V soboto so na festivalu na Visokem spražili okrog 3,5 tone krompirja. / Foto: Denis Bozovičar

Krompir v slast tudi v blatu

Več kot petdeset ekip iz Slovenije in še osem iz tujine je v soboto na 14. Svetovnem festivalu praženega krompirja s svojimi slastnimi recepti razveseljevalo brbončice obiskovalcev, ki so tudi v dežju uživali v pripravljenih jedeh.

Visoko – Na Visokem se je v soboto zbralo šestdeset ekip pražilcev krompirja, poleg iz Slovenije še iz Nemčije, Avstrije, Rusije, Švedske, Norveške, Madžarske, Poljske in celo s Kitajske. Po besedah predsednika Turističnega društva Gorenja vas Zvoneta Bašlja so skupaj spražili tri tone in pol krompirja. Obiskovalci, ki jih je bilo po nekaterih ocenah celo blizu deset tisoč, so lahko okušali pražen krompir, pripravljen po najrazličnejših receptih. Pri tem jih ni zmotil niti dež, ki je travnik ob Tavčarjevem dvorcu kmalu spremenil v blatno njivo. Še huje je bilo na sosednjem travniku, kjer so uredili parkirišče, na katerem so mnogi avtomobili obtičali v blatu, iz katerega jih ni bilo mogoče spraviti brez porivanja, domačini pa so na pomoč priskočili celo s traktorji.

Verjetno enega najbolj eksotičnih, če ne pa vsaj bolj pisanih receptov za pražen krompir je v soboto prispevala mešana ekipa študentov s Kitajske in Norveške. Vanj so razen obvezne čebule zamešali paprike različnih barv in korenček, okus pa poskušali izboljšati še s kitajskimi začimbami, rožmarinom, slanino in celo malce sladkorja. »Tak je, kot ga imam najrajši,« se je namuznil Hui Chen, ki je za festival izvedel na mariborski univerzi, kjer obiskuje tamkajšnjo poletno šolo. Obenem je priznal, da se doma krompir ne znajde prav pogosto na njegovem jedilniku, mogoče enkrat na štirinajst dni. Bolj pogosto si doma krompir pripravi obiskovalka Anica iz Prekmurja, ki ji je bil krompir kitajske ekipe nadvse všeč. »Boljši je bil kot pri ruski ekipi, saj je bil tisti premalo slan,« je pojasnila. No, soljenje gre po prepričanju Zvoneta Bašlja bolje od rok moškim kot ženskam, zato po njegovem pri praženem krompirju ne sme manjkati moška roka. Receptov za njegovo pripravo je ogromno, saj vsak doda nekaj svojega. »Na Madžarskem smo ga jedli celo z marmelado, danes pa je mogoče poskusiti tudi pražen krompir s cvičkom,« je pojasnil Bašelj. Čeprav večina prisega na klasični pražen krompir, kakršnega so v soboto pripravili tudi člani Turističnega društva Šenčur. »Čebulo je treba pre­pražiti na svinjski masti, nato dodaš ocvirke, in ko se stopijo, takoj še krompir. Ko obrneš, ima krompir potem lepo rjavo skorjico,« sta skomine vzbujala njihova člana Marko Kogovšek in Zalka Jovanovič. Podobne sestavine so pri pripravi praženega krompirja uporabili novinarski kolegi z Radia Sora Tanja Barašin, Teja Potočnik, Matjaž Novak in Nada Jamnik, le da so ga začinili z malce svoje jezičnosti, so hudomušno dodali.

Marsikomu pa je šel v slast tudi krompir, pripravljen po kakšnem bolj posebnem receptu. Zakonski par iz Kranja se je tako navdušil nad praženim krompirjem z makaroni, da sta odločena to poskusiti tudi doma. Tudi recept za njegovo pripravo bo skupaj z drugimi recepti s sobotnega festivala mogoče najti v posebni knjižici, ki jo pripravljajo v Društvu za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Izšla bo takoj, ko bodo zbrali 365 receptov, za vsak dan enega, je še pojasnil Zvone Bašelj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 20. maj 2011 / 07:00

Za direktorja sedem kandidatov

Kar sedem kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje, se je prijavilo za direktorja Prešernovega gledališča, Zveza kulturnih društev Kranj pa je vložila naznanilo nevestnega dela nekdanje občinske up...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 9. junij 2014 / 15:48

Gradnja kanalizacije se končuje

Na gradbišču novega zadrževalnika deževnih voda so v sredo predstavili dela, ki ta čas potekajo v okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Sore na območju Škofje Loke.

Humor / ponedeljek, 9. junij 2014 / 15:44

Dopustniške volitve

Predstavljamo vam praktičen primer letošnjih predčasnih državnozborskih volitev, ki naj bi bile predvidoma 13. julija.

Slovenija / ponedeljek, 9. junij 2014 / 15:24

Vodilni sistem za slepe

Ob tednu slepih so predstavili talni taktilni vodilni sistem, ki slepim in slabovidnim omogoča varne poti po urbanem okolju.

Zanimivosti / ponedeljek, 9. junij 2014 / 15:06

Lučke in vrtnice

Lučke in vrtnice v rokah mladih deklet v belih opravah, prelestnih sojenic, ki prinašajo in odnašajo luč in nam pišejo usodo današnjega dne. Njih glas se nam zdi vilinski, a je vendarle po...

Zanimivosti / ponedeljek, 9. junij 2014 / 15:06

Gasilsko rajanje

Gasilsko rajanje v Mavčičah je sledilo uspešnemu nastopu Prostovoljnega gasilskega društva Mavčiče na občinskem tekmovanju 31. maja letos. Mavčiški gasilci – od pionirjev do veteranov – so...