Jedi iz buč

Letošnje deževno poletje ustreza rasti buč, saj te potrebujejo veliko vode. Marsikje jih je na voljo na pretek. Da jih bomo izkoristili čim bolj, vam predstavljam tri okusne recepte, s katerimi ne boste zgrešili.

Za pripravo bučk z jajci za 4 osebe potrebujemo: 2 čebuli, 4 manjše bučke, 4 jajca, peteršilj, ščep soli, ščep mlete rdeče paprike.

Čebuli olupimo in sesekljamo. Prepražimo ju v večji ponvi. Bučke operemo ter jih narežemo na tanka kolesca. Dodamo jih k čebuli, osolimo, potresemo s poprom in mleto rdečo papriko. Dobro premešamo ter kuhamo približno 5 minut. Nazadnje na bučke ubijemo jajca. Kuhamo še toliko časa, da jajca zakrknejo.

Nasvet: bučkam lahko dodamo še kakšno drugo zelenjavo (papriko, por, jajčevce …). Jed je primerna tudi kot nadomestek mesa.

Za pripravo gratiniranih bučk potrebujemo: 2 kg bučk, 0,5 dl kisa za vlaganje, 1 manjši por, šopek peteršilja, sol, 3 jajca, 1 kremni jogurt, žličko »vegete«, 1 žlico moke ali koruznega škroba.

Bučke narežemo na majhne kose. V loncu zavremo vodo, jo osolimo in vlijemo kis za vlaganje. Dodamo bučke in jih kuhamo 15 minut. Ko so kuhane, jih odcedimo. Porazdelimo jih po pekaču in potresemo z narezanim porom in peteršiljem. Vse skupaj prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da stepemo jajca in jih zmešamo z jogurtom, moko in »vegeto«. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180°C, 20 minut.

Nasvet: med bučke lahko vmešamo skuto in po vrhu potresemo nariban sir. Narastek je okusen tudi hladen.

Vsestranska jed iz buč je bučni pire, ki je priloga mnogim jedem. Pripravimo ga tako, da bučo razrežemo, odstranimo peščišče in jo razrežemo na manjše kose. Pripravljeno bučo na rahlo osolimo in dušimo približno 30 minut, da po­stane mehka. Ko je kuhana, jo spasiramo s paličnim mešalnikom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 28. december 2012 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 28. december 2012, št. 104

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 30. december 2007 / 07:00

Z novim vodstvom SLS v prihodnost!

Letos je Slovenska ljudska stranka imela svoj programski in volilni kongres 17. novembra 2007. Zaključki kongresa so pomembni za nadaljnje delo stranke. Poleg programa stranke, ki je i...

Splošno / nedelja, 30. december 2007 / 07:00

Socialni demokrati v občini Žirovnica

Od lokalnih volitev je minilo leto dni in vsi, ki smo na lokalnih volitvah sodelovali in od volivcev dobili mandat za soodločanje, delamo obračun svojega prispevka. Čas je primeren tudi zaradi bl...

Prosti čas / nedelja, 30. december 2007 / 07:00

Nagrajenci pri Avseniku

Tudi na petkovem tretjem koncertu Zlatega Avsenikovega abonmaja, ki je bil posvečen pokojnemu Francu Koširju, je imel Gorenjski glas svoje omizje.

Kranj / nedelja, 30. december 2007 / 07:00

Znamka ob začetku predsedovanja

Kranj - Pošta Slovenije bo 1. januarja, ob začetku predsedovanja Slovenije svetu EU, izdala priložnostno poštno znamko, natisnjeno v bloku. Motiv na znamki prikazuje obris Evrope...

Šport / nedelja, 30. december 2007 / 07:00

Na trening tudi na silvestrovo

Najhitrejši Slovenec Matic Osovnikar se tudi zadnji dan v letu ne bo odrekel treningu, silvestroval pa bo skupaj s svojimi najbližjimi.