Izkoristimo sezonsko zelenjavo

Sveža in domača zelenjava je brez dvoma najboljša in najbolj kvalitetna. Tokratna recepta vsebujeta vse sestavine, ki jih lahko dobimo na domačem vrtu, z izjemo govejega mesa, ki na žalost ne raste na naših vrtovih.

Za pripravo goveje pečenke z zelenjavo potrebujemo: 1 kg govejega mesa, 2 čebuli, 1 por, polovico manjše zeljne glave, 1 korenje, sol, poper, zajemalko juhe ali vode, 2 žlici gorčice, 1 žlico olja, 1 žlico moke, mleto rdečo papriko.

Goveje meso osolimo in popopramo. Premažemo ga z gorčico. Čebulo nasekljamo, por narežemo na kolesca, korenje na manjše kocke, zeljno glavo pa na grobo zrežemo. V ponvi segrejemo žlico olja in meso opečemo po vseh straneh. Mesu dodamo vso pripravljeno zelenjavo, zalijemo z jušno osnovo, potresemo z mleto rdečo papriko, po okusu posolimo ter vse skupaj počasi dušimo do­brih 45 minut. Meso vzamemo iz posode in ga narežemo na medaljone. Zelenjavo v posodi zgostimo z moko. Medaljone damo nazaj v posodo in še vse skupaj kuhamo približno 15 minut.

Nasvet: Jed lahko izboljšamo z dodatkom kisle smetane in rdečega vina. Če nimamo na voljo določene zelenjave, uporabimo katero drugo. V poštev še posebej pride paprika, fižol, paradižnik, bučke …, skratka vse, kar zraste na našem domačem vrtu.

Za pripravo pečenih pa­prik v solati potrebujemo: večjo količino podolgovatih rdečih paprik, sol, česen, peteršilj, olivno olje, balzamični ali vinski kis.

Paprike dobro operemo in jih osušimo. Spečemo jih v ponvi ali na žaru. Med peko jih večkrat obrnemo, da se spečejo po vseh straneh. Pečene zložimo v skledo in jo pokrijemo za par minut, da se zmehčajo. Česen in peteršilj sesekljamo ter potresemo po paprikah. Po okusu solimo, prilijemo olje in kis ter premešamo.

Nasvet: Paprike so še boljše, če jih olupimo. To storimo par minut po peki, ko jim v lastni pari odstopi kožica. Brez problema jih shranimo v hladilniku za dan ali dva; še okusnejše so, če jih pripravimo prejšnji dan, saj se okusi dodobra prepojijo. Napečemo jih lahko v večji količini in jih še nepripravljene (brez marinade) shranimo v zamrzovalnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 27. julij 2021 / 16:21

Tanja odgovarja

Vaši odgovori so bili vedno pravilni in z njihovo pomočjo sem rešila že veliko problemov. Tokrat me skrbi za hčer in vnukinjo. Potem imam še težavo glede zemlje. Kaj pa moja mama? Vesela b...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 4. junij 2009 / 07:00

Gasilski triatlon gorskemu reševalcu

Preddvor - Gasilsko reševalna služba Kranj je v soboto že osmič organizirala preizkus enot zaščite, reševanja in pomoči, policije in vojske oziroma t. i. gasilski triatlon, ki se...

Slovenija / četrtek, 4. junij 2009 / 07:00

Spletni Gorenjski glas vse bolj obiskan

Po podatkih prvega letošnjega merjenja obiskanosti spletnih strani je Gorenjskiglas.si 52. najbolj obiskana spletna stran v Sloveniji. Aprila je naš spletni časopis obiskalo 40.363 različnih slovenski...

Kronika / četrtek, 4. junij 2009 / 07:00

Kranjčanke znova najboljše

Na regijskem preverjanju ekip prve pomoči je najboljšo usposobljenost pokazala ekipa Mestne občine Kranj.

Zanimivosti / četrtek, 4. junij 2009 / 07:00

Rovtarji spet kolesarili po starem

Škofja Loka - Pozimi zabavajo sebe in druge, ko se opremljeni s starodobno smučarsko opremo in oblečeni po modi iz starih časov spuščajo po smučiščih, poleti pa zajahajo starodob...

Kamnik / četrtek, 4. junij 2009 / 07:00

Promet v Tuhinjski dolini še vedno nevzdržen

Kamnik - Kamniški svetnik Matej Tonin in predsednica KS Srednja vas Darinka Zore sta pred dnevi na ljubljansko prometno policijo naslovila pismo, v katerem opozarjata, da so prom...