Zelenjavni zavitek z jogurtovim prelivom

Zelenjavni zavitek je primeren kot samostojna jed ali kot priloga.

Za pripravo zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, pol žličke soli, mlačno vodo po potrebi.

Za nadev: pol pora, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 1 paradižnik, 1 korenje, sol in začimbe po okusu, 100 g naribanega sira, 1 jajce, 1 lonček kisle smetane ali jogurta.

Najprej pripravimo te­sto: V mešalnik ali v posodo (če delamo ročno) presejemo moko, dodamo jajce, olje, sol in med postopnim mešanjem prilivamo vodo ter umesimo srednje mehko testo. Spočitega najprej malo razvaljamo, pomastimo in nato z rokami tanko razvlečemo.

Priprava nadeva: Zelenjavo narežemo na majhne koščke. V posodi segrejemo žlico olja in najprej prepražimo por, nato dodamo ostalo narezano zelenjavo. Po okusu osolimo in začinimo (npr. s peteršiljem, poprom, mleto rdečo papriko, kumino, baziliko …). Zelenjavo dušimo toliko časa, da se zmehča.

Na razvlečeno testo razporedimo pripravljen nadev in prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Celotno površino potresemo z naribanim sirom in testo zvijemo v zavitek. Zavitek prenesemo na pomaščen pekač ali pekač s peki papirjem in pečemo v pečici približno 40 minut na 180 °C.

Nasvet: Če nimamo časa ali volje za pripravo vlečnega testa, lahko uporabimo tudi kupljenega, ki ga preprosto razgrnete in je takoj pripravljen za uporabo. Za nadev lahko uporabimo tudi katerokoli drugo zelenjavo (npr. jajčevec, brokoli, gobe …).

Zavitek ponudimo še topel z jogurtovim prelivom.

Za jogurtov preliv potrebujemo: 250 g tekočega jogurta, 1 žlico olivnega olja, 1 žlico majoneze, 1 žličko gorčice, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico sesekljanega drobnjaka, ščep soli in popra.

Priprava preliva je zelo enostavna; vse sestavine damo v skodelico in na rahlo premešamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / ponedeljek, 22. februar 2010 / 07:00

Veleposlaniki so si ogledali Gornjesavsko dolino

Kranjska Gora - »Kot bi stopil v pravljico!« je navdušeno vzkliknil egiptovski veleposlanik v Sloveniji, ko je v četrtek prvič v življenju stopil pod planiško velikanko. Skupaj z...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 7. avgust 2014 / 22:53

Ovadbe zaradi spornega lastninjenja Iskratela

Gorenjski kriminalisti so zaradi domnevno spornega lastninjenja Iskratela v letu 2009 kazensko ovadili štiri nekdanje vodilne v družbi in Gorenjski banki.

Razvedrilo / četrtek, 7. avgust 2014 / 22:41

Kulinarika treh dežel

Kranjska Gora je bila letos že drugič prizorišče kulinaričnega doživetja treh dežel 3 Chefs. Slovenske barve je zastopal Gašper Kordež, italijanske iz sosednjega Trbiža/Tarvisio Ilija Pejić, avstrijsk...

Kultura / četrtek, 7. avgust 2014 / 22:37

Svet Giacoma Casanove

V petek je Kulturno umetniško društvo Theatrum Mundi uprizorilo glasbeno-gledališko predstavo Spomini Casanove. Obiskovalce, ki so se zbrali v Baročni dvorani Radovljiške graščine, so popeljali v svet...

Volitve 2019 / četrtek, 7. avgust 2014 / 22:34

Globočnik znova županski kandidat

Radovljiški župan Ciril Globočnik je v ponedeljek napovedal, da bo jeseni spet kandidiral za mesto župana. Tudi tokrat kandidira s podporo svoje liste, na kateri bodo večinoma ista imena kot v iztekaj...

Kranj / četrtek, 7. avgust 2014 / 22:21

Nad Kranjem divjala nevihta

Kranj - V četrtek nekaj po 19. uri se je nad Kranjem z okolico razbesnela nevihta. Deževalo je tako močno, vmes se je pojavila tudi toča, da meteorni jaški kaj kmalu niso več zmogli požira...