Junaška deklica Treh cin

Innichen – italijansko San Candido 00, Innichen … Brskam med izdajami o prvi svetovni vojni. Junaška deklica Treh cin … Vojak cesarsko kraljeve vojske Viktor Savs … Iz biografije izvem, da se je Viktoria rodila 1899 v nemškem Reichenhallu … Z dvema sestricama je pri štirih letih postala sirota in oče, poddesetnik, jo je vzgajal z vojaško disciplino. Pretentala je naborno komisijo in postala vojak Viktor Savs. Bila je na dolomitski fronti. Najprej se je izkazala, ko je vodila živino v pratežu, bila je hiter sel na smučeh. Nato je smela v prvo bojno črto. Ko se je 1917 v artilerijskem obstreljevanju razletela granata, ji je kos skale zmečkal nogo. V vojaški bolnici, kjer so ji morali desno odrezati pod kolenom, se je razkrilo, kdo da je. Medalje, ki jih je dobila, ji niso pomagale v civilnem življenju. Sodelovala je pri Rdečem križu in se pehala za pokojnino … Osemdesetletno so jo 1979 z vsemi odličji pokopali v Salzburgu. Junaštvo je dvorezen meč … Večerjala sva v Cortini d' Ampezzo.

Štručke, nadevane z jajčevci

Za 4–6 oseb potrebujemo: 2 velika jajčevca, 4–5 žlic oljčnega olja, 2–3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, sol, poper, 2 vejici peteršilja, 2 vejici bazilike, ščep zmletih čilijevih kosmičev po želji, 6 hrustljavih žemljic ali štručk.

Pečico ogrejemo na 180 °C. Kožo po dolgem zarežemo z ostrim nožem, ne da bi poškodovali sredico. V pekač damo papir za peko, položimo nanju jajčevca in ju pečemo uro in četrt, dokler nista zelo mehka.

Potem vzamemo jajčevca iz pečice in ju malce ohladimo. Nato ju prerežemo po dolgem in z žlico v skledo izdolbemo mehko sredico ter zmečkamo z vilicami. Ročni sekljalnik ni primeren!!!

Počasi prilivamo olje, dodamo strt česen in limonin sok ter po 1 sesekljano vejico peteršilja in bazilike. Solimo in popramo. Po želji dodamo čili. Skledo prekrijemo s folijo in jo, dokler je ne postavimo na mizo, damo v hladilnik.

Jed nadevamo na žemlje ali bageto. Povrh posujemo po 1 vejico sesekljanega peteršilja in bazilike.

Se dobro prileže tudi na pikniku.

Pečena bučna rižota s šampinjoni

Za 4 osebe potrebujemo: 1 1/2 žlice oljčnega olja, 1 veliko sesekljano čebulo, 5 na drobno sesekljanih lističev žajblja, 2 žlički timijanovih lističev, 700 g buče butternut, 250 g rjavih šampinjonov, 300 ml zelenjavne juhe, 200 ml suhega belega vina, 350 riža za rižoto, 50 g parmezana, sol in poper.

Pečico ogrejemo na 200 °C. V veliko ponev nalijemo olje, ga segrejemo, dodamo čebulo, žajbelj in timijan. Pokrijemo ponev in na najnižji temperaturi pražimo 5 minut, da čebula postekleni.

Dodamo bučo, zrezano na 2 cm velike koščke, nalistane šampinjone, juho in vino in počakamo na zavre. Potem ponev potegnemo z ognja in vsebino preložimo v visoko nepregorno posodo, ki se dobro zapira. Pridamo riž in previdno premešamo. Posodo zapremo in pečemo rižoto 40–45 minut, da je še na ugriz. Posodo vzamemo iz pečice in vmešamo pol naribanega parmezana, solimo in popramo po okusu. Posujemo s preostalim sirom in ponudimo z mešanico zelenih solat. Po želji ocvremo 6 velikih listov žajblja za okras.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / / 20:14

Zimska pravljica

V soboto smo na odru športne dvorane na Trati v Škofji Loki lahko prisluhnili Ansamblu Saša Avsenika in Slovenskemu oktetu. S svojo Zimsko pravljico so navdušili publiko pod odrom.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 5. april 2014 / 14:05

Posledice žleda na Gorenjskem

Februarski žled je samo v gorenjskih gozdovih povzročil za 24 milijonov evrov škode, reševalne službe pa so imele za okoli 1,2 milijona evrov intervencijskih stroškov.

Zanimivosti / sobota, 5. april 2014 / 13:00

Kalvarija v Smledniku

Kalvarija v Smledniku je spet zaživela: če je primerno vreme, vsak petek ob 18.45 in ob nedeljah popoldne ob dveh verniki pridejo molit križev pot. Več se jih zbere ob nedeljah, lepo pa je...

Zanimivosti / sobota, 5. april 2014 / 12:59

Tanja Žagar na deblu

Tanja Žagar je ena najpopularnejših slovenskih pevk. Ne manjka ji nastopov, saj je tako rekoč razprodana že za pol leta vnaprej. S prav tako priljubljenimi Modrijani je konec marca nastopi...

Gospodarstvo / sobota, 5. april 2014 / 12:58

Za vsak cent ni treba ugovarjati

Davčni zavezanci morajo podati ugovor na informativni izračun dohodnine, če je dohodnina odmerjena prenizko ali previsoko, a za vsak cent razlike med podatki v izračunu in podatki izplačevalcev jim le...

Gospodarstvo / sobota, 5. april 2014 / 12:56

Nove obveznice za poplačilo starih

Ljubljana – Slovenska država se je po treh letih uspešno vrnila na evrski trg dolžniških vrednostnih papirjev z novo izdajo obveznic – triinpolletne obveznice v višini ene milijarde evrov...