Skozi zeliščni vrt novim dogodivščinam naproti

Dolgo, cvetoče poletje

Pred nami je dolgo, vroče in cvetoče poletje. Julij in avgust sta za zeliščarske zanesenjake prava rajska meseca, saj sta takrat močna rast in cvetenje na vrhuncu. Pogled na cvetoči travnik ali bujen zeliščni vrt je te dni več kot sproščujoč. Sprehodimo se skupaj skozi moj zeliščni vrt in odtrgajmo nekaj rastlinic, ki poleti kraljujejo v zeliščnem kraljestvu. Ustavimo se pri vsaki rastlini, z njo malce pokramljajmo in ji majčkeno podvorimo. Slej ko prej nam bo vrnila svojo naklonjenost.

Ne vem, kako je na vaših vrtovih, moj pa je zadnje dni tako bujen, da je veselje pohajati po njem. No, nekateri bi rekli, da je že podivjan, ampak takšen je zame najlepši. V njem se veselo bohotijo lučnik, sivka, žajbelj, laški smilj, plavice, veliki oman, melisa, mete, pegasti badelj, ajda, ameriški slamnik, ognjič, muškatna kadulja, škrlatna in limonska monarda, če omenim le nekatere poletne vrtne kraljice in kralje.

Lučnik je kralj in papež na vrtu

Ena najbolj impozantnih in elegantnih rastlin, kar jih raste pri nas in tudi na našem zeliščnem vrtu te dni mogočno kraljuje s svojim tudi do dvometrskim steblom in živo rumenimi cvetovi, je kakopak velecvetni lučnik oz. kraljeva ali papeževa sveča (Verbascum thapsiforme). Posušene rastline so svoj čas namakali v smolo ali loj in jih uporabljali kot baklo, od tod tudi »svetleči« imeni rastline. Sveži cvetovi imajo rahlo neprijeten vonj, posušeni pa dišijo po medu. Nabiramo cvetove in včasih tudi liste, vedno v suhem vremenu, najbolje že dopoldne, saj v opoldanski pripeki cvetovi obledijo in že izgubljajo moč. Sušimo jih na zračnem in toplem prostoru, če nam to ne uspe, jih posušimo v pečici. Takoj ko so cvetovi suhi, jih zapremo v kozarec, saj zelo radi vsrkavajo vlago in potem počrnijo in so brez vrednosti. Lučnik vsebuje sredstvo za lažje izkašljevanje, zato je primeren za zdravljenje prehlada, kašlja, bronhitisa, laringitisa in vnetja zgornjih dihal. Poparki in izvlečki iz cvetov lučnika imajo protivirusne in šibke protibakterijske učinke. Čaj pri­pravimo tako, da cvetove prelijemo z vročo vodo in ga po desetih minutah odcedimo. Na dan popijemo vsaj dve skodelici čaja, ki je še boljši, če ga sladkamo z medom.

Smilj ob morju in na domačem vrtu

Laški smilj (Helichrysum italicum) me je tako očaral ob Sredozemlju in na Krasu, da sem si ga omislila tudi na domačem vrtu. Rastlina ima močno koncentracijo hlapljivih olj, zato ob poletni vročini že na daleč začutimo vonj po Sredozemlju. Grmiček zraste od trideset do štirideset centimetrov visoko. Ima številne majhne, ozke, zavihane liste, ki so pokriti s kratkimi, togimi dlačicami. Na steblih so številni rumeni cvetni koški, ki cvetijo od junija do avgusta. Laški smilj pri nas prezimi na prostem, zato ga lahko sadimo tudi v zeliščni vrt. Laški smilj naj bi prišel še kako prav pri težavah z žolčem, zlasti pri kroničnem vnetju žolčnika, spodbujal pa naj bi tudi delovanje trebušne slinavke. Poleg tega lajša migreno, astmo, kašelj, z njim lahko zdravimo tudi opekline, luskavico, kožna vnetja in hemoroide. Čaj pripravimo tako, da dve žlički posušenih cvetov poparimo s skodelico kropa in po desetih minutah precedimo. Pijemo po tri skodelice čaja na dan. V kulinariki ga uporabljamo tako, da med kuhanjem položimo vejico smilja v riž, mesne jedi, juhe in omake. Pred serviranjem vejico odstranimo in jed se bo navzela božanske mediteranske arome.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / četrtek, 27. november 2008 / 07:00

Vaška šola skozi stoletje

Na Pirčevih dnevih so predstavili zgodovino Osnovne šole Podbrezje. Nastopil je tudi sedanji rod učenk in učencev.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. junij 2014 / 17:51

Zavržemo več kot tretjino hrane

Vsako leto na svetu zavržemo več kot milijardo ton živil oziroma tretjino vse pridelane hrane. Pri nas je ta količina približno osemdeset kilogramov na prebivalca letno in to navkljub ekon...

Gorenjska / torek, 10. junij 2014 / 17:18

Gorenjski glas pred volitvami

V časopisu Gorenjski glas s prilogami in spletno stranjo bomo priprave za volitve v državni zbor Republike Slovenije 2014 spremljali in komentirali po lastni presoji, v skladu s programsko...

Kronika / torek, 10. junij 2014 / 17:13

Umrl pri spravilu lesa

Kamnik – V okolici Kamnika se je včeraj dopoldne pri spravilu lesa smrtno ponesrečil 42-letni moški. Po prvih podatkih ga je traktorski vitel tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju ne­sreče. Dos...

Nasveti / torek, 10. junij 2014 / 17:06

Tanja odgovarja

Najprej bi pohvalila vašo rubriko in vaše pozitivno razmišljanje, da znate vsakomur v pravem trenutku dati konkreten nasvet in zanj vas tudi jaz spet sprašujem. Ko že mislim, da se bodo st...

Gospodarstvo / torek, 10. junij 2014 / 17:00

Bencin se je podražil, dizel pa pocenil

Kranj – Danes, v torek, so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, in sicer so se podražili: 95-oktanski motorni bencin za 0,4 centa na 1,487 evra za liter,...