Kaneloni in kumarična solata s krompirjem
Ob besedi palačinke se mi v glavi najprej pojavi slika palačink, polnjenih s čokoladnim namazom ali z domačo marmelado. Vendar lahko palačinke uporabimo tudi kot nadomestek za testo. Taka jed so na primer kaneloni oziroma piroške, ki so najpogosteje polnjeni s šunko in sirom.
Za pripravo kanelonov potrebujemo: za testo iz palačink: 1 jajce, ščep soli, 2,5 dl mleka, 2,5 dl mineralne vode, 200 g moke; za nadev: 20 dag narezane šunke, 25 dag naribanega sira; za paniranje: 2 jajci, 0,5 dl mleka, drobtine, moko.
Najprej pripravimo testo iz palačink: jajce stepemo, dodamo sol, mleko, mineralno vodo in postopoma vmešamo še moko. Mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Iz mase spečemo tanke palačinke. Na vsako palačinko damo plast naribanega sira in plast narezane šunke. Desni in levi rob palačinke zapognemo navznoter in jo zvijemo v rolico. Pripravimo si tri posode; z moko, drobtinami in razžvrkljanim jajcem, ki mu dodamo pol decilitra mleka. Zvitke palačinke paniramo tako, da jih najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in nazadnje v drobtinah. Ocvremo jih v vročem olju.
Nasvet: Kaneloni nam bodo najbolje uspeli, če jih zvijamo, ko so palačinke še trde, saj lepše obstanejo skupaj. Ne ocvrte jih lahko shranite v zamrzovalnik in jih pred jedjo še zamrznjene ocvrete v vročem olju.
Kot priloga kanelonom se poda krompirjeva solata s kumarami. Za pripravo te potrebujemo: 600 dag krompirja, 2 kumari, 1 čebulo, sol, olje, kis.
Krompir skuhamo in ga nato olupimo in narežemo na tanke rezine. Kumari olupimo ter ju naribamo. Čebulo nasekljamo. Vse skupaj zmešamo v skledi, po okusu osolimo in polijemo s kisom in oljem ter premešamo.
Nasvet: Krompir lahko skuhamo nekoliko prej, ker ga bomo lažje narezali na lepe rezine.