Zelenjavni zavitek z jogurtovim prelivom

Zelenjavni zavitek je primeren kot samostojna jed ali kot priloga.

Za pripravo zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, pol žličke soli, mlačno vodo po potrebi.

Za nadev: pol pora, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 1 paradižnik, 1 korenje, sol in začimbe po okusu, 100 g naribanega sira, 1 jajce, 1 lonček kisle smetane ali jogurta.

Najprej pripravimo te­sto: V mešalnik ali v posodo (če delamo ročno) presejemo moko, dodamo jajce, olje, sol in med postopnim mešanjem prilivamo vodo ter umesimo srednje mehko testo. Spočitega najprej malo razvaljamo, pomastimo in nato z rokami tanko razvlečemo.

Priprava nadeva: Zelenjavo narežemo na majhne koščke. V posodi segrejemo žlico olja in najprej prepražimo por, nato dodamo ostalo narezano zelenjavo. Po okusu osolimo in začinimo (npr. s peteršiljem, poprom, mleto rdečo papriko, kumino, baziliko …). Zelenjavo dušimo toliko časa, da se zmehča.

Na razvlečeno testo razporedimo pripravljen nadev in prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Celotno površino potresemo z naribanim sirom in testo zvijemo v zavitek. Zavitek prenesemo na pomaščen pekač ali pekač s peki papirjem in pečemo v pečici približno 40 minut na 180 °C.

Nasvet: Če nimamo časa ali volje za pripravo vlečnega testa, lahko uporabimo tudi kupljenega, ki ga preprosto razgrnete in je takoj pripravljen za uporabo. Za nadev lahko uporabimo tudi katerokoli drugo zelenjavo (npr. jajčevec, brokoli, gobe …).

Zavitek ponudimo še topel z jogurtovim prelivom.

Za jogurtov preliv potrebujemo: 250 g tekočega jogurta, 1 žlico olivnega olja, 1 žlico majoneze, 1 žličko gorčice, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico sesekljanega drobnjaka, ščep soli in popra.

Priprava preliva je zelo enostavna; vse sestavine damo v skodelico in na rahlo premešamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

V Cannes popravit glavo

Ko fantje skupaj staknemo glave, vedno kaj pametnega naštudiramo. Ne, ne bomo kupovali nove, raje bomo poskušali popraviti staro glavo.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 8. julij 2013 / 12:27

Vsemogočne mame

Ko poslušam mamice današnjega časa, me začne skrbeti za otroke. Za kaj vse bi rade poskrbele. Za kaj vse mislijo, da morajo urediti. Kot da bi se Cankarjeva mama s skodelico kave prelevila v super...

Humor / ponedeljek, 8. julij 2013 / 12:19

Ta je dobra

Neki delavec zaposlen v tovarni ETA Kamnik je imel blazno željo, da bi ga vtaknil v rezalko kumaric.Leta in leta je željo v sebi skrival in na skrivaj pogledoval proti rezalki kumari...

Kronika / ponedeljek, 8. julij 2013 / 11:31

Vzel denar in vino

Kranj - Neznani storilec je na Jezerski cesti v Kranju vlomil v prostore gostinskega lokala in ukradel menjalni denar ter večjo količino buteljčnega vina. Lastnik je nastalo škodo ocenil n...

Kronika / ponedeljek, 8. julij 2013 / 10:05

Sposodil bi si pet tisočakov

Škofja Loka - Škofjeloške policiste je v torek popoldne poklicala občanka, ker jo je na Mestnem trgu v Škofji Loki ustavil neznanec in jo v angleškem jeziku prosil, naj mu posodi pet tisoč...

Kultura / ponedeljek, 8. julij 2013 / 09:56

S Pesmimi severnega vetra

Kranj - Ženski zbor Carmen manet, ki ga sestavljajo nekdanje in sedanje dijakinje Gimnazije Kranj, nadvse uspešno pa ga vodi Primož Kerštanj, je pred dnevi v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu...