1914–2014

V tem mesecu se spominjamo začetka prve svetovne vojne. Tudi radio, televizija in tiskani mediji nas opominjajo na to. Kaj pa nas v bližnji okolici spominja na te hude čase? Morda se bralci Gorenjskega glasa še spomnite mojega sestavka o čudovitem pomniku iz teh časov v Bohinjskem kotu. Vsako leto namreč na dan mrtvih obiščem vojaško pokopališče v Ukancu ob Bohinjskem jezeru.

V pogovoru z mnogimi prijatelji pa sem žal spoznala, da le malokdo od Slovencev ve, da je ta prostor kulturni spomenik Republike Slovenije. Zato sem se odločila, da ob stoletnici teh grozot zopet napišem nekaj besed o tem pomniku.

Ob vstopu na pokopališče je na kamnitem obodu zapisano 1915 – VOJAŠKO POKOPALIŠČE – 1917 in da je ta prostor kulturni spomenik Republike Slovenije. Tukaj je pokopanih 296 avstro-ogrskih vojakov, vojnih ujetnikov, ki so padli v Krnskem pogorju v času prve svetovne vojne. Po priimkih sodeč je največ Madžarov, Poljakov in Ukrajincev, tudi Romuni, Čehi in Srbi so bili med njimi. Vsak pokojni ima ob grobu lesen križ z napisanim imenom. Na velike križu sredo pokopališča je napisano: Tujci prej – zdaj bratje ste postali, ko so tu grobove vam skopali ... Žarko sevaj solnce vam planinsko, pokoj dihaj jezero bohinjsko!

Ob odhodu iz tega svetega kraja se zamisliš nad lepimi verzi. Nepozabne pa so tudi besede nad vrati na kapeli v kotu pokopališča:

Potomci! Ostanite si edini, da zaman našo nismo kri prelili!

Ali tudi te besede kaj pomenijo za današnji čas?

S spoštovanjem do vseh pokopanih

Marija Jamnik, Žabnica

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 1. september 2007 / 07:00

Glasov piknik za šestdeset let

Na piknik Gorenjskega glasa smo povabili naše naročnike, ki letos tako kot Gorenjski glas praznujejo šestdeset let. Za srečanje smo izbrali prelep besniški kraj, kjer imamo tudi največ naročnikov časo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 1. september 2014 / 21:00

Povzročitelj se je sam javil

Jesenice – V noči na nedeljo se je na Titovi cesti na Jesenicah zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bil po neuradnih informacijah huje ranjen 24-letni domačin, ki so ga premestili v ljubljan...

Kronika / ponedeljek, 1. september 2014 / 23:41

24-letni Jeseničan podlegel poškodbam prometne nesreče

Pešec, v katerega je v noči na nedeljo na Jesenicah z avtomobilom trčil 30-letni voznik, je zaradi hudih poškodb danes umrl v UKC Ljubljana, so v sporočilu za javnost zapisali na Policijski upravi (PU...

Gorenjska / ponedeljek, 1. september 2014 / 13:34

Po pouku še na tortico

Prvi šolski dan za vsakega posameznika predstavlja izjemen dogodek v življenju, čeprav je bil za nekatere bolj, za druge pa manj poseben.

Kronika / ponedeljek, 1. september 2014 / 13:31

Uboja se menda ne spominja

Prvi predobravnavni narok zoper Janeza Fortuna, ki je maja letos v družinski hiši v Preddvoru z nožem ubil soprogo Mirjano, je bil na zahtevo obrambe prestavljen.

Gorenjska / ponedeljek, 1. september 2014 / 13:15

Kdo bodo prihodnji župani

Imena kandidatov za župane, ki jih bomo volili na lokalnih volitvah 5. oktobra, so v več občinah že znana, drugod so še zavita v skrivnost.