Tarantelle

Zaključni večer 32. Festivala Radovljica. Zunaj vlaga, moča in hlad. V Baročni dvorani pa osupljajoča, vroča sončna svetloba Kalabrije, Apulije in Sicilije, ujeta v pesmi in zvoke tolkal, arhilutnje, baročne harfe in teorbe ansambla Pino de Vittorio Laboratorio '600. Nadvse karizmatični pevec in igralec Pino de Vittorio, rojen v Leporanu v pokrajini Taranto, je na festivalu očaral že pred štirimi leti, zato je bila dvorana nabito polna. Letos je za spored ansambla izbral staro glasbo Apulije, Kalabrije in Sicilije. Glasbo, ki je nabita z življenjem, z močnimi čustvi, z bolečino in radostjo nezadržne, zavrnjene, prikrite, neskončne ljubezni, z radoživostjo v šestosminskem ali triosminskem taktu napisanih počasnih in zelo hitrih tarantel in prelepih, tudi hudomušnih uspavank. Pinova umetniška interpretacija kot duša Sicilije. Bil je čudežen večer. Občinstvo ni nehalo ploskati ... Posledice večera: malo sonca v naše gnezdo. Recepti s sicilijanske ture na prelomu stoletja najdeni, Siciliane, The Songs of an Island, naročene. Dobrodošla, Sicilija!

Peresniki z zelenjavno omako

Za 4 osebe potrebujemo: 1 rdečo papriko, 500 g mesnatih paradižnikov, 2 žlici paradižnikove mezge, 250 g jajčevcev, 3 žlice oljčnega olja, 2 stroka česna, 4 stebla stebelne zelene, 1 žlico kaper, 1 žličko sladkorja, 3 vejice origana, 400 g peresnikov, 80 grobo nastrganega parmezana.

Papriko in čebulo zrežemo na majhne kocke. Paradižnike narežemo na čet­r­tinke, odstranimo semenje in jih nato prav tako zrežemo na kocke. Česen stremo.

Jajčevec zrežemo na kockice in ga močno opečemo na vročem olju. Dodamo pa­priko, česen in mezgo, nato malo solimo in popramo. Nekajkrat premešamo. Nato primešamo še paradižnik in na srednjem ognju kuhamo 10 minut. Pridamo še na tenke obročke zrezano stebelno zeleno, sesekljane kapre in žličko sladkorja. Premešamo, kuhljamo še deset minut in pazimo, da se zelenjava ne prismodi. Na koncu dodamo še sesekljan origano.

Testenine skuhamo po navodilu in odcedimo. Prihranimo eno žlico in pol vode, da jo po potrebi dodamo omaki. Nato testenine zmešamo z omako in potresemo z zelo grobo nastrganim parmezanom. Ponudimo z mešano zeleno solato.

Limonin tiramisu

Zanj potrebujemo: 300 g otroških piškotov, 1500 g jogurta – 3,2, 3 neškropljene limone, 100–120 g rjavega sladkorja, 50 ml limoninega likerja – limoncella; če bodo jedli tiramisu tudi otroci, liker zamenjamo za limonin ali melisin sirup, ki ga lahko pripravimo sami. Če pripravljamo tiramisu s sirupom, zadošča 100 g sladkorja.

Limone nastrgamo in nastrgano lupinico zmešamo z jogurtom in 3 žlicami sladkorja. Mešamo, dokler se sladkor ne stopi.

V primerno posodo na dno naložimo piškote in jih poškropimo z limoninim likerjem oziroma sirupom. Prelijemo z jogurtom in potresemo s sladkorjem. Na to plast vnovič naložimo piškote, jih poškropimo z likerjem in prelijemo z jogurtom oziroma sirupom. Na vrh potresemo preostali sladkor. Posodo s tiramisujem postavimo vsaj za 6 ur v hladilnik, še bolje pa kar čez noč. Preden sladico postavimo na mizo, jo okrasimo z lističi melise.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / ponedeljek, 22. julij 2019 / 13:21

Preddvor bi potreboval vlagatelja

V občini Preddvor se je v torek mudil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in se seznanil s stanjem tamkajšnjega gospodarstva, predvsem turizma. Slednji bi za razvoj potreb...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 12. november 2015 / 10:34

Selitev medobčinskega inšpektorata in redarstva

Jesenice – Medobčinski inšpektorat in redarstvo Jesenice se je preselil v prostore Občine Jesenice na Cesti železarjev 6. Iz stavbe na Titovi 78a so se morali izseliti, ker je objekt v lasti minist...

Žirovnica / četrtek, 12. november 2015 / 10:33

Souporaba ceste za kolesarje in motorna vozila

Žirovnica – V Mostah pri Žirovnici so na odseku ceste nedavno uvedli novost v cestnem prometu – souporabo voznega pasu za kolesarje in motorna vozila. Kot je pojasnil župan Leopold Pogačar, je to e...

Kranjska Gora / četrtek, 12. november 2015 / 10:33

Lavtižarjevi dnevi že v novem Ljudskem domu

Kranjska Gora – Letošnje, že 18. Lavtižarjeve dneve, ki se začenjajo v četrtek, 12. novembra, bodo organizirali v novem Ljudskem domu v Kranjski Gori. Prireditev se bo začela s slovesnostjo ob odpr...

Kranj / četrtek, 12. november 2015 / 10:32

Napol narejeno postajališče

Mavčiče – Avtobusno postajališče nasproti Osnovne šole Mavčiče je napol narejeno. Na to nas je opozoril bralec, ki je prepričan, da si v kraju zaslužijo, da bi imelo postajališče šipe, klop in da b...

Gospodarstvo / četrtek, 12. november 2015 / 10:32

Planetu Zemlja prijazne Vodice

Ljubljana – Na nedavnem odprtju sejma Narava-zdravje je društvo Planet Zemlja podelilo že šeste nazive planetu Zemlja prijazna občina. Med petnajstimi sodelujočimi občinami jih je naziv prejelo pet...