Večerja brez arzenika

Z Izbranim motriva plakat za kino predstavo: Trgovinica za samomore … Čeprav tema ni smešna, se ob plakatu namuzava in smeje počiva na mehke blazine v bližnji kavarni. Očitno je plakat obešenjaški poziv za vic, ki mi ga servira Izbrani: V lekarno pride elegantna gospa in reče: »Prosim, rada bi porcijo arzenika!« Apotekar: »Oprostite, draga gospa! Brez recepta ga ne morem dati.« Stranka: »Nujno ga potrebujem!!!« Apotekar: »Gospa, to je STRUP, dajemo ga samo na potrjen recept!« Stranka pokaže fotografijo: na njej sta njen soprog in apotekarjeva žena v zgovornem položaju. Apotekar hitro: »Ja, gospa, zakaj pa že prej niste pokazali recepta!« Vic komentarja ne potrebuje, očitno pa kdo ve, zakaj zbuja lakoto. »In kaj bo za večerjo?« vpraša Izbrani? »Z arzenikom ali brez?« »Nimaš recepta!« se zasmeje Izbrani. Premišljujem, kaj naj dam na mizo, da bo zeleno strupeno kot v zgodbah o coprnicah. Se bo prilegel mrzli zeleni gazpacho ali bolj nedolžen quiche z bučo? Temperature niso ravno poletne, torej kaj toplega, četudi ni zeleno, pa zeleno ohlajeno.

Quiche z bučo Hokaido

Za 8 kosov potrebujemo: 1 testo za pico (lahko ga naredimo sami ali pa v časovni stiski tudi kupimo), 4 spomladanske čebulice, 300 g buče Hokaido, 125 g mladega kozjega sira, 250 g kisle smetane, 4 jajca, 1 žlico sesekljanega timijana, olje, sol, poper, čili po okusu, ščep muškatnega oreška, 1 pekač 40 x 35 cm.

Pekač naoljimo s čopičem in vklopimo pečico na 200 °C. Pripravljeno testo za pico na delovni površini tenko razvaljamo in damo v pekač. Testo ob robovih povlečemo navzgor. Bučo Hokaido očistimo pešk in jo narežemo na zelo tenke krhlje. Več okusa ima, če je ne olupimo. Spomladanske čebulice, zeleni in beli del, razrežemo na tenke obročke. Sir nadrobimo. Kislo smetano in jajca dobro stepemo. Mešanico posolimo, popramo, dodamo ščep muškatnega oreška in po želji zmete čilijeve mrvice. Rezine buče, zrezano čebulico in sir potresemo po testu in prelijemo z jajčno mešanico. Pečemo na srednji rešetki 35–40 minut.

Ponudimo z mešanico zelenih solat.

Zeleni gazpacho

Za 4 osebe potrebujemo: 3 zelene paprike, 100 g belega kruha brez skorje, 1 kumaro, 1 strok česna, 1 zelen feferon, 1 čebulo, 1 neškropljeno limeto, 1 limono, 150 ml mrzle čiste zelenjavne juhe, 4 žlice deviškega oljčnega olja, sol, poper, drobnjak, bazilikine lističe za okras.

Paprike očistimo, prerežemo na polovico in odstranimo semenje. Zložimo jih na pekač in damo pod žar, da se začnejo delati mehurji. Predenemo v polivinilasto vrečko in jo zapremo. Kumaro olupimo, prerežemo na pol, odstranimo peške in zrežemo na 5 cm dolge kosce. Kruh zrežemo na kockice. Feferon in čebulo tenko narežemo. Česen stremo. Malce ohlajeno papriko olupimo in narežemo. Limeto umijemo, osušimo in nastrgamo lupinico. Iztisnemo limonin sok.

Vse sestavine razen olja damo v mikser in zmiksamo. Nato dodamo olje in zmiksamo do konca. Solimo in popramo. Gazpacho damo za 2 uri v hladilnik.

Okrasimo z nastrgano lupinico, nastriženim drobnjakom in baziliko. Ponudimo v ohlajenih skledicah s popečeno bageto.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / petek, 30. junij 2017 / 21:53

Odličnjake sprejel župan

Bled – Ob koncu šolskega leta je župan Janez Fajfar v prostorih Občine Bled sprejel učence, ki so v vseh razredih osnovne šole dosegli odličen uspeh. V šolskem letu 2016/2017 je deveti razred Osnov...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Od šova do poroke

Kranjčanka Erika Mubi in Korošec Damijan Smolak sta se spoznala v takrat priljubljenem resničnostnem šovu Ljubezen na seniku, pred kratkim pa sta dahnila usodni ´da`.

Humor / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Ta je dobra

Sladoled, naftno polje in gradbena fakulteta So vprašali črnolasko, rdečelasko in blondinko, kaj bi si najbolj želele biti.Črnolaska: »Najraje bi bila sladoled, da bi me...

Kranj / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Vpis v delavnice CKD

Kranj - V območni izpostavi JSKD RS Kranj tudi letos pripravljajo pester izbor delavnic, ki bodo v novi sezoni potekale v okviru Centra kulturnih dejavnosti. V prvem planu letošnje ponudbe...

GG Plus / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Peter Slatnar dvakratni državni prvak

Cerklje - Na strelišču Lovske družine Podvelka na Pohorju je bilo pred kratkim državno strelsko prvenstvo Lovske zveze Slovenije za veterane in super veterane v displinah glinasti golobi i...

GG Plus / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Kmet, ki peče tudi kruh

Na Gregorčevi kmetiji v Prašah vse, kar doma pridelajo, tudi doma predelajo in prodajo. Gospodar Jože je verjetno eden najbolj univerzalnih kmetov na Gorenjskem: zna rediti goveda in prašiče, pridelov...