Klobase ocenjevali tudi možgani
Športno turistično društvo Sora in Jezeršek gostinstvo v teh dneh organizirata 6. Festival kranjske klobase, v okviru katerega se je v sredo odvijalo tudi 11. ocenjevanje te domače kulinarične dobrote.
Sora – Na letošnjem ocenjevanju kranjskih klobas v Hiši kulinarike Jezeršek je tako strokovno žirijo kot ljubiteljske ocenjevalce najbolj prepričala klobasa, ki so jo izdelali v Mesariji Arvaj. Prejela je največje skupno število glasov strokovnih in ljubiteljskih ocenjevalcev. Sledi ji kranjska klobasa Celjskih mesnin, na tretje mesto pa se je uvrstila klobasa Mesarstva Podobnik, lanskega zmagovalca. Po besedah Franca Jezerška so letos prejeli 14 vzorcev vseh registriranih in certificiranih proizvajalcev kranjskih klobas iz Slovenije, torej tri več kot doslej.
Letos so prvič preizkusili tudi neformalno metodo okušanja kranjske klobase s pomočjo najnovejše nevrotehnologije za merjenje možganske aktivnosti, pri katerem so sodbo podali možgani preizkuševalcev na podlagi signalov, ki jim jih pošiljajo brbončice. Po tej metodi si je najboljšo oceno prislužila klobasa Mesarstva Podobnik. Te ocene tokrat niso všteli v skupno oceno, Jezeršek pa ne izključuje možnosti, da bi to postalo del skupne ocene v prihodnje. »Gre za poskus, kako bi odstranili vse možne subjektivne vplive pri izbiri najboljše klobase,« je pojasnil Jezeršek. Z nevrotehnologijo je namreč mogoče na možganski ravni neposredno in zato precej natančneje izmeriti čustva, ki se posamezniku pojavijo ob poskušnji različnih vzorcev, je pojasnil dr. Luka Zevnik iz družbe za aplikativno in nevro znanost BlackBox, ki je izvedla te meritve. »Merimo čustven odziv oziroma zadovoljstvo v povezavi z določenim dražljajem iz okolja.« Tokrat je bila to kranjska klobasa. Poskus so naredili na vzorcu dvajsetih ljudi, od katerih je vsak poskusil vseh 14 vzorcev klobas. »Načeloma je imela kranjska klobasa pri teh meritvah na splošno zelo visok rezultat, razlike med različnimi vzorci pa so bile zelo majhne. Petdeset je bil najslabši rezultat na lestvici od ena do sto, najboljši pa 62.«
Na podlagi vsakoletnega ocenjevanja kranjskih klobas, je poudaril Jezeršek, se je povečala tako priljubljenost kranjskih klobas kot njihova kakovost. To je potrdil tudi Miha Podobnik iz Mesarstva Podobnik, ki ugotavlja, da je bila prodaja njihove kranjske klobase zaradi lanske zmage občutno boljša. Korak naprej bi morali po Jezerškovem prepričanju narediti še trgovci in poskrbeti, da bi bile klobase na njihovih policah res vedno sveže.