko, po okusu posolimo ter vse skupaj počasi dušimo do­brih 45 minut. Meso vzamemo iz posode in ga narežemo na medaljone. Zelenjavo v posodi zgostimo z moko. Medaljone damo nazaj v posodo in še vse skupaj kuhamo približno 15 minut.

Nasvet: Jed lahko izboljšamo z dodatkom kisle smetane in rdečega vina. Če nimamo na voljo določene zelenjave, uporabimo katero drugo. V poštev še posebej pride paprika, fižol, paradižnik, bučke …, skratka vse, kar zraste na našem domačem vrtu.

Za pripravo pečenih pa­prik v solati potrebujemo: večjo količino podolgovatih rdečih paprik, sol, česen, peteršilj, olivno olje, balzamični ali vinski kis.

Paprike dobro operemo in jih osušimo. Spečemo jih v ponvi ali na žaru. Med peko jih večkrat obrnemo, da se spečejo po vseh straneh. Pečene zložimo v skledo in jo pokrijemo za par minut, da se zmehčajo. Česen in peteršilj sesekljamo ter potresemo po paprikah. Po okusu solimo, prilijemo olje in kis ter premešamo.

Nasvet: Paprike so še boljše, če jih olupimo. To storimo par minut po peki, ko jim v lastni pari odstopi kožica. Brez problema jih shranimo v hladilniku za dan ali dva; še okusnejše so, če jih pripravimo prejšnji dan, saj se okusi dodobra prepojijo. Napečemo jih lahko v večji količini in jih še nepripravljene (brez marinade) shranimo v zamrzovalnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 26. avgust 2021 / 22:01

Slaba letina krompirja, veliko drobnega

Medtem ko je bila lani na Gorenjskem obilna, rekordna letina krompirja, bo letos vsaj polovico manjša kot lani, veliko bo tudi drobnih gomoljev.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 2. avgust 2022 / 22:36

Novi parkirni režim na Zlatem polju

Od 1. avgusta dalje na Zlatem polju v podconi C2-I velja režim kratkotrajnega parkiranja. Ob delavnikih bo tako možno tam parkirati največ eno uro, čas prihoda na parkirišče je treba ustrezno označiti...

Kronika / torek, 2. avgust 2022 / 22:33

Nesreča v soteski Vintgar

Podhom – V petek se je v soteski Vintgar obiskovalki na lokaciji tik pred Žumrovimi galerijami pripetila nesreča. »Ponesrečenka je ob padanju kamenja iz dela nezavarovanega območja tik za varovalno...

Šport / torek, 2. avgust 2022 / 22:33

Triglav začel s porazom

Kranj – V Prvi ligi Tele­mach so nogometaši konec tedna odigrali tekme tretjega kroga. V petek so tekmo na gostovanju v Novi Gorici s povratniki v prvo ligo Gorico odigrali nogometaši Kalcerja Rado...

Kultura / torek, 2. avgust 2022 / 22:31

Crescendo najboljši na Siciliji

Absolutni zmagovalec letošnjega zborovskega festivala in tekmovanja InCanto Mediterraneo 2022 v mestu Milazzo na Siciliji je postal Mešani pevski zbor Crescendo iz Škofje Loke pod vodstvom dirigenta Ž...

Zanimivosti / torek, 2. avgust 2022 / 22:29

Kos, ki ni bil črn

Ornitolog Boris Kozinc iz Hraš je v začetku meseca v bližini športnega parka v Radovljici opazil zanimivo ptico: kosa, ki pa ni bil običajne črne barve, temveč črno-bel.