Junaška deklica Treh cin

Innichen – italijansko San Candido 00, Innichen … Brskam med izdajami o prvi svetovni vojni. Junaška deklica Treh cin … Vojak cesarsko kraljeve vojske Viktor Savs … Iz biografije izvem, da se je Viktoria rodila 1899 v nemškem Reichenhallu … Z dvema sestricama je pri štirih letih postala sirota in oče, poddesetnik, jo je vzgajal z vojaško disciplino. Pretentala je naborno komisijo in postala vojak Viktor Savs. Bila je na dolomitski fronti. Najprej se je izkazala, ko je vodila živino v pratežu, bila je hiter sel na smučeh. Nato je smela v prvo bojno črto. Ko se je 1917 v artilerijskem obstreljevanju razletela granata, ji je kos skale zmečkal nogo. V vojaški bolnici, kjer so ji morali desno odrezati pod kolenom, se je razkrilo, kdo da je. Medalje, ki jih je dobila, ji niso pomagale v civilnem življenju. Sodelovala je pri Rdečem križu in se pehala za pokojnino … Osemdesetletno so jo 1979 z vsemi odličji pokopali v Salzburgu. Junaštvo je dvorezen meč … Večerjala sva v Cortini d' Ampezzo.

Štručke, nadevane z jajčevci

Za 4–6 oseb potrebujemo: 2 velika jajčevca, 4–5 žlic oljčnega olja, 2–3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, sol, poper, 2 vejici peteršilja, 2 vejici bazilike, ščep zmletih čilijevih kosmičev po želji, 6 hrustljavih žemljic ali štručk.

Pečico ogrejemo na 180 °C. Kožo po dolgem zarežemo z ostrim nožem, ne da bi poškodovali sredico. V pekač damo papir za peko, položimo nanju jajčevca in ju pečemo uro in četrt, dokler nista zelo mehka.

Potem vzamemo jajčevca iz pečice in ju malce ohladimo. Nato ju prerežemo po dolgem in z žlico v skledo izdolbemo mehko sredico ter zmečkamo z vilicami. Ročni sekljalnik ni primeren!!!

Počasi prilivamo olje, dodamo strt česen in limonin sok ter po 1 sesekljano vejico peteršilja in bazilike. Solimo in popramo. Po želji dodamo čili. Skledo prekrijemo s folijo in jo, dokler je ne postavimo na mizo, damo v hladilnik.

Jed nadevamo na žemlje ali bageto. Povrh posujemo po 1 vejico sesekljanega peteršilja in bazilike.

Se dobro prileže tudi na pikniku.

Pečena bučna rižota s šampinjoni

Za 4 osebe potrebujemo: 1 1/2 žlice oljčnega olja, 1 veliko sesekljano čebulo, 5 na drobno sesekljanih lističev žajblja, 2 žlički timijanovih lističev, 700 g buče butternut, 250 g rjavih šampinjonov, 300 ml zelenjavne juhe, 200 ml suhega belega vina, 350 riža za rižoto, 50 g parmezana, sol in poper.

Pečico ogrejemo na 200 °C. V veliko ponev nalijemo olje, ga segrejemo, dodamo čebulo, žajbelj in timijan. Pokrijemo ponev in na najnižji temperaturi pražimo 5 minut, da čebula postekleni.

Dodamo bučo, zrezano na 2 cm velike koščke, nalistane šampinjone, juho in vino in počakamo na zavre. Potem ponev potegnemo z ognja in vsebino preložimo v visoko nepregorno posodo, ki se dobro zapira. Pridamo riž in previdno premešamo. Posodo zapremo in pečemo rižoto 40–45 minut, da je še na ugriz. Posodo vzamemo iz pečice in vmešamo pol naribanega parmezana, solimo in popramo po okusu. Posujemo s preostalim sirom in ponudimo z mešanico zelenih solat. Po želji ocvremo 6 velikih listov žajblja za okras.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / sreda, 28. julij 2010 / 07:00

Hlevi pripravljeni na rušenje

Komenda - Začetek gradnje središča Komende s težko pričakovano trgovino in poslovnimi prostori je vse bližje. Po večletnih pogajanjih, iskanju investitorjev in selitvi štirih dru...

Objavljeno na isti dan


Humor / ponedeljek, 5. januar 2009 / 07:00

Novoletni horor-skop

Sicer so horoskopi navadna nategancija. Edini horoskop po meri človeka, ki mu lahko verjamete, je horor-skop. Za vas sem ga sestavil Mali Brat in vam zagotavljam, da je zanesljiv. Američani mu že verj...

Prosti čas / ponedeljek, 5. januar 2009 / 07:00

Zlato, vinsko in klinično

Ženske že od rajske Eve dalje razmišljajo, kako bi prelisičile staranje, s čim bi si nahranile svojo kožo, da bi ostala napeta in sveža, si polepšale polt, kako bi bile videti danes dobro, pojutrišnje...

Prosti čas / ponedeljek, 5. januar 2009 / 07:00

Razlaga sanj: Sonce

V številnih kulturah vlada prepričanje, da duhovi napadajo svoje žrtve med spanjem in jim povzročajo more.

Prosti čas / ponedeljek, 5. januar 2009 / 07:00

Samo skakal bi (39)

"Ne morem ti povedati imena, veš. Preveč me vsi poznajo."

Kultura / ponedeljek, 5. januar 2009 / 07:00

Letni koncert ljubiteljskih pevcev

Pevsko društvo Zasavski fantje iz Trboj je na svoj letni koncert povabilo v goste sokrajanke Trbojske ljudske pevke.