Festival z ekološko noto: igralca Branko Djurić in Rade Šerbedžija ter predsednik Borut Pahor / Foto: Matic Zorman

Filmske zvezde na Bledu

Na Bledu poteka prvi mednarodni filmski festival, ki ponuja filme z okoljevarstveno tematiko. Znane obraze sedme umetnosti lahko srečate na vsakem koraku, vsi pa se sprašujejo, če se ob zaključku festivala obeta obisk slavnega hollywoodskega para. Obiskali pa smo tudi Đurđevdanske igre.

Bled s svojo kombinacijo idilične narave in pridiha prestižne mondenosti predstavlja idealno mesto za poletne festivale. Najrazličnejšim umetnostno-glasbenim se je letos pridružil še filmski festival, Bled Film Festival, ki z jedrnatim, angažiranim sporedom – v petih dneh bodo v Festivalni dvorani ter na gradu predvajali osem celovečercev ter osem dokumentarnih filmov – obiskovalcem festivala še vedno dopušča dovolj časa za sprostitev. Blejski festival želi najti svojo avro prepoznavnosti in tako ob projekcijah svetovne filmske produkcije stavi na ekološko noto, saj dokumentarci ponujajo priložnost za razmislek o iskanju rešitev za ohranitev vodnih virov. Kot pravi predsednik festivala, igralec Rade Šerbedžija: »Festival si prizadeva uporabljati moč gibljivih slik za ustvarjanje boljšega sveta. Naš cilj je pomagati svetu pri ohranjanju vode za socialne, ekonomske in okoljske potrebe prihodnjih generacij. Za to pa bo svet potreboval neznanske količine empatije, sodelovanja, znanja in domiselnosti.«

Ob žanrsko pestrem programu so Bled preplavili tudi znani obrazi iz filmskega sveta, festival spremljajo pogovori s filmskimi ustvarjalci, srečanje Evropske filmske akademije, ekološka očiščevalna akcija ... Festival skuša povezati blišč prestižnih filmskih festivalov z ekologijo, ob tem pa organsko rasti in vpisati Bled na svetov­ni filmski zemljevid. Sanje mnogih ljubiteljev filma pa se bodo uresničile z obiskom najslavnejšega h'woodskega para – ali bosta Angelina Jolie in Brad Pitt prišla na Bled ali pa gre le za želje, bo jasno na ju­trišnjem zaključnem večeru s projekcijo filma Traffic Department in podelitvijo nagrad najboljšim.

Člani Kulturnega društva Brdo so minuli teden pripravili svoje tradicionalne Đurđevdanske igre – že enajste po vrsti. Bogat program z obilo energičnih nastopov so letos predstavili v Kulturnem domu Predoslje. Folklorna sekcija društva združuje okoli sto trideset članov različnih starosti, ki delujejo v petih skupinah. Na svojih nastopih izvajajo plese iz različnih koncev Srbije in Bosne in Hercegovine, velik poudarek pa namenjajo tudi petju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 15. april 2008 / 07:00

Kanalizacija v Stražišču

Kmalu po nastopu svojega mandata, že decembra leta 2006, je kranjski župan Damijan Perne na Upravno enoto Kranj vložil zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za izgradnjo meteorne kanalizacije v Stra...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 30. november 2011 / 07:00

"Danes je dan republike"

Ob koncu tedna so na svoj račun prišli vsi oboževalci stare dobre rokovske glasbe bivše Jugoslavije.

Kronika / sreda, 30. november 2011 / 07:00

Policista ugriznil v nogo

Osemnajstletni Kranjčan je policista popraskal po roki, drugega pa ugriznil v nogo.

Šport / sreda, 30. november 2011 / 07:00

Žbogarju kar deset naslovov prvaka

Plavalni klub Triglav je bil v kranjskem olimpijskem bazenu od četrtka do nedelje organizator odprtega državnega prvenstva.

Splošno / sreda, 30. november 2011 / 07:00

Volitve: kaj bo z davki?

Večina strank na področju davkov napoveduje uvedbo davka na luksuz in nepremičnine, več dohodninskih razredov, dodatno razbremenitev gospodarstva, le redke pa dvig DDV.

GG Plus / sreda, 30. november 2011 / 07:00

Drobne pozornosti z velikim sporočilom

Pred vrati je veseli december, mesec praznovanj pa tudi obdarovanj. Pravila o tem, kaj podariti, seveda ni, a eno vseeno velja - podarite premišljeno in iz srca.