V Hiši Layer ne manjka pravih kulturnih vibracij. To pomlad tudi z Marlene Dietrich oziroma njeno interpretko Vesno Pernarčič in pianistom Jožijem Šalejem. / Foto: Matic Zorman

Festival Carniola bo

Letošnji avgust bo v Kranju zaznamoval nekoliko drugačen Festival Carniola.

Kranj – Do Festivala Carniola nas loči le še dober mesec. Festival se v stari del mesta Kranj vrača 22. avgusta in bo trajal do 2. septembra. Letos bo že dvanajstič po vrsti, strnjen med Kokro in Savo, obiskovalcem v dvanajstih dneh ponudil čez trideset dogodkov. Kot so pred nedavnim predstavili organizatorji, združeni pod festivalski krov, bo letos v svoj program vključil pisano paleto glasbenega, filmskega, umetniškega, performativnega ter urbanega dogajanja, poskrbel bo za festivalsko vzdušje in povezal različne kranjske dogodke, ki so v preteklosti delovali ločeno med seboj. Stična točka festivala bo letos Layerjeva hiša, kot je povedal Selman Čorović iz zavoda Carnica, pa so ga terminsko umestili po Jazz Kampu v drugi del avgusta. »Druga radikalna sprememba je, da smo ga strnili v dvanajst dni z željo, v tem času ustvariti pravo festivalsko razpoloženje.« Festival bo 24. avgusta v zagon spravil celodnevni dogodek Rolka, filmski kolut se bo 29. in 30. avgusta vrtel na dvodnevnem Festivalu neodvisnega filma FilmMixer, ki bo ta konec poletja izpeljan prvič, končal pa se bo z zagonom koncertnega cikla Dvocikel 30. in 31. avgusta. Večinoma brezplačne dogodke bodo obiskovalci lahko ujeli v Layerjevi hiši, Stolpu Škrlovec, na Vovkovem vrtu, na Plečnikovih stopnicah, v Prešernovem gledališču, v Khislsteinu, na Glavnem trgu ter na ulicah in trgih mestnega jedra Kranja.

Ob vprašanju nekaj je ustvarjati kulturo, drugo pa jo organizirati, so se letos za čim boljši program v sodelovanju združili različni zavodi in akterji. Trenutno je že v poteku fotografski natečaj, ki bo trajal do septembra, Kranjčane in obiskovalce mesta pa spodbuja k beleženju življenja v mestu. Festival Rolka bo tako kot v preteklih izvedbah povezoval šport in glasbo, tekmovanje in druženje. »Letos bodo na sporedu tri discipline na klancu od gaja do občine, prvič pa se potem selimo na zaključni del v Hišo Layer, kjer bosta koncert in tombola,« je povedal Grega Švabič iz Zavoda Hude Shoezz.

Eden osrednjih dogodkov Carniole bo festival neodvisnega filma FilmMikser. »Ob različnih filmskih festivalih po državi je prikazovanje neodvisnih filmov manko v slovenskem prostoru. Če želimo dvigniti kvaliteto gledanja tovrstne filmske produkcije, ki je v Sloveniji sicer manjša, a primerljiva s preostalim svetom, je treba takemu filmu dati primerno pozornost,« je povedal režiser Miha Knific, o želji po art kinu kot nekakšnem podaljšku festivala pa je govorila programska selektorica FilmMikserja Ana Šturm: »Program bo zajemal kratke in dokumentarne filme, matinejo za najmlajše. Trudili se bomo predstaviti nekaj filmov, ki v Sloveniji še niso bili predvajani.« Carniola se bo zaključila s koncertnim ciklom Dvocikel, v katerem bodo svoje glasbene moči združili zanimivi »pari«, zadnja avgustovska dneva skupina Trus! In kleemar, ter Duo Bakalina in Janez Škof ter Marjan Stanić. Jeseni bodo sledili še štirje tovrstni koncertni dueti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 22. september 2020 / 13:40

Knjige za prvošolce

Minuli četrtek so na vseh slovenskih osnovnih šolah začeli bralno leto v okviru Bralne značke, ki letos praznuje šestdesetletnico.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Gosposka ulica ni več gosposka

Ulica, ki ji Kroparji pravijo "gosposka", ni niti malo gosposka. Torkovo neurje jo je razdejalo, prav tako tudi del državne ceste proti Dražgošam in številne druge objekte. Staro vaško jedro bo potreb...

Gorenjska / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Bohinj odrezan od sveta

V sredo so Bohinj obiskali kar trije ministri, čeprav to ni bilo v načrtu.

Škofja Loka / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Dijaki dva dni brez pouka

V Šolskem centru Poden je v sredo in četrtek zaradi torkovega neurja odpadel pouk.

Škofja Loka / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Selška Sora pustošila tudi v Loki

Tudi v Škofji Loki so v torkovem neurju zaskrbljeno strmeli v strugo Sore, ki je popoldne začela naraščati, kmalu pa je prestopila bregove.

Kamnik / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Poplavljena Tuhinjska dolina

Najhuje je poplavila Pšata, veliko škodo pa je močno deževje povzročilo tudi na Kamniškem.