Slavljenka Frančiška Možina s svojimi najbližjimi in jeseniškim županom Tomažem Tomom Mencingerjem

Pri sto štirih brez zdravil

V Zavodu svetega Martina v Srednji vasi v Bohinju je stočetrti rojstni dan praznovala še čila Jeseničanka Frančiška Možina, ki se je sicer rodila v Bohinju.

V Zavodu svetega Martina v Bohinju je v nedeljo svoj stočetrti rojstni dan praznovala Jeseničanka, rojena na Kamnjah v Bohinju Frančiška Možina. Ob tem so jo obiskali tako sorodniki kot tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger in podžupanja Vera Pintar, ki sta ji izročila darilo ob častitljivem jubileju.

Sicer še vedno čila Možinova skoraj ne sliši, tako ji sporazumevanje povzroča nemalo težav, težave pa ji predstavlja tudi hoja, vendar po besedah osebja iz doma svetega Martina vidi še dobro in tudi sama bere, celo knjige in revije v nemščini. Kot je dejala socialna delavka Alenka Zorč, pa je Možinova pravi fenomen, saj je edina stanovalka popolnoma brez zdravil. Kljub težavam s sluhom je po začetni zadržanosti vidno uživala v pozornosti, privoščila si je tudi kozarec penine in kos torte. Obiskali so jo nečaki in nečakinje in njihovi otroci, z najmlajšim, ki je več kot sto let mlajši od nje. Njihove prisotnosti se je razveselila; saj svojih otrok ni imela, pastorek pa je že pokojen. Kot je povedal njen nečak, je bila rojena na Kamnjah v Bohinju, kjer je živela do poroke, takrat pa se je preselila Podmežaklo na Jesenice, kjer je živela s soprogom in pastorkom. »Jaz sem se vedno in povsod dobro počutila, posebej tam, kjer je mir,« je povedala in dodala, da je njena skrivnost za dolgo življenje v tem, da se je treba družiti z prijetnimi ljudmi in se izogibati slabovoljnim. V dom se je preselila pri 99 letih po padcu in zlomu kolka, vdova pa je že več kot 35 let. Ob praznovanju so v domu poskrbeli za živo glasbo, slavljenki pa je zapel tudi direktor Zavoda svetega Martina Jože Cerkovnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 13. junij 2009 / 07:00

Bevc trener namesto Pavlina

V nogometnem Triglavu so zadovoljni z minulo sezono, ki so jo zaključili s 3. mestom v 2. SNL in naslovom članskih nogometnih prvakov Gorenjske, te dni pa že sestavljajo ekipo za novo sezono.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 19. junij 2014 / 10:02

Filmski festival z ekološko noto

Ta teden je Bled filmsko obarvan: od 17. do 21. junija tam namreč poteka prvi mednarodni angažiran filmski festival v Sloveniji, Bled Film Festival.

Jesenice / četrtek, 19. junij 2014 / 09:35

Svetovni dan družabnega pletenja

Na Jesenicah so se pridružili svetovnemu dnevu družabnega pletenja. Skupaj so pletle Bošnjakinje, Srbkinje, Kosovarke in Slovenke.

Nasveti / četrtek, 19. junij 2014 / 09:35

Osvežitev za poletne dni

Prvi vročinski val je že za nami. V vročih dneh še kako prav pride osvežilna sladica. Priprava domačega sladoleda in sladice v kozarcu vam ne bo vzela veliko časa.

Nasveti / četrtek, 19. junij 2014 / 09:32

Tanja odgovarja

Hvala za vse odgovore do sedaj. Tokrat vas sprašujem za najmlajšega sina. Ali se bo vključil v novo okolje in ali bo uspešen še naprej? Hvala vam za odgovor.

Razvedrilo / četrtek, 19. junij 2014 / 09:30

Pri sto štirih brez zdravil

V Zavodu svetega Martina v Srednji vasi v Bohinju je stočetrti rojstni dan praznovala še čila Jeseničanka Frančiška Možina, ki se je sicer rodila v Bohinju.