Krompir izkopali na star način
Po aprilskem sajenju krompirja in ostalih opravilih so pri Tavčarjevem dvorcu na Visokem v Poljanski dolini v nedeljo krompir še izkopali – tudi tokrat tako, kot so to počeli včasih.
Visoko – »Najprej smo na star način posadili krompir, nato smo z rokami pobrali koloradskega hrošča in s koso pokosili krompirjevko, danes pa nas čaka še glavno opravilo, in sicer izkop krompirja 'po starem',« je pred začetkom izkopavanja krompirja, ki je letos potekalo prvič, pojasnil Zvone Bašelj, predsednik Turističnega društva Gorenja vas, ki je izkop krompirja na tradicionalen način organiziralo skupaj z Občino Gorenja vas - Poljane.
Krompir so v izvirnih oblačilih pobirali člani Turističnih društev Gorenja vas in Žirovski Vrh, pomagali pa so jim tudi župan Milan Čadež in drugi obiskovalci. Kako se stvari streže, je pokazal gospodar hiše Mežnarjev ata, potek opravila pa je komentirala Jana Jenko. Prvi korak je bilo oranje vrste krompirja s konjsko vprego, kar je opravil Mežnarjev ata, temu je sledilo pobiranje krompirja na kupe ter izkopavanje krompirja z rovnico in »kremplom«. Po malici »za njivo« so debeli, semenski in drobni krompir pobrali v gajbe. Takšen način je najboljši, saj se krompir ohladi in nato lažje prebere, nas je podučil gospodar hiše, ki je bil z opravljenim delom zadovoljen: »Delo so dobro opravili, krompir pa je letos odlično obrodil. Zemlja je bila spočita, zato je tudi pridelek dober. Kljub precejšnji količini padavin imamo debel krompir.«
Izkop krompirja, ki služi ohranjanju tradicije in promociji Svetovnega festivala praženega krompirja, ki bo letos potekal že štirinajstič, in sicer prvo soboto v septembru, se je zaključil z druženjem ob praženem krompirju.