S pivovarno uresničila sanje
Mlada zakonca Anja in Urban Florjančič sta svojo ljubezen do piv, raziskovanja in vsega naravnega kronala z odprtjem lastne pivovarne.
Kamnik – Osemindvajsetletna Anja in Urban Florjančič iz Nožic sta ljubitelja piv že od nekdaj, od letošnjega marca pa se lahko pohvalita s čisto svojo malo pivovarno, ki sta jo uredila v prostorih v središču Kamnika. Poimenovala sta jo Mali grad, njeni zametki pa izvirajo iz preproste radovednosti.
»S prijatelji smo pili pivo, in ker sem od nekdaj ljubitelj vsega naravnega, sem se vprašal, kaj pivo sploh vsebuje, kako ga naredijo in koliko kemije je v tem. Presenečen sem ugotovil, da gre le za vodo, ječmen, hmelj in kvas in še isti dan sem začel brskati za več podatki in takoj naročil ekstrakt, ki si ga le zmešal z vodo, ohladil, počakal štirinajst dni, da povre, in ga nato ustekleničil. Prva takšna domača piva so nastala v prijateljevi garaži, ker mi mama sprva ni želela prepustiti kuhinje. Seveda smo prvo pivo zlili stran, ker se je okužilo z divjimi kvasovkami v zraku in zato skisalo, a sčasoma je začelo uspevati. Ker pa sem človek, ki vse najraje naredi sam, sem želel tudi sladni ekstrakt nadomestiti s pravim ječmenovim sladom in zvariti pivo od začetka do konca, kot je treba. Opremila sva se z literaturo, začela kupovati in izdelovati opremo …,« nam začetke opiše Urban Florjančič in zaupa nekaj začetniških težav, s katerimi sta se soočala z Anjo, danes pa se jima le smejita. Kot denimo, da jima je mlado pivo sprva zelo smrdelo, zato sta ga – misleč, da je pokvarjeno – zlivala stran, sčasoma pa sta se naučila, da neprijetne vonjave proti koncu procesa vrenja izginejo. Uspehi so med njunimi prijatelji in družino prinesli nekaj prvih navdušenih pivcev in s tem še več odločenosti, da se stvari lotita še bolj resno.
»Nisva vedela, kje bova dobila denar, ne kje si bova uredila prostor. Vedela sva le, da je imeti svojo lastno pivovarno srčna želja naju obeh. Vsakič, ko sva se zavedala, koliko denarja sva že vložila v to, nama je bilo kar hudo, a sva potem vsakič znova, ko sva srknila požirek svojega piva, vedela, da sva na pravi poti in da si to želiva delati. Takoj ko sem v službi dobila pogodbo za nedoločen čas, sva šla na banko po posojilo in zdaj sva tu,« pa ponosno razlaga Anja, sicer diplomantka ruskega in poljskega jezika. Polovico denarja jima je posodila še družina in v prostorih v Kamniku sta si uredila pivovarno, v kateri zdaj kuhata tri vrste piva. Postopek, kako skuhati najboljše pivo, sta zdaj osvojila že do potankosti, a za vsem stoji zelo veliko dela. V pivovarni večinoma preživita popoldneve, večere in celo noči ter vikende, saj še vedno oba hodita v službo, pri delu pa prednjači naporno čiščenje, saj kakovostno pivo zahteva brezhibno higieno. Prav kakovost je tisto, na kar sta najbolj ponosna, kot začetnika pa se soočata z razmeroma sladkimi težavami. Povpraševanja gostincev, trgovcev in organizatorjev različnih dogodkov po njunem pivu je že zdaj več, kot piva lahko naredita. Prav v teh dneh bosta vse skupaj razveselila s težko pričakovanim izdelkom – sodčkom svojega piva bosta namreč dodala tudi steklenice.