V Sori se je odvijalo že enajsto ocenjevanje kranjskih klobas, na katerem je slavila klobasa Mesarije Arvaj. / Foto: Tina Dokl

Klobase ocenjevali tudi možgani

Športno turistično društvo Sora in Jezeršek gostinstvo v teh dneh organizirata 6. Festival kranjske klobase, v okviru katerega se je v sredo odvijalo tudi 11. ocenjevanje te domače kulinarične dobrote.

Sora – Na letošnjem ocenjevanju kranjskih klobas v Hiši kulinarike Jezeršek je tako strokovno žirijo kot ljubiteljske ocenjevalce najbolj prepričala klobasa, ki so jo izdelali v Mesariji Arvaj. Prejela je največje skupno število glasov strokovnih in ljubiteljskih ocenjevalcev. Sledi ji kranjska klobasa Celjskih mesnin, na tretje mesto pa se je uvrstila klobasa Mesar­stva Podobnik, lanskega zmagovalca. Po besedah Franca Jezerška so letos prejeli 14 vzorcev vseh registriranih in certificiranih proizvajalcev kranjskih klobas iz Slovenije, torej tri več kot doslej.

Letos so prvič preizkusili tudi neformalno metodo okušanja kranjske klobase s pomočjo najnovejše nevroteh­nologije za merjenje možganske aktivnosti, pri katerem so sodbo podali možgani preizkuševalcev na podlagi signalov, ki jim jih pošiljajo brbončice. Po tej metodi si je najboljšo oceno prislužila klobasa Mesarstva Podobnik. Te ocene tokrat niso všteli v skupno oceno, Jezeršek pa ne izključuje možnosti, da bi to postalo del skupne ocene v prihodnje. »Gre za poskus, kako bi odstranili vse možne subjektivne vplive pri izbiri najboljše klobase,« je pojasnil Jezeršek. Z nevrotehnologijo je namreč mogoče na možganski ravni neposredno in zato precej natančneje izmeriti čustva, ki se posamezniku pojavijo ob poskušnji različnih vzorcev, je pojasnil dr. Luka Zevnik iz družbe za aplikativno in nevro znanost BlackBox, ki je izvedla te meritve. »Merimo čustven odziv oziroma zadovoljstvo v povezavi z določenim dražljajem iz okolja.« Tokrat je bila to kranjska klobasa. Poskus so naredili na vzorcu dvajsetih ljudi, od katerih je vsak po­skusil vseh 14 vzorcev klobas. »Načeloma je imela kranjska klobasa pri teh meritvah na splošno zelo visok rezultat, razlike med različnimi vzorci pa so bile zelo majhne. Petdeset je bil najslabši rezultat na lestvici od ena do sto, najboljši pa 62.«

Na podlagi vsakoletnega ocenjevanja kranjskih klobas, je poudaril Jezeršek, se je povečala tako priljubljenost kranjskih klobas kot njihova kakovost. To je potrdil tudi Miha Podobnik iz Mesarstva Podobnik, ki ugotavlja, da je bila prodaja njihove kranjske klobase zaradi lanske zmage občutno boljša. Korak naprej bi morali po Jezerškovem prepričanju narediti še trgovci in poskrbeti, da bi bile klobase na njihovih policah res vedno sveže.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 22. julij 2019 / 11:35

Novo vozilo za radovljiške gasilce

Radovljica – Občina Radovljica bo PGD Radovljica sofinancirala nakup novega vozila za gašenje z gasilsko cisterno, ki bo nadomestilo sedanje dotrajano vozilo društva. Ocenjena vrednost novega vozil...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 5. julij 2020 / 17:27

Ohraniti želijo soriško narečje

V Sorici in okolici se je po koncu 13. stoletja z naselitvijo podložnikov freisinških škofov iz Tirolske razvilo tudi edinstveno narečje oziroma govor, ki so ga govorili le na tem območju in ga peščic...

Zanimivosti / nedelja, 5. julij 2020 / 17:25

Na vsakem koraku

Resnost razmer glede povečevanja števila okužb z novim koronavirusom tako pri nas kot v sosednjih državah je privedla do ponovne obvezne uporabe zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, na domala...

Kronika / nedelja, 5. julij 2020 / 17:24

Ceste junija terjale velik davek pri divjadi

Kranj – Gorenjski policisti so v juniju na številko 113 prejeli kar 28 prijav povoženj in trčenj v divjad na cesti, zato pozivajo voznike k večji previdnosti in zmanjšanju hitrosti na mestih, kjer...

Slovenija / nedelja, 5. julij 2020 / 14:49

Profili živil bi olajšali izbiro

V Evropski komisiji se zavzemajo za vzpostavitev profilov živil, ki bi potrošnikom omogočili, da bi v ponudbi različne hrane lažje izbrali bolj zdravo.

GG Plus / nedelja, 5. julij 2020 / 14:49

Izgubljena mesta

»Tropski gozd ima čudno moč. Neskončna zelena goščava zastira pogled, ovira gibanje in daje občutek nemoči; težave in nevarnosti prežijo na vsakem koraku. Toda nezamenljivi vonj po vlagi, bujno ras...