Zelenjavni zavitek z jogurtovim prelivom

Zelenjavni zavitek je primeren kot samostojna jed ali kot priloga.

Za pripravo zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, pol žličke soli, mlačno vodo po potrebi.

Za nadev: pol pora, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 1 paradižnik, 1 korenje, sol in začimbe po okusu, 100 g naribanega sira, 1 jajce, 1 lonček kisle smetane ali jogurta.

Najprej pripravimo te­sto: V mešalnik ali v posodo (če delamo ročno) presejemo moko, dodamo jajce, olje, sol in med postopnim mešanjem prilivamo vodo ter umesimo srednje mehko testo. Spočitega najprej malo razvaljamo, pomastimo in nato z rokami tanko razvlečemo.

Priprava nadeva: Zelenjavo narežemo na majhne koščke. V posodi segrejemo žlico olja in najprej prepražimo por, nato dodamo ostalo narezano zelenjavo. Po okusu osolimo in začinimo (npr. s peteršiljem, poprom, mleto rdečo papriko, kumino, baziliko …). Zelenjavo dušimo toliko časa, da se zmehča.

Na razvlečeno testo razporedimo pripravljen nadev in prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Celotno površino potresemo z naribanim sirom in testo zvijemo v zavitek. Zavitek prenesemo na pomaščen pekač ali pekač s peki papirjem in pečemo v pečici približno 40 minut na 180 °C.

Nasvet: Če nimamo časa ali volje za pripravo vlečnega testa, lahko uporabimo tudi kupljenega, ki ga preprosto razgrnete in je takoj pripravljen za uporabo. Za nadev lahko uporabimo tudi katerokoli drugo zelenjavo (npr. jajčevec, brokoli, gobe …).

Zavitek ponudimo še topel z jogurtovim prelivom.

Za jogurtov preliv potrebujemo: 250 g tekočega jogurta, 1 žlico olivnega olja, 1 žlico majoneze, 1 žličko gorčice, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico sesekljanega drobnjaka, ščep soli in popra.

Priprava preliva je zelo enostavna; vse sestavine damo v skodelico in na rahlo premešamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Pred preiskavo se o njej podučite sami

Kranjskogorski zdravnik Janko Kersnik je napisal zanimiv priročnik Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 17. maj 2012 / 07:00

Če se zemljišča zaraščajo ...

Kranj - Zavod za gozdove Slovenije je na svoji spletni strani objavil seznam zemljišč, ki se v posamezni območni enoti (tudi v kranjski in v blejski) zaraščajo in so kot takšna t...

GG Plus / četrtek, 17. maj 2012 / 07:00

Jurčki (v Udinborštu) že rastejo

Mlaka - Maksa - Marta Gros z Mlake pri Kranju ni navdušena gobarka, vendar se s psom rada sprehaja po gozdovih Udinboršta. »Ko sem se v sredo vračala proti domu, sem ob poti skor...

Nasveti / četrtek, 17. maj 2012 / 07:00

Trpotci okrog nas

Ozkolistni in tudi nekatere druge vrste trpotcev uspešno celijo rane, blažijo vnetja, zdravijo želodčne in črevesne tegobe, prebavne motnje ... V prvi vrsti pa veljajo za zdravilo, ki pozdravi vse bol...

Zanimivosti / četrtek, 17. maj 2012 / 07:00

Luksuzni hotel na morju

Na povabilo Kompasa smo prejšnji teden v koprskem pristanišču obiskali le nekaj dni staro prestižno ladjo z imenom Costa Fascinosa, izdelano v Benetkah, v katero je evropski ladjar Costa Crociere vlož...

Šport / četrtek, 17. maj 2012 / 07:00

Stari orli so še poskočni

Sebenje - Nordijski smučarski klub Trifiks Tržič in Krajevna skupnost Sebenje sta minulo soboto poskrbela za še en praznik športa, saj so pripravili sedaj že tradicionalno prireditev...