Določili komunalni prispevek

Občinski svetniki v Preddvoru so opravili prvo branje odloka o programu opremljanja stavbnih zemljišč v občini, ki je osnova za odmero komunalnega prispevka.

Preddvor – S sprejemanjem odloka so pohiteli, ker bo občina v kratkem začela izdajati odločbe o priključitvi na novo zgrajeno kanalizacijsko omrežje. Še pred drugim branjem pa mora biti sprejet občinski prostorski načrt, tega naj bi pred­vidoma sprejeli ob koncu septembra. Z odlokom bo določen komunalni prispevek za celotno komunalno opremo (ceste, vodovod, kanalizacija, ravnanje z odpadki, javne površine), ki ga je dolžan plačati vsak, ki na novo gradi. Imetniki že obstoječih hiš, ki se bodo priključevali na novo zgrajeno kanalizacijsko omrežje, pa bodo plačali zgolj ta del. Skupni stroški komunalne opreme se izračunajo glede na stroške projektiranja in gradnje, obračunski stroški pa se določijo tako, da se od skupnih odštejejo morebitni drugi viri financiranja teh investicij. Skupni stroški komunalne opreme v občini Preddvor znašajo 29 milijonov, obračunski pa 24 milijonov evrov. Slednji so v programu opremljanja preračunani na kvadratni meter parcele in kvadratni meter neto tlorisne površine, pri neto površinah pa je predpisan tudi faktor dejavnosti. Ta je za stanovanjske hiše 1, za počitniške hiše 1,3, za stanovanjske stavbe za druge posebne družbene skupine (na primer dom upokojencev) pa 0,7. Znesek komunalnega prispevka se nato izračuna po posebni formuli. Lastnikom obstoječih stavb, ki bodo plačali komunalni prispevek za priključitev na kanalizacijo, se bo priznalo minula vlaganja v lastne individualne sisteme v višini 25 odstotkov. Odlok predvideva tudi oprostitve komunalnega prispevka: ta se ne plača za gradnjo objektov gospodarske javne infrastrukture, za gradnjo stavb v lasti občine, delno pa se plačila oprosti tudi za gradnjo nestanovanjskih kmetijskih stavb.

V gradivu, ki so ga obravnavali svetniki, so izračunani primeri komunalnega prispevka za stanovanjsko stavbo, počitniško hišo in gospodarsko poslopje. Veljali bodo enotni za vso občino, po dosedanji ureditvi so namreč razdeljeni v tri skupine glede na strnjenost naselja, posebej pa so bile obravnavane tudi počitniške hišice. Izračunani pa so tudi primeri komunalnega prispevka, ki ga bodo plačevali tisti, ki se bodo priključili na kanalizacijsko omrežje. Ponujeni so izračuni za štiri obstoječe stanovanjske hiše na območju Preddvora in tri počitniške hiše v Novi vasi. Tako bi denimo za stanovanjsko hišo s 155 kvadratnimi metri zemljišča pod stavbo in 367 kvadratnimi metri neto tlorisne površine komunalni prispevek znašal 1802 evra, za hišo s 107 kvadratnimi metri pod stavbo in 246 kvadratnimi metri tlorisne površine 1213 evrov, za 98 kvadratnimi metri pod stavbo in 172 kvadratnimi metri tlorisa 1183 in za hišo z 82 kvadratnimi metri zemljišča in 110 kvadratnimi metri tlorisne površine 803 evre, povsod z upoštevanjem preteklih vlaganj v višini 25 odstotkov vrednosti komunalnega prispevka. Pri počitniških hišah se slednji ne upošteva. Tako bi bilo za počitniško hišo na 56 kvadratnih metrih in s 123 kvadratnimi metri tlorisa treba plačati 1023 evrov, za takšno na 54 kvadratnih metrih in s tlorisom 106 kvadratnih metrov 890 in za tretjo na 31 kvadratnih metrih in tlorisno površino 63 kvadratnih metrov 528 evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 19. junij 2008 / 07:00

Prav dobro nam gre

S celovečernim koncertom konec maja v Gledališču Toneta Čufarja je Komorni zbor Vox Carniolus proslavil deset let delovanja. Za vse boljše "voxe" dolina postaja pretesna in Gorenjska premajhna. Pogova...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 4. september 2014 / 20:16

V eksploziji dva poškodovana

V objektu Regeneracije podjetja Acroni je danes okoli pol druge ure prišlo do silovite eksplozije, v kateri sta se dva delavca poškodovala.

Kronika / četrtek, 4. september 2014 / 14:34

Grožnje in vandalizem

Jeseniški podjetnik, ki je julija letos odprl prvi avtokamp na Jesenicah, se spopada z vandalizmom in grožnjami.

Razvedrilo / četrtek, 4. september 2014 / 14:19

Uspešna vrnitev Zbiljske noči

Po petletnem premoru se je v petek ob Zbiljsko jezero vrnila ena večjih gorenjskih poletnih glasbenih prireditev Zbiljska noč, ki je letos praznovala tudi šestdesetletnico.

Volitve 2019 / četrtek, 4. september 2014 / 13:33

Polepšali pot šolarjem

»Kampanjo vodim delovno,« je pri beljenju podhodov dejala kandidatka za županjo Mestne občine Kranj Barbara Gunčar.

Preddvor / četrtek, 4. september 2014 / 13:32

Določili komunalni prispevek

Občinski svetniki v Preddvoru so opravili prvo branje odloka o programu opremljanja stavbnih zemljišč v občini, ki je osnova za odmero komunalnega prispevka.