Jedi iz buč
Letošnje deževno poletje ustreza rasti buč, saj te potrebujejo veliko vode. Marsikje jih je na voljo na pretek. Da jih bomo izkoristili čim bolj, vam predstavljam tri okusne recepte, s katerimi ne boste zgrešili.
Za pripravo bučk z jajci za 4 osebe potrebujemo: 2 čebuli, 4 manjše bučke, 4 jajca, peteršilj, ščep soli, ščep mlete rdeče paprike.
Čebuli olupimo in sesekljamo. Prepražimo ju v večji ponvi. Bučke operemo ter jih narežemo na tanka kolesca. Dodamo jih k čebuli, osolimo, potresemo s poprom in mleto rdečo papriko. Dobro premešamo ter kuhamo približno 5 minut. Nazadnje na bučke ubijemo jajca. Kuhamo še toliko časa, da jajca zakrknejo.
Nasvet: bučkam lahko dodamo še kakšno drugo zelenjavo (papriko, por, jajčevce …). Jed je primerna tudi kot nadomestek mesa.
Za pripravo gratiniranih bučk potrebujemo: 2 kg bučk, 0,5 dl kisa za vlaganje, 1 manjši por, šopek peteršilja, sol, 3 jajca, 1 kremni jogurt, žličko »vegete«, 1 žlico moke ali koruznega škroba.
Bučke narežemo na majhne kose. V loncu zavremo vodo, jo osolimo in vlijemo kis za vlaganje. Dodamo bučke in jih kuhamo 15 minut. Ko so kuhane, jih odcedimo. Porazdelimo jih po pekaču in potresemo z narezanim porom in peteršiljem. Vse skupaj prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da stepemo jajca in jih zmešamo z jogurtom, moko in »vegeto«. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180°C, 20 minut.
Nasvet: med bučke lahko vmešamo skuto in po vrhu potresemo nariban sir. Narastek je okusen tudi hladen.
Vsestranska jed iz buč je bučni pire, ki je priloga mnogim jedem. Pripravimo ga tako, da bučo razrežemo, odstranimo peščišče in jo razrežemo na manjše kose. Pripravljeno bučo na rahlo osolimo in dušimo približno 30 minut, da postane mehka. Ko je kuhana, jo spasiramo s paličnim mešalnikom.