Bom proveito! – Dober tek!
V Braziliji trenutno vlada žoga. Reprezentance imajo tako in tako določeno prehrano, navijači z drugih delov sveta pa lahko raziskujejo med pestrim izborom okusov. Nemogoče je govoriti o enotni brazilski kuhinji, saj ima vsaka od dežel te po velikosti pete države na svetu svoje značilnosti. Najbolj staroselska kuhinja starih indijanskih plemen je na severu, kjer je na jedilniku vedno kaj iz manioke; na meji z Argentino in Urugvajem je priljubljeno meso na žaru. Nabodala vseh vrst vam ponudijo v churrascarías, v katerih Brazilci radi nazdravljajo osebnim praznikom. … Feijoada pa je jed, ki je osvojila vso Brazilijo. V njej je bilo vse, kar ni šlo na bogatinovo mizo, svinjski uhlji, parkeljci, repi, potrebuševina ob črnem fižolu in popraženi moki iz manioke.
Najboljšo feijoado kuhajo v Riu de Janeiru, seveda zdaj z boljšimi kosi mesa. Zapeljivi, a za telo naporni so lokali, imenovani rodizio, kjer se za enotno ceno najeste do sitega in čez. En rodizio je tudi v Ljubljani in ga velja obiskati, saj imajo prave sestavine za izbrane jedi. V Minas Gervais, v eni zmed 26 dežel Brazilije, je prestolnica Belo Horizonte, ki je 450 km oddaljena od Ria. Belo Horizonte je zelo lepo mesto, kulturno in industrijsko središče z imenitnim stadionom. Tu naletite na slastne kruhke s sirom in vrsto sladic portugalskega izvora. Nadvse zanimive so potujoče kuharice iz Bahie, iz prestolnice Salvador. Ne le da dobro kuhajo kar na ulici, zanimiva je tudi njihova noša. Vse so v belem, bolj okrogle gospe, in imajo na glavi nekakšne zapletene bele turbane. V okusih Bahie zasledimo Afriko in jedi kreolov. Na obali so najbolj priljubljene jedi začinjene + z različnimi vrstami rib in mehkužcev. Prva je bila omenjena že 1548 v pismu nekega portugalskega duhovna …
Ribja moqueca iz bahie – Moqueca de peixe bahiana
Za 4 osebe potrebujemo: 4 fileje brancina, sol, 3 stroke česna, 4 žlice limetinega soka, 3 žlice deviškega oljčnega olja, 3 žlice naribane čebule, 3 žlice palmovega olja, 200 ml kokosovega nesladkanega mleka, 350 ml vode, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 2 velika paradižnika, 1 šopek koriandra, v skrajnem primeru peteršilja, 220 g m mlade čebule, čili po okusu.
Fileje brancina splaknemo in osušimo. Vanje vtremo sol, strt česen in limetin sok in mariniramo 30 minut. V veliki kozici segrejemo oljčno olje in na srednji temperaturi prepražimo naribano čebulo, da postekleni. Dodamo fileje in vso marinado, nato pridamo še palmovo olje (v Bahii uporabljajo olje dende, ki je oranžne barve in zelo močnega okusa), vodo, kokosovo mleko in kuhljamo 12 so 15 minut, odvisno od velikosti filejev. Papriko narežemo na kolobarčke, paradižnik na majhne kosce, odstranimo semenje, mlado čebulo narežemo na obročke, koriander sesekljamo in dodamo k ribam ter pražimo še 8 minut. Zmleta koriandrova semena nimajo istega okusa kot sveža rastlina, zato je bolje uporabiti svež peteršilj, če nimamo koriandra na vrtu ali balkonu. Na koncu po potrebi dodatno začinimo s čilijevo omako ali čilijevimi kosmiči.
Ponudimo z rižem.
Pa dober tek!