Kdo se bo na kmetiji prebil do končnih petdesetih tisočakov? / Foto: Planet TV

Nov začetek in najboljša kuhalnica

Udeleženci šova Kmetija: Nov začetek na lastni koži vse bolj občutijo resničnost pregovora, da 'brez dela ni jela'. S septembrom pa se je na male zaslone vrnila tudi nova sezona šova Gostilna išče šefa, v katerem se izbrani tekmovalci potegujejo za končno nagrado, ki znaša sto tisoč evrov.

Po dveh tednih televizijskega šova Kmetija: Nov začetek se je začetna ekipa petnajstih tekmovalcev v boju za končno nagrado petdeset tisoč evrov zmanjšala za dva člana. Po Elizabet se je tokrat poslovil Andi, ki je bil sicer po besedah sotekmovalcev bolj v breme kot v pomoč. 'Lenuh in hipohonder' Andi je v dvoboju izgubil proti bivši glavi družine Andreju, kateremu vse bolj popuščajo živci, obenem pa se zapleta v toplo-hladen odnos z Jasmino.

Elizabet se sicer ponuja možnost vrnitve, mora pa zato deževne dneve in mrzle noči preživljati v samotni koči na drugi strani gozda, kjer ji družbo delata kozi, s katerima se trudi komunicirati. Pesti jo tudi lakota, kar pa velja tudi za druge tekmovalce, ki trpijo ob enoličnih zelenjavnih obrokih. Pod permisivnim vodstvom glave družine Denisa je ekipa postala precej 'razpuščena' ter nedovzetna za opravljanje nalog, tako da ni bilo nič z nagradami, za nameček pa so si z milom zastrupili pitno vodo v vodnjaku. Vse to je privedlo do prvih nesporazumov ter žaljivk med udeleženci, katere je spravljivo pomirila Gorenjka Kamala: »Nehajmo se kregati in se umirimo, sicer se bomo med seboj pojedli.«

Na kmetiji se poleg kulinaričnih problemov – nujno bi potrebovali šefa Bineta – vrstijo tudi prvi psihični stresi, patetične izpovedi, kalkulacije o nagradi, opravljanje in obtoževanje, vroče simpatije in poljubi, skupinska tuširanja, hlinjenje domotožja, primerjave s koncentracijskim taboriščem, vrtoglavice zaradi dolgotrajnih menstruacij, ekshibicionizem in spolne dileme (naj gej postane junak?). Zaradi vse prej kot rožnatega stanja so tekmovalci doumeli, da s kmetijo niso ravnali gospodarno. »Do zdaj smo jo zgolj izkoriščali,« je ugotovil Leon, ki pa optimistično meni, da jih bo neopravljena naloga vendarle streznila in bolj povezala. Jim bo ta teden uspelo?

Gostilna pa išče šefa

Tako kot v pretekli sezoni je tudi letos šef Bine Volčič sam izbral tekmovalce, katerim bo predajal svoje znanje in ideje. V svojo ekipo je sprejel pet deklet in osem fantov, ki so ga prepričali s svojimi predstavitvenimi jedmi in željo po pridobivanju novega kuharskega znanja. Na avdicijah je preverjal kreativnost in osnovno kuharsko znanje tekmovalcev. Preizkusil jih je v pripravi jajc na tri načine, prepoznavanju svežih zelišč in rib ter v peki mesa. Izkazalo se je, da na videz preprosta priprava mehko kuhanega jajca povzroča težave tako amaterskim kot tudi poklicnim kuharjem. Pri prepoznavanju rib je tekmovalcem največ težav povzročal oslič, pri peki steakov pa so se fantje odrezali nekoliko bolje od deklet.

Po končanih avdicijskih dneh je šef izbral trinajst tekmovalcev, ki so se vselili v skupno hišo in že spoznali nekaj jedi, ki jih je to leto uvrstil na jedilni list. Vrnili so se v osnove kuhanja in postali vajenci, ki so morali pod budnim očesom mentorja pravilno razkosati celega piščanca. Prestali so 'kuharski maraton' in test prepoznavanja jedi, pri katerem jim je šef čez oči nadel prevezo.

Uspešen kuhar mora dobro delovati v skupini, deliti svoje ideje z drugimi in se učiti od drugih članov svoje skupine, zato je šef Bine tekmovalce razvrstil v tri skupine. Vsaka skupina je morala sestaviti svojo ulično jed, s katero se je predstavila na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Šef Bine je kot najboljšo ulično jed ocenil panindvič, s katerim so se predstavili člani druge skupine Marko, Tina, Polonca, Valerio in Almir.

Letošnja tekmovalna ekipa je zelo mladostna, saj najmlajša Špela Klopčič iz Preloga pri Domžalah šteje rosnih devetnajst let, najstarejši Edi pa le triintrideset. Večina tekmovalcev je poklicnih kuharjev, nekaj jih je slaščičarjev, trije pa so se do prijave v šov s kuhanjem ukvarjali zgolj ljubiteljsko. Kar nekaj članov moške zasedbe prihaja iz Primorske, med njimi pa je tudi Kranjčan Anže Oblak.

Obeta se nam zanimiva sezona, saj so letošnji tekmovalci zelo ustvarjalni in drzni. Ob ponedeljkih bosta dva tekmovalca sedla na vroči stol in se potegovala za obstoj v šovu, žal pa ga bo eden vedno moral zapustiti. Vsak izmed letošnjih tekmovalcev je izviren na svoj način, Gorenjci pa bomo stiskali pesti za zgovornega Anžeta in pogumno Špelo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 23. julij 2020 / 13:25

V Tržič prihaja Tinkara Kovač

Tržiški muzej vas v petek, 24. julija, ob 20.30 vabi na glasbeni večer, ki ga bo tokrat popestrila pop rock glasbenica in flavtistka Tinkara Kovač. Koncert bo gostil Kulturni center Tržič.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 1. april 2010 / 07:00

Upokojenci na občnem zboru

Naklo - Člani društva upokojencev Naklo, ki je s skoraj tisoč člani najmnožičnejše društvo v občini, so na občnem zboru pozitivno ocenili preteklo delo. Predsednik Marjan Grad...

Kranj / četrtek, 1. april 2010 / 07:00

Danes zaključek TSD

Kranj - V petek se bo v Prešernovem gledališču zaključil 40. Teden slovenske drame. Na slovesnosti bodo podelili festivalske nagrade: nagrado občinstva najboljši predstavi po izb...

Komenda / četrtek, 1. april 2010 / 07:00

Drugi del poslovne cone že gradbišče

Komenda - Gradnja komunalne infrastrukture v drugi fazi Poslovne cone Komenda že poteka v polni meri, čeprav je dolga zima v le dveh mesecih dela izvajalcem povzročila že tri ted...

Kranj / četrtek, 1. april 2010 / 07:00

Po poteh kranjskih odpadkov

V Kranjski hiši je na ogled fotografska razstava Klemena Korenjaka, ki je ujel nekatere trenutke iz življenja stranskih produktov našega modernega načina bivanja.

Zanimivosti / četrtek, 1. april 2010 / 07:00

Anketa: Med divjimi odpadki tudi čipkasto perilo

Da je nekaterim vendarle mar za čisto okolje, je dokazalo rekordno število udeležencev na sobotni tradicionalni akciji Očistimo Kranj - Kranj ni več usran. Kar tri tisoč jih je čistilo, nekaj smo jih...