Večerja brez arzenika
Z Izbranim motriva plakat za kino predstavo: Trgovinica za samomore … Čeprav tema ni smešna, se ob plakatu namuzava in smeje počiva na mehke blazine v bližnji kavarni. Očitno je plakat obešenjaški poziv za vic, ki mi ga servira Izbrani: V lekarno pride elegantna gospa in reče: »Prosim, rada bi porcijo arzenika!« Apotekar: »Oprostite, draga gospa! Brez recepta ga ne morem dati.« Stranka: »Nujno ga potrebujem!!!« Apotekar: »Gospa, to je STRUP, dajemo ga samo na potrjen recept!« Stranka pokaže fotografijo: na njej sta njen soprog in apotekarjeva žena v zgovornem položaju. Apotekar hitro: »Ja, gospa, zakaj pa že prej niste pokazali recepta!« Vic komentarja ne potrebuje, očitno pa kdo ve, zakaj zbuja lakoto. »In kaj bo za večerjo?« vpraša Izbrani? »Z arzenikom ali brez?« »Nimaš recepta!« se zasmeje Izbrani. Premišljujem, kaj naj dam na mizo, da bo zeleno strupeno kot v zgodbah o coprnicah. Se bo prilegel mrzli zeleni gazpacho ali bolj nedolžen quiche z bučo? Temperature niso ravno poletne, torej kaj toplega, četudi ni zeleno, pa zeleno ohlajeno.
Quiche z bučo Hokaido
Za 8 kosov potrebujemo: 1 testo za pico (lahko ga naredimo sami ali pa v časovni stiski tudi kupimo), 4 spomladanske čebulice, 300 g buče Hokaido, 125 g mladega kozjega sira, 250 g kisle smetane, 4 jajca, 1 žlico sesekljanega timijana, olje, sol, poper, čili po okusu, ščep muškatnega oreška, 1 pekač 40 x 35 cm.
Pekač naoljimo s čopičem in vklopimo pečico na 200 °C. Pripravljeno testo za pico na delovni površini tenko razvaljamo in damo v pekač. Testo ob robovih povlečemo navzgor. Bučo Hokaido očistimo pešk in jo narežemo na zelo tenke krhlje. Več okusa ima, če je ne olupimo. Spomladanske čebulice, zeleni in beli del, razrežemo na tenke obročke. Sir nadrobimo. Kislo smetano in jajca dobro stepemo. Mešanico posolimo, popramo, dodamo ščep muškatnega oreška in po želji zmete čilijeve mrvice. Rezine buče, zrezano čebulico in sir potresemo po testu in prelijemo z jajčno mešanico. Pečemo na srednji rešetki 35–40 minut.
Ponudimo z mešanico zelenih solat.
Zeleni gazpacho
Za 4 osebe potrebujemo: 3 zelene paprike, 100 g belega kruha brez skorje, 1 kumaro, 1 strok česna, 1 zelen feferon, 1 čebulo, 1 neškropljeno limeto, 1 limono, 150 ml mrzle čiste zelenjavne juhe, 4 žlice deviškega oljčnega olja, sol, poper, drobnjak, bazilikine lističe za okras.
Paprike očistimo, prerežemo na polovico in odstranimo semenje. Zložimo jih na pekač in damo pod žar, da se začnejo delati mehurji. Predenemo v polivinilasto vrečko in jo zapremo. Kumaro olupimo, prerežemo na pol, odstranimo peške in zrežemo na 5 cm dolge kosce. Kruh zrežemo na kockice. Feferon in čebulo tenko narežemo. Česen stremo. Malce ohlajeno papriko olupimo in narežemo. Limeto umijemo, osušimo in nastrgamo lupinico. Iztisnemo limonin sok.
Vse sestavine razen olja damo v mikser in zmiksamo. Nato dodamo olje in zmiksamo do konca. Solimo in popramo. Gazpacho damo za 2 uri v hladilnik.
Okrasimo z nastrgano lupinico, nastriženim drobnjakom in baziliko. Ponudimo v ohlajenih skledicah s popečeno bageto.
Pa dober tek!