Postrv s krompirjem in zelenjavo
Ribe bi morali jesti vsaj enkrat ali dvakrat na teden. Da boste postali navdušeni nad ribami, vam tudi ta teden predstavljam okusno ribjo jed.
Za pripravo postrvi s krompirjem in zelenjavo v pečici potrebujemo: 4 postrvi, 1 kg mladega krompirja, 1 papriko, 1 bučko, mleto papriko, česen, peteršilj, sol, oljčno olje, 1 limono, rožmarin.
Pečico segrejemo na 180 °C. Krompir operemo in narežemo na krhlje. Bučko in papriko narežemo na rezine. Vso zelenjavo osolimo, potresemo z mleto rdečo papriko, peteršiljem in damo v pekač, premazan z oljčnim oljem. Z oljem še na rahlo pokapljamo po zelenjavi ter damo v pečico za pol ure. Med tem pripravimo ribe: jih očistimo, operemo in osušimo. Ribe od znotraj osolimo, natremo s sesekljanim česnom in peteršiljem, posujemo z rožmarinom in pol celi notranji površini razporedimo na kolesa narezano limono. Pekač s krompirjem in zelenjavo po 30 minutah vzamemo iz pečice in direktno na zelenjavo položimo postrvi in pokapljamo z oljčnim oljem. Vse skupaj pečemo še 30 minut.
Nasvet: Zraven ribe postrežemo še tržaško omako. Z začimbami nikoli ne varčujmo pri kuhanju, saj vsebujejo veliko koristnih snovi za naše zdravje, poleg tega pa nadomestijo velik del soli, ker hrani dajo poln okus. Priprava takega kosila je zelo priročna, saj vse zložimo na pekač in ne umažemo nobene druge posode.
Za pripravo tržaške omake potrebujemo: 1 glavico česna, 1 šopek peteršilja, 0,5 dl oljčnega olja.
Česen in peteršilj na drobno sesekljamo in prelijemo z oljčnim oljem. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo za eno uro v hladilnik, da se sestavine prepojijo.
Nasvet: Še boljšo omako bomo dobili, če olje segrejemo v kozici in na njem na hitro popečemo sesekljan česen in peteršilj. Pri tem moramo paziti, da česen ne porjavi, ker tako dobi grenak okus.