Kaneloni in kumarična solata

Kaneloni in kumarična solata s krompirjem

Ob besedi palačinke se mi v glavi najprej pojavi slika palačink, polnjenih s čokolad­nim namazom ali z domačo marmelado. Vendar lahko palačinke uporabimo tudi kot nadomestek za testo. Taka jed so na primer kaneloni oziroma piroške, ki so najpogosteje polnjeni s šunko in sirom.

Za pripravo kanelonov potrebujemo: za testo iz palačink: 1 jajce, ščep soli, 2,5 dl mleka, 2,5 dl mineralne vode, 200 g moke; za nadev: 20 dag narezane šunke, 25 dag naribanega sira; za paniranje: 2 jajci, 0,5 dl mleka, drobtine, moko.

Najprej pripravimo testo iz palačink: jajce stepemo, dodamo sol, mleko, mineralno vodo in postopoma vmešamo še moko. Mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Iz mase spečemo tanke palačinke. Na vsako palačinko damo plast naribanega sira in plast narezane šunke. Desni in levi rob palačinke zapognemo nav­znoter in jo zvijemo v rolico. Pripravimo si tri posode; z moko, drobtinami in razžvrkljanim jajcem, ki mu dodamo pol decilitra mleka. Zvitke palačinke paniramo tako, da jih najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in nazadnje v drobtinah. Ocvremo jih v vročem olju.

Nasvet: Kaneloni nam bodo najbolje uspeli, če jih zvijamo, ko so palačinke še trde, saj lepše obstanejo skupaj. Ne ocvrte jih lahko shranite v zamrzovalnik in jih pred jedjo še zamrznjene ocvrete v vročem olju.

Kot priloga kanelonom se poda krompirjeva solata s kumarami. Za pripravo te potrebujemo: 600 dag krompirja, 2 kumari, 1 čebulo, sol, olje, kis.

Krompir skuhamo in ga na­to olupimo in narežemo na tanke rezine. Kumari olupimo ter ju naribamo. Čebulo nasekljamo. Vse skupaj zmešamo v skledi, po okusu osolimo in polijemo s kisom in oljem ter premešamo.

Nasvet: Krompir lahko skuhamo nekoliko prej, ker ga bomo lažje narezali na lepe rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 30. junij 2019 / 09:34

Povečali odkup mleka

Ljubljanske mlekarne so lani odkupile 210 milijonov litrov mleka, to je 3,5 odstotka več kot leto prej. Vse večji poudarek dajejo ekološkemu mleku.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:41

Problemi slepih in slabovidnih

Člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj so se pred današnjim Mednarodnim dnevom bele palice, 15. oktobrom, sprehodili po Kranju. Vprašali smo jih, kako se soočajo s težavam...

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:40

Vse večje povpraševanje po certificiranem lesu

V Sloveniji se je doslej v certifikacijo gozdov po shemi PEFC vključilo več kot 1100 lastnikov, ki imajo v lasti 286 tisoč hektarjev gozdov.

Kultura / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:39

Spomin na Janeza Juvana

V Mestni knjižnici Kranj je bil ob prvi obletnici smrti literarni večer o Janezu Juvanu (1936–2017).

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 16:40

Kam z viški jabolk in hrušk

Narava nam je letošnjo sezono podarila obilo jabolk in hrušk. Pridelek je lahko za ozimnico, a kako še uporabiti viške jabolk in hrušk, ki jih bomo lahko uživali čez zimo in spomladi? Nekaj nasvetov j...

GG Plus / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 16:39

Kranjska klobasa 2025

Javna sporočila o tem, da bo Kranj kandidiral za evropsko prestolnico kulture leta 2025, malo povedo o vsebinah in ambicijah te pobude.