Krožišče okoli stare lipe v središču Komende bo predvidoma dokončano do 1. novembra.

Krožišče bo povečalo varnost

Najbolj nevarno križišče v Komendi je že razkopano, saj je občina na istem mestu začela graditi bistveno bolj varno krožišče. Lipa in spomenik ostajata, prihaja pa težko pričakovani pločnik. To je tudi zadnji večji projekt župana Tomaža Drolca, ki pa se vendarle poslavlja tudi z grenkim priokusom.

Komenda – Križišče pri občinski stavbi v Komendi ni bilo varno ne za voznike ne za kolesarje, še manj pa za pešce, a potrebnega denarja za to pomembno investicijo občina v zadnjih letih ni našla.

Po sedemletnem pravdanju z državo pa je občina avgusta letos le prejela še zadnjo tretjino sredstev za izgradnjo infrastrukture v prvem delu Poslovne cone Komenda. Dve tretjini ali približno 800 tisočakov so prejeli že ob gradnji, preostanka pa jim država ni želela izplačati, saj naj bi šlo za nepravilnosti v postopku. A občina je na sodišču dokazala svoj prav (država je možnost poravnave zavrnila) in avgusta so na račun prejeli 770 tisoč evrov; od tega so skoraj polovico znesle samo obresti. Župan Tomaž Drolec se je s svojo ekipo odločil, da bodo denar namenili za dva projekta. Na Gmajnici in Mlaki gradijo kanalizacijo in 300 metrov pločnika do križišča na Podborštu, okoli 400 tisočakov pa bodo namenili krožišču v središču Komende. Izbrani izvajalec, podjetje Prenova Gradbenik, je svoje gradbene stroje za krožišče pognal v ponedeljek, 1. septembra, rok za dokončanje pa je šestdeset dni, tako da bodo občani po novem krožišču lahko vozili že v začetku novembra. Gradnja med drugim predvideva prestavitev spomenika padlim borcem in ureditev težko pričakovanih pločnikov, predvsem v smeri Podboršta, starodavna lipa pa ostaja na svojem mestu in bo po novem prav v središču krožnega križišča. Križišče bo tudi med gradnjo večinoma prevozno, saj so predvidene večinoma le polovične zapore.

»Zelo sem vesel, da bomo tik ob koncu mojega županovanja uredili najbolj nevarne cestne odseke v naši občini. Marsikdo misli, da gre za predvolilne projekte, a sam sem že pred štirimi leti napovedal, da se bom po štirih mandatih umaknil,« pravi Tomaž Drolec in dodaja, da bo na volitvah za župana podprl Štefana Pojbiča. Kljub številnim uspešnim projektom pravi, da ostaja tudi nekaj grenkega priokusa. »Opozicija je v zadnjem mandatu 'potopila ladjo, da bi se znebila kapitana'. Na žalost so le osramotili občino, saj smo morali podati samoprijavo za 5,5 milijona evrov, ker smo enkrat z denarjem iz Poslovne cone Komenda, ki je v 100-odstotni lasti občine, poplačali lastnike zemljišč. Občina je 500 tisoč kvadratnih metrov vložila v to naše podjetje in ker je imela Poslovna cona Komenda denarja dovolj, smo zadnje deleže nekdanjim lastnikom plačali iz podjetja, in ne iz občinskega proračuna. A to smo morali nato prijaviti kot naš kredit, zato nas statistika prikazuje kot drugo najbolj zadolženo občino v Sloveniji. V resnici pa je prav obratno. Bankam smo dolžni manj kot dva milijona evrov,« še pravi Drolec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 1. december 2006 / 06:00

Nasvidenje na naslednji seji

Ustanovno sejo občinskega sveta Škofja Loka so po večurnem zasedanju komisije za potrditev mandatov svetnikov in ugotovitve izvolitve župana že pri prvi točki prekinili.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:58

Odprli pasijonsko pisarno

V prostorih nekdanje banke na Mestnem trgu v Škofji Loki so odprli pasijonsko pisarno in napovedali, da bodo odslej promocijske, organizacijske in dramaturške priprave na uprizoritev Škofjeloškega pas...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:47

Prostovoljci delali na Korošici

V torkovi naravovarstveni akciji na planini Korošica so udeleženci zatravili sanirane površine, na katerih so v prejšnjih akcijah odstranili alpsko kislico Rumex alpinus.

Komenda / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:42

Krožišče bo povečalo varnost

Najbolj nevarno križišče v Komendi je že razkopano, saj je občina na istem mestu začela graditi bistveno bolj varno krožišče. Lipa in spomenik ostajata, prihaja pa težko pričakovani pločnik. To je tud...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:30

Siliranje bo letos bolj pozno

Koruza dozoreva bolj počasi, zato se bo tudi siliranje začelo kasneje kot običajno.

Kranj / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:28

Načrt za energetsko neodvisnost

Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije je v Kranju občinam predstavilo pobudo za ustanovitev energetsko neodvisne skupnosti na območju Gorenjske. Seznanili so se tudi z izkušnjami sosednje avst...