Junaška deklica Treh cin

Innichen – italijansko San Candido 00, Innichen … Brskam med izdajami o prvi svetovni vojni. Junaška deklica Treh cin … Vojak cesarsko kraljeve vojske Viktor Savs … Iz biografije izvem, da se je Viktoria rodila 1899 v nemškem Reichenhallu … Z dvema sestricama je pri štirih letih postala sirota in oče, poddesetnik, jo je vzgajal z vojaško disciplino. Pretentala je naborno komisijo in postala vojak Viktor Savs. Bila je na dolomitski fronti. Najprej se je izkazala, ko je vodila živino v pratežu, bila je hiter sel na smučeh. Nato je smela v prvo bojno črto. Ko se je 1917 v artilerijskem obstreljevanju razletela granata, ji je kos skale zmečkal nogo. V vojaški bolnici, kjer so ji morali desno odrezati pod kolenom, se je razkrilo, kdo da je. Medalje, ki jih je dobila, ji niso pomagale v civilnem življenju. Sodelovala je pri Rdečem križu in se pehala za pokojnino … Osemdesetletno so jo 1979 z vsemi odličji pokopali v Salzburgu. Junaštvo je dvorezen meč … Večerjala sva v Cortini d' Ampezzo.

Štručke, nadevane z jajčevci

Za 4–6 oseb potrebujemo: 2 velika jajčevca, 4–5 žlic oljčnega olja, 2–3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, sol, poper, 2 vejici peteršilja, 2 vejici bazilike, ščep zmletih čilijevih kosmičev po želji, 6 hrustljavih žemljic ali štručk.

Pečico ogrejemo na 180 °C. Kožo po dolgem zarežemo z ostrim nožem, ne da bi poškodovali sredico. V pekač damo papir za peko, položimo nanju jajčevca in ju pečemo uro in četrt, dokler nista zelo mehka.

Potem vzamemo jajčevca iz pečice in ju malce ohladimo. Nato ju prerežemo po dolgem in z žlico v skledo izdolbemo mehko sredico ter zmečkamo z vilicami. Ročni sekljalnik ni primeren!!!

Počasi prilivamo olje, dodamo strt česen in limonin sok ter po 1 sesekljano vejico peteršilja in bazilike. Solimo in popramo. Po želji dodamo čili. Skledo prekrijemo s folijo in jo, dokler je ne postavimo na mizo, damo v hladilnik.

Jed nadevamo na žemlje ali bageto. Povrh posujemo po 1 vejico sesekljanega peteršilja in bazilike.

Se dobro prileže tudi na pikniku.

Pečena bučna rižota s šampinjoni

Za 4 osebe potrebujemo: 1 1/2 žlice oljčnega olja, 1 veliko sesekljano čebulo, 5 na drobno sesekljanih lističev žajblja, 2 žlički timijanovih lističev, 700 g buče butternut, 250 g rjavih šampinjonov, 300 ml zelenjavne juhe, 200 ml suhega belega vina, 350 riža za rižoto, 50 g parmezana, sol in poper.

Pečico ogrejemo na 200 °C. V veliko ponev nalijemo olje, ga segrejemo, dodamo čebulo, žajbelj in timijan. Pokrijemo ponev in na najnižji temperaturi pražimo 5 minut, da čebula postekleni.

Dodamo bučo, zrezano na 2 cm velike koščke, nalistane šampinjone, juho in vino in počakamo na zavre. Potem ponev potegnemo z ognja in vsebino preložimo v visoko nepregorno posodo, ki se dobro zapira. Pridamo riž in previdno premešamo. Posodo zapremo in pečemo rižoto 40–45 minut, da je še na ugriz. Posodo vzamemo iz pečice in vmešamo pol naribanega parmezana, solimo in popramo po okusu. Posujemo s preostalim sirom in ponudimo z mešanico zelenih solat. Po želji ocvremo 6 velikih listov žajblja za okras.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 29. junij 2017 / 09:58

Sto petdeset jih je bežalo s kolesom

Planica – V soboto je potekal največji skupinski kolesarski pobeg v Sloveniji, o katerem smo pisali prejšnji torek. Pobeg s kolesom je tudi v tretji izvedbi uspel. Iz Horjula v Kranjsko Goro se je...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 11. julij 2013 / 15:03

Ne verjamejo, da je zrak čist

Škofjeloški svetniki so prisluhnili poročilu o opravljenih meritvah kakovosti zraka na dveh lokacijah v Škofji Loki v zadnjem letu.

Zanimivosti / četrtek, 11. julij 2013 / 15:01

Na obisku pri pastirjih

Pastirsko naselje na Veliki planini je največje in najstarejše planšarsko naselje v Evropi, kjer pastirji še danes delajo kot nekoč. Kako živijo, si je že nekaj let mogoče ogledati v Preskarjevi muzej...

Kultura / četrtek, 11. julij 2013 / 14:14

Umetnost vzhoda

V rezidencah Layerjeve hiše v Kranju so minuli teden gostovali umetniki iz Japonske in Švedske.

Razvedrilo / četrtek, 11. julij 2013 / 14:13

Preddvorske melodije

Najprej je bila ena pesem, potem pa se je porodila misel, da bi pravzaprav lahko nastala zgoščenka. Tako smo dobili Preddvor, moj dom z dvanajstimi skladbami, ki pripovedujejo zgodbo o kraju, iz kater...

Šport / četrtek, 11. julij 2013 / 14:08

Še verjamejo v uspeh

V prvem krogu kvalifikacij za Evropsko ligo je ekipa Domžal na domači zelenici izgubila proti romunski Astri z 0 : 1, vendar se pred četrtkovim gostovanjem v Bukarešti ne predajajo.