Mafini

Priprava mafinov je enostavna, hitra in okusna. Obstaja morje receptov za njihovo pripravo; predstavljam vam dva preverjeno dobra recepta.

Za pripravo mafinov z ovsenimi kosmiči in bananami potrebujemo: 2 jajci, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, polovico pecilnega praška, 70 dag masla, 1,5 dl mleka, 150 g moke, 100 g ovsenih kosmičev, 2 banani, malo cimeta, 2 žlici meda.

Najprej zmešamo moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek in cimet. Jajci penasto vmešamo s sladkorjem in vaniljevem sladkorjem. Dodamo stopljeno maslo, mleko in med. Masi postopoma dodajamo mešanico z moko in ovsenimi kosmiči. Na koncu vmešamo še na majhne koščke narezano banano. Zmes nadevamo v modelčke za mafine do približno dveh tretjin. Mafine pečemo 20 minut na 180 °C.

Nasvet: V maso lahko vmešamo tudi na koščke narezano čokolado. Mafini so zelo primerni za zajtrk ali malico, saj vsebujejo dovolj energijsko zdravih sestavin.

Za pripravo sadnih mafinov potrebujemo: 2 jajci, 4 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, polovico pecilnega praška, 0,5 dl olja, 1,5 dl mleka, 280 g moke, različne vrste sadnih marmelad.

Stepemo jajca in dodamo sladkor, vanilin sladkor ter mešamo nekaj časa, da masa nekoliko naraste. Počasi prilijemo mleko in olje. Med stalnim mešanjem dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Modelčke za mafine najprej napolnimo s polno žlico mase, na testo dodamo žličko poljubne sadne marmelade in nazadnje še žličko mase, tako da prekrijemo marmelado. Mafine pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nasvet: Sama uporabljam več vrst marmelade, da dobim različne vrste mafinov. Zelo dobri so tudi, če namesto marmelade uporabimo čokoladni namaz. Iz istih sestavin lahko spečete tudi pecivo; v pekač vlijte najprej polovico mase, dodajte marmelado in prekrijte s preostalo maso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 17. julij 2013 / 11:45

Po japonsko in prijetni hlad jezera

Ko se človek odpravi iz mesta na vas ali obratno, se mu lahko zgodi marsikaj. Včasih so dogodivščine prijetne, včasih spominjajo na prizor iz kakšnega filma, če pa se ob videnem samo nasme...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 9. september 2007 / 07:00

Prvi šolski dan, s soncem obsijan

V ponedeljek se je pričelo novo šolsko leto. Obiskali smo prvošolčke na Blejski Dobravi - letos jih je v razredu le devet.

Splošno / nedelja, 9. september 2007 / 07:00

Nova načelnica upravne enote

Vodenje Upravne enote Jesenice je s prvim septembrom prevzela Alenka Burnik.

Splošno / nedelja, 9. september 2007 / 07:00

Odslužena vozila kazijo okolico

Zlasti moteča so v stanovanjskih soseskah, kjer zasedajo prepotrebna parkirna mesta.

Splošno / nedelja, 9. september 2007 / 07:00

Pestro jeseniško poletje v Pineti

Letošnja sezona je spet postregla s kopico veselih dogodkov.

Splošno / nedelja, 9. september 2007 / 07:00

S kljunastimi flavtami od jutra do večera

"Ne, igranja na flavto se nikoli ne naveličamo!" so v en glas zatrdili mladi udeleženci poletne šole kljunaste flavte, ki je pod vodstvom profesorice Mateje Bajt potekala v Javorniškem Rovtu.