Jedi iz buč

Letošnje deževno poletje ustreza rasti buč, saj te potrebujejo veliko vode. Marsikje jih je na voljo na pretek. Da jih bomo izkoristili čim bolj, vam predstavljam tri okusne recepte, s katerimi ne boste zgrešili.

Za pripravo bučk z jajci za 4 osebe potrebujemo: 2 čebuli, 4 manjše bučke, 4 jajca, peteršilj, ščep soli, ščep mlete rdeče paprike.

Čebuli olupimo in sesekljamo. Prepražimo ju v večji ponvi. Bučke operemo ter jih narežemo na tanka kolesca. Dodamo jih k čebuli, osolimo, potresemo s poprom in mleto rdečo papriko. Dobro premešamo ter kuhamo približno 5 minut. Nazadnje na bučke ubijemo jajca. Kuhamo še toliko časa, da jajca zakrknejo.

Nasvet: bučkam lahko dodamo še kakšno drugo zelenjavo (papriko, por, jajčevce …). Jed je primerna tudi kot nadomestek mesa.

Za pripravo gratiniranih bučk potrebujemo: 2 kg bučk, 0,5 dl kisa za vlaganje, 1 manjši por, šopek peteršilja, sol, 3 jajca, 1 kremni jogurt, žličko »vegete«, 1 žlico moke ali koruznega škroba.

Bučke narežemo na majhne kose. V loncu zavremo vodo, jo osolimo in vlijemo kis za vlaganje. Dodamo bučke in jih kuhamo 15 minut. Ko so kuhane, jih odcedimo. Porazdelimo jih po pekaču in potresemo z narezanim porom in peteršiljem. Vse skupaj prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da stepemo jajca in jih zmešamo z jogurtom, moko in »vegeto«. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180°C, 20 minut.

Nasvet: med bučke lahko vmešamo skuto in po vrhu potresemo nariban sir. Narastek je okusen tudi hladen.

Vsestranska jed iz buč je bučni pire, ki je priloga mnogim jedem. Pripravimo ga tako, da bučo razrežemo, odstranimo peščišče in jo razrežemo na manjše kose. Pripravljeno bučo na rahlo osolimo in dušimo približno 30 minut, da po­stane mehka. Ko je kuhana, jo spasiramo s paličnim mešalnikom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / sreda, 22. julij 2015 / 10:49

Jagode na torti za lepilce in pleskarje fasad

Slovenski EKO sklad je končno pripravil razpis tudi za finančno pomoč pri izvajanju ukrepov učinkovite rabe energije in za povečanje rabe trajnih in obnovljivih energetskih virov. Med sofinanciranj...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 8. november 2013 / 10:00

Kisle imajo več vitamina C

Konec oktobra se Glasovci odpravimo na obiranje mandarin v dolino Neretve. Letos se nas je nabralo za dva avtobusa, družbo pa so nam delali tudi sopotniki iz Primorske. Živahno, glasno in z ravno prav...

Bohinj / petek, 8. november 2013 / 13:00

Kuzmiču porušili hišo

Gradbena inšpekcija je v torek in sredo porušila brunarico Darka Kuzmiča v Ribčevem Lazu. Domačini in Kuzmičevi prijatelji rušenja niso mogli preprečiti niti z živim ščitom.

Zanimivosti / petek, 8. november 2013 / 09:58

Gorenjskemu glasu »spletni oskar«

Med letošnjimi dobitniki nagrade Netko, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije, je tudi naša spletna stran gorenjskiglas.si.

Šport / petek, 8. november 2013 / 10:49

Ločani obstali v osmini finala

Škofja Loka – Rokometašem Loke 2012 na sredini pokalni tekmi ni uspel podvig proti prvoligašu Trimu iz Trebnjega. V dvorani Poden so tekmo osmine finala izgubili z 22 : 29. Pri domačih je bil najbo...

Naklo / petek, 8. november 2013 / 10:59

Jubilej Turističnega društva Naklo

Naklo – Ob zlatem jubileju Turističnega društva Naklo bo danes ob 18. uri v Gostilnici Kresnik v Naklem predstavitev zbornika z naslovom Turizem v Naklem in podnaslovom Tujski promet in turizem ter...