Jedi iz buč

Letošnje deževno poletje ustreza rasti buč, saj te potrebujejo veliko vode. Marsikje jih je na voljo na pretek. Da jih bomo izkoristili čim bolj, vam predstavljam tri okusne recepte, s katerimi ne boste zgrešili.

Za pripravo bučk z jajci za 4 osebe potrebujemo: 2 čebuli, 4 manjše bučke, 4 jajca, peteršilj, ščep soli, ščep mlete rdeče paprike.

Čebuli olupimo in sesekljamo. Prepražimo ju v večji ponvi. Bučke operemo ter jih narežemo na tanka kolesca. Dodamo jih k čebuli, osolimo, potresemo s poprom in mleto rdečo papriko. Dobro premešamo ter kuhamo približno 5 minut. Nazadnje na bučke ubijemo jajca. Kuhamo še toliko časa, da jajca zakrknejo.

Nasvet: bučkam lahko dodamo še kakšno drugo zelenjavo (papriko, por, jajčevce …). Jed je primerna tudi kot nadomestek mesa.

Za pripravo gratiniranih bučk potrebujemo: 2 kg bučk, 0,5 dl kisa za vlaganje, 1 manjši por, šopek peteršilja, sol, 3 jajca, 1 kremni jogurt, žličko »vegete«, 1 žlico moke ali koruznega škroba.

Bučke narežemo na majhne kose. V loncu zavremo vodo, jo osolimo in vlijemo kis za vlaganje. Dodamo bučke in jih kuhamo 15 minut. Ko so kuhane, jih odcedimo. Porazdelimo jih po pekaču in potresemo z narezanim porom in peteršiljem. Vse skupaj prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da stepemo jajca in jih zmešamo z jogurtom, moko in »vegeto«. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180°C, 20 minut.

Nasvet: med bučke lahko vmešamo skuto in po vrhu potresemo nariban sir. Narastek je okusen tudi hladen.

Vsestranska jed iz buč je bučni pire, ki je priloga mnogim jedem. Pripravimo ga tako, da bučo razrežemo, odstranimo peščišče in jo razrežemo na manjše kose. Pripravljeno bučo na rahlo osolimo in dušimo približno 30 minut, da po­stane mehka. Ko je kuhana, jo spasiramo s paličnim mešalnikom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 12. november 2021 / 07:00

Gorenjski glas, št. 90

Gorenjski glas, 12. november 2021, št. 90

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / torek, 12. november 2019 / 23:16

Sedemindvajset

Evropejce prek Atlantika vodijo različne poti. Če so naši predniki pred sto in več leti čez veliko lužo odhajali v iskanju boljšega življenja in so pred pol stoletja begunci tam prosili za...

Nasveti / torek, 12. november 2019 / 22:47

Martinovo

Martinovanje je na Slovenskem zelo priljubljen praznik. Sveti Martin izvira iz Francije in je zavetnik vojakov, konjenikov, orožarjev, hotelirjev, mlinarjev, sodarjev, vinogradnikov, pastirjev, gos...

Zanimivosti / torek, 12. november 2019 / 22:44

Bronasta doba Augusta Rodina

Bronasta doba je ime Rodinovega kipa. Ob kipu moškega akta so kritiki zaradi izredno realističnega dela avtorju očitali, da je naredil odlitek po živem modelu. Kasneje je obveljalo, da je August Ro...

Razvedrilo / torek, 12. november 2019 / 22:39

Koncert Jana Plestenjaka v Šenčurju

Šenčur – V soboto, 16. novembra, bo ob 20. uri v Športni dvorani koncert priljubljenega pevca Jana Plestenjaka.

Razvedrilo / torek, 12. november 2019 / 22:32

Film o družbenih konfliktih sodobne Slovenije

V nedeljo so v Kulturnem centru Tržič predpremierno predvajali film režiserja Metoda Pevca Jaz sem Frenk. Film so pred dvema letoma snemali v Tržiču z glavnimi igralci Janezom Škofom, Katarino Čas in...