Cajnanje, pratanje, furmanje, amranje kos: stari izrazi za izdelavo kose

Ročno so klepali kose

Konjeniško društvo Naklo je organiziralo tečaj ročnega klepanja kose. Zanimanja je bilo precej, tudi med mladimi.

Polica pri Naklem – Na Poličarjevi kmetiji je pred nedav­nim potekal tečaj ročnega klepanja kose in po podatkih predsednice Konjeniškega društva Naklo Silve Gregorc takšnega tečaja v samostojni Sloveniji doslej še ni bilo. »Kako lepo je slišati zvok ročno narejenih kos, to je čisto nekaj drugega, kot je zvok kosilnice na nitko,« je že prvo razliko tradicionalnega in modernega izpostavila Gregorčeva in nadaljevala: »Pokazali smo različne kose. Šole za klepanje kos ni, to je staro opravilo, za katerega želimo, da se ohrani skozi generacije. Veliko je bilo zanimanja za tečaj, tudi med mladimi. Inštruktorjev je več.« Eden od inštruktorjev, ki je imel uvodno predavanje, je bil Martin Pohleven iz Bistrice pri Tržiču, ki je pred leti delal še v nekdanji tržiški Tovarni kos in srpov, v kateri so izdelovali štiriindvajset različnih kos, od kranjske, štajerske, slovaške, ogrske do vinogradniške. Kose so se razlikovale in poimenovale glede na pokrajino, je pojasnil Pohleven: »Kranjska kosa ima npr. značilno špičko na koncu, ki je zaščita rezila pred kamnom, medtem ko štajerska kosa takšne špičke nima.« Kose se seveda razlikujejo še v mnogočem, tudi širini sredine lista. Srpe so prav tako poimenovali, npr. ogrski, bački, sibirski, romunski, Martin Pohleven pa hrani še kovan kranjski srp zelo stare izdelave.

»Pomembno je, da je jeklo obstojno na trdoto, žilavost, držati mora ostrino,« je pojasnil Pohleven. Danes kose delajo še v podjetju na Pohorju in enem v Slovenj Gradcu, medtem ko je ta dolgoletna tradicija v tržiškem Tokosu to že preteklost. Med udeleženci tečaja je bil tudi mladi Aljaž Černe z Bohinjke Bele. »Treba se je kaj takega naučiti, pride prav, da se ne kosi »z nitko«,« je dejal. Poleg predavanja, prikaza klepanja in nastavitve kose je sledil še prikaz pravilne košnje ter brušenje kose, za vse udeležence pa tudi zaslužena kmečka malica pod lipo: krompirjeva solata, zašinek in krhljova voda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 26. avgust 2021 / 22:01

Slaba letina krompirja, veliko drobnega

Medtem ko je bila lani na Gorenjskem obilna, rekordna letina krompirja, bo letos vsaj polovico manjša kot lani, veliko bo tudi drobnih gomoljev.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 22. junij 2007 / 07:00

Jože Andrejaš uradno naznanil kandidaturo

V predsedniškem apartmaju ljubljanskega hotela se je Jože Andrejaš čisto sam brez volilnega štaba ali drugih podpornikov novinarjem uradno predstavil kot kandidat za predsednika države.

Slovenija / petek, 22. junij 2007 / 07:00

V nedeljo osrednja državna proslava

Ljubljana - V nedeljo, 24. junija, na predvečer državnega praznika, bo na Trgu republike v Ljubljani potekala osrednja državna proslava ob dnevu državnosti. Slavnostni govornik bo predsedn...

Radovljica / petek, 22. junij 2007 / 07:00

Bučar bo govornik v Radovljici

Radovljica - V Radovljici pripravljajo za letošnji praznik državnosti veliko slovesnost, ki bo v ponedeljek, 25. junija, ob 19. uri pri lipi samostojnosti pred Ekonoms...

Slovenija / petek, 22. junij 2007 / 07:00

Enotni v zmagi

Ljubljana - Dan pred dnevom državnosti bodo v Ljubljani odprli razstavo Enotni v zmagi, ki prikazuje demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije. V Hribarjevi dvorani na Ljubljans...

Kranj / petek, 22. junij 2007 / 07:00

Andrej Bajuk na Gorenjskem

Kranj - Predsednik Nove Slovenije in finančni minister Andrej Bajuk bo v soboto, 23. junija, obiskal Gorenjsko, kjer se bo srečal s funkcionarji NSi, predsednik...