Krožišče okoli stare lipe v središču Komende bo predvidoma dokončano do 1. novembra.

Krožišče bo povečalo varnost

Najbolj nevarno križišče v Komendi je že razkopano, saj je občina na istem mestu začela graditi bistveno bolj varno krožišče. Lipa in spomenik ostajata, prihaja pa težko pričakovani pločnik. To je tudi zadnji večji projekt župana Tomaža Drolca, ki pa se vendarle poslavlja tudi z grenkim priokusom.

Komenda – Križišče pri občinski stavbi v Komendi ni bilo varno ne za voznike ne za kolesarje, še manj pa za pešce, a potrebnega denarja za to pomembno investicijo občina v zadnjih letih ni našla.

Po sedemletnem pravdanju z državo pa je občina avgusta letos le prejela še zadnjo tretjino sredstev za izgradnjo infrastrukture v prvem delu Poslovne cone Komenda. Dve tretjini ali približno 800 tisočakov so prejeli že ob gradnji, preostanka pa jim država ni želela izplačati, saj naj bi šlo za nepravilnosti v postopku. A občina je na sodišču dokazala svoj prav (država je možnost poravnave zavrnila) in avgusta so na račun prejeli 770 tisoč evrov; od tega so skoraj polovico znesle samo obresti. Župan Tomaž Drolec se je s svojo ekipo odločil, da bodo denar namenili za dva projekta. Na Gmajnici in Mlaki gradijo kanalizacijo in 300 metrov pločnika do križišča na Podborštu, okoli 400 tisočakov pa bodo namenili krožišču v središču Komende. Izbrani izvajalec, podjetje Prenova Gradbenik, je svoje gradbene stroje za krožišče pognal v ponedeljek, 1. septembra, rok za dokončanje pa je šestdeset dni, tako da bodo občani po novem krožišču lahko vozili že v začetku novembra. Gradnja med drugim predvideva prestavitev spomenika padlim borcem in ureditev težko pričakovanih pločnikov, predvsem v smeri Podboršta, starodavna lipa pa ostaja na svojem mestu in bo po novem prav v središču krožnega križišča. Križišče bo tudi med gradnjo večinoma prevozno, saj so predvidene večinoma le polovične zapore.

»Zelo sem vesel, da bomo tik ob koncu mojega županovanja uredili najbolj nevarne cestne odseke v naši občini. Marsikdo misli, da gre za predvolilne projekte, a sam sem že pred štirimi leti napovedal, da se bom po štirih mandatih umaknil,« pravi Tomaž Drolec in dodaja, da bo na volitvah za župana podprl Štefana Pojbiča. Kljub številnim uspešnim projektom pravi, da ostaja tudi nekaj grenkega priokusa. »Opozicija je v zadnjem mandatu 'potopila ladjo, da bi se znebila kapitana'. Na žalost so le osramotili občino, saj smo morali podati samoprijavo za 5,5 milijona evrov, ker smo enkrat z denarjem iz Poslovne cone Komenda, ki je v 100-odstotni lasti občine, poplačali lastnike zemljišč. Občina je 500 tisoč kvadratnih metrov vložila v to naše podjetje in ker je imela Poslovna cona Komenda denarja dovolj, smo zadnje deleže nekdanjim lastnikom plačali iz podjetja, in ne iz občinskega proračuna. A to smo morali nato prijaviti kot naš kredit, zato nas statistika prikazuje kot drugo najbolj zadolženo občino v Sloveniji. V resnici pa je prav obratno. Bankam smo dolžni manj kot dva milijona evrov,« še pravi Drolec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 20. junij 2022 / 16:47

Zagorelo v prostoru s cisterno

Tržiški gasilci so v ponedeljek posredovali v Balosu, kjer je zagorelo v večstanovanjskem objektu. Za čas intervencije so evakuirali štirideset stanovalcev.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 1. marec 2013 / 07:00

Plesali brez zmagovalcev

Ustvarjalci in tekmovalci šova Agencija Milano so se zabavali v Cirkusu, Srbsko kulturno in prosvetno društvo Sveti Sava Kranj pa je gostilo tamburaški orkester iz Banja Luke.

Šport / petek, 1. marec 2013 / 07:00

Prihaja nogometna pomlad

Nogometaši kranjskega Triglava v prvem krogu spomladanskega dela prvoligaškega nogometnega prvenstva jutri gostujejo pri Mariboru, ekipa Domžal pa v nedeljo doma pričakuje Luko Koper.

Zanimivosti / petek, 1. marec 2013 / 07:00

Na tržnici tudi moka iz mlina na kamne

Škofja Loka - Razvojna agencija Sora in Društvo za razvoj podeželja Resje že štirinajsto leto prirejata tržnice kmetijskih pridelkov in izdelkov v občinah Gorenja vas - Poljane,...

GG Plus / petek, 1. marec 2013 / 07:00

Kronika tedna

Dvanajst let zapora za uboj sestre Na dvanajst let zapora so v Ljubljani obsodili 60-letnega Jožefa Peterlina, ker je novembra lani na domu v okolici Komende z nožem v...

GG Plus / petek, 1. marec 2013 / 07:00

Stare razglednice Radovljice

Številni Radovljičani in okoličani si v teh dneh v prostorih Občine Radovljica z zanimanjem ogledujejo stare razglednice Radovljice z okolico. Razstavo, ki je nastala iz bogate zbirke Leopolda Kolmana...