Jedi iz buč

Letošnje deževno poletje ustreza rasti buč, saj te potrebujejo veliko vode. Marsikje jih je na voljo na pretek. Da jih bomo izkoristili čim bolj, vam predstavljam tri okusne recepte, s katerimi ne boste zgrešili.

Za pripravo bučk z jajci za 4 osebe potrebujemo: 2 čebuli, 4 manjše bučke, 4 jajca, peteršilj, ščep soli, ščep mlete rdeče paprike.

Čebuli olupimo in sesekljamo. Prepražimo ju v večji ponvi. Bučke operemo ter jih narežemo na tanka kolesca. Dodamo jih k čebuli, osolimo, potresemo s poprom in mleto rdečo papriko. Dobro premešamo ter kuhamo približno 5 minut. Nazadnje na bučke ubijemo jajca. Kuhamo še toliko časa, da jajca zakrknejo.

Nasvet: bučkam lahko dodamo še kakšno drugo zelenjavo (papriko, por, jajčevce …). Jed je primerna tudi kot nadomestek mesa.

Za pripravo gratiniranih bučk potrebujemo: 2 kg bučk, 0,5 dl kisa za vlaganje, 1 manjši por, šopek peteršilja, sol, 3 jajca, 1 kremni jogurt, žličko »vegete«, 1 žlico moke ali koruznega škroba.

Bučke narežemo na majhne kose. V loncu zavremo vodo, jo osolimo in vlijemo kis za vlaganje. Dodamo bučke in jih kuhamo 15 minut. Ko so kuhane, jih odcedimo. Porazdelimo jih po pekaču in potresemo z narezanim porom in peteršiljem. Vse skupaj prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da stepemo jajca in jih zmešamo z jogurtom, moko in »vegeto«. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180°C, 20 minut.

Nasvet: med bučke lahko vmešamo skuto in po vrhu potresemo nariban sir. Narastek je okusen tudi hladen.

Vsestranska jed iz buč je bučni pire, ki je priloga mnogim jedem. Pripravimo ga tako, da bučo razrežemo, odstranimo peščišče in jo razrežemo na manjše kose. Pripravljeno bučo na rahlo osolimo in dušimo približno 30 minut, da po­stane mehka. Ko je kuhana, jo spasiramo s paličnim mešalnikom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 30. junij 2011 / 07:00

Mercator tudi na trg naftnih derivatov

Ljubljana - Poslovni sistem Mercator bo postal stoodstotni lastnik družbe En Plus, ki prek mreže avtomatskih samopostrežnih bencinskih servisov opravlja dejavnost trgovine z naft...

Objavljeno na isti dan


Železniki / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Dražgoše v nedeljo praznične

Vas pod Jelovico je pripravljena na sprejem od sedem do osem tisoč ljudi, ki naj bodo zaradi mrzlega vremena primerno oblečeni in opremljeni.

Šport / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Jeseničani danes z Gradcem

Jesenice - V torek je bil na sporedu 42. krog lige EBEL. Ekipa Acronija Jesenic se je z gostovanja pri celovškem KAC-u vrnila poražena s 6 : 3, prav tako pa so po podaljšku z 2 :...

Gospodarstvo / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Strele udarjajo tudi pozimi

Spodnja Bela – Zgodilo se je v začetku decembra, zjutraj se je zabliskalo in zagrmelo, strela je v zasebnem gozdu nedaleč od Spodnje Bele udarila v debelo smreko. Ko so si domačini ogledov...

Humor / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Plina je dovolj

Ob rusko-ukrajinskem plinskem mrku so mnoge evropske države ostale brez tega pomembnega energenta, slovenska vlada pa je takoj aktivirala posebnega odposlanca za plin Plinada Zrihtajeva. Ta nam je iz...

Kronika / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Največji zaseg steroidov

Na brniškem letališču so decembra odkrili in zasegli dobrih 18 kilogramov anaboličnih steroidov. Komu je bila namenjena pošiljka, ni znano.