Pridih morja
Letos res nimamo sreče s poletnim vremenom. Kljub temu si lahko pripravimo kosilo, ki diši po morju in poletju. Veliko ljudi ima predsodke, da je priprava rib težka in je primerna le za izkušene kuharje. Z zelo enostavnim receptom vam pokažem, da to ni nobena umetnost.
Za pripravo brancina za 4 osebe potrebujemo: 4 manjše brancine, 4 stroke česna, peteršilj, rožmarin, 1 limono, sol, 4 žlice olivnega olja.
Brancine očistimo, operemo in osušimo. Česen po dolgem večkrat prerežemo, da dobimo tanjše rezine. Peteršilj nasekljamo, limono narežemo na kolesca. V vsak brancin posolimo, potresemo z rožmarinom in peteršiljem ter vanj položimo rezine česna in limone. Na rahlo ga posolimo še iz zunanje strani. V večji ponvi segrejemo olivno olje. Brancine položimo na segreto ponev in jih pečemo 10 minut na vsaki strani.
Nasvet: Nekako velja pravilo, da ribo pri peki na žaru ali v ponvi obrnemo, ko postane zgornje oko ribe motno. Jed postrežemo s tržaško omako in rezinami limone. Uporabimo lahko tudi katero drugo ribo (npr. postrv ali orado).
K morski hrani tekne krompir z blitvo.
Za pripravo krompirja z blitvo za 4 osebe potrebujemo: 1 kg blitve, 0,5 kg krompirja, 2 stroka česna, 2 žlici masla, sol, ščep popra.
Krompir olupimo, operemo in skuhamo v slani vodi. Blitvo operemo in jo zblanširamo, tako da jo postavimo v lonec in jo prelijemo s vrelo vodo. V pokritem loncu jo pustimo stati 5 minut, nato jo odcedimo, ožamemo in narežemo na manjše kose. Česen sesekljamo in ga prepražimo na maslu. Dodamo blitvo, jo osolimo, popopramo in med kuhanjem mešamo, da izpari odvečna tekočina. Krompir vmešamo med blitvo in kuhamo še kakšno minuto.