Tarantelle
Zaključni večer 32. Festivala Radovljica. Zunaj vlaga, moča in hlad. V Baročni dvorani pa osupljajoča, vroča sončna svetloba Kalabrije, Apulije in Sicilije, ujeta v pesmi in zvoke tolkal, arhilutnje, baročne harfe in teorbe ansambla Pino de Vittorio Laboratorio '600. Nadvse karizmatični pevec in igralec Pino de Vittorio, rojen v Leporanu v pokrajini Taranto, je na festivalu očaral že pred štirimi leti, zato je bila dvorana nabito polna. Letos je za spored ansambla izbral staro glasbo Apulije, Kalabrije in Sicilije. Glasbo, ki je nabita z življenjem, z močnimi čustvi, z bolečino in radostjo nezadržne, zavrnjene, prikrite, neskončne ljubezni, z radoživostjo v šestosminskem ali triosminskem taktu napisanih počasnih in zelo hitrih tarantel in prelepih, tudi hudomušnih uspavank. Pinova umetniška interpretacija kot duša Sicilije. Bil je čudežen večer. Občinstvo ni nehalo ploskati ... Posledice večera: malo sonca v naše gnezdo. Recepti s sicilijanske ture na prelomu stoletja najdeni, Siciliane, The Songs of an Island, naročene. Dobrodošla, Sicilija!
Peresniki z zelenjavno omako
Za 4 osebe potrebujemo: 1 rdečo papriko, 500 g mesnatih paradižnikov, 2 žlici paradižnikove mezge, 250 g jajčevcev, 3 žlice oljčnega olja, 2 stroka česna, 4 stebla stebelne zelene, 1 žlico kaper, 1 žličko sladkorja, 3 vejice origana, 400 g peresnikov, 80 grobo nastrganega parmezana.
Papriko in čebulo zrežemo na majhne kocke. Paradižnike narežemo na četrtinke, odstranimo semenje in jih nato prav tako zrežemo na kocke. Česen stremo.
Jajčevec zrežemo na kockice in ga močno opečemo na vročem olju. Dodamo papriko, česen in mezgo, nato malo solimo in popramo. Nekajkrat premešamo. Nato primešamo še paradižnik in na srednjem ognju kuhamo 10 minut. Pridamo še na tenke obročke zrezano stebelno zeleno, sesekljane kapre in žličko sladkorja. Premešamo, kuhljamo še deset minut in pazimo, da se zelenjava ne prismodi. Na koncu dodamo še sesekljan origano.
Testenine skuhamo po navodilu in odcedimo. Prihranimo eno žlico in pol vode, da jo po potrebi dodamo omaki. Nato testenine zmešamo z omako in potresemo z zelo grobo nastrganim parmezanom. Ponudimo z mešano zeleno solato.
Limonin tiramisu
Zanj potrebujemo: 300 g otroških piškotov, 1500 g jogurta – 3,2, 3 neškropljene limone, 100–120 g rjavega sladkorja, 50 ml limoninega likerja – limoncella; če bodo jedli tiramisu tudi otroci, liker zamenjamo za limonin ali melisin sirup, ki ga lahko pripravimo sami. Če pripravljamo tiramisu s sirupom, zadošča 100 g sladkorja.
Limone nastrgamo in nastrgano lupinico zmešamo z jogurtom in 3 žlicami sladkorja. Mešamo, dokler se sladkor ne stopi.
V primerno posodo na dno naložimo piškote in jih poškropimo z limoninim likerjem oziroma sirupom. Prelijemo z jogurtom in potresemo s sladkorjem. Na to plast vnovič naložimo piškote, jih poškropimo z likerjem in prelijemo z jogurtom oziroma sirupom. Na vrh potresemo preostali sladkor. Posodo s tiramisujem postavimo vsaj za 6 ur v hladilnik, še bolje pa kar čez noč. Preden sladico postavimo na mizo, jo okrasimo z lističi melise.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
