Zelenjavni zavitek z jogurtovim prelivom

Zelenjavni zavitek je primeren kot samostojna jed ali kot priloga.

Za pripravo zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, pol žličke soli, mlačno vodo po potrebi.

Za nadev: pol pora, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 1 paradižnik, 1 korenje, sol in začimbe po okusu, 100 g naribanega sira, 1 jajce, 1 lonček kisle smetane ali jogurta.

Najprej pripravimo te­sto: V mešalnik ali v posodo (če delamo ročno) presejemo moko, dodamo jajce, olje, sol in med postopnim mešanjem prilivamo vodo ter umesimo srednje mehko testo. Spočitega najprej malo razvaljamo, pomastimo in nato z rokami tanko razvlečemo.

Priprava nadeva: Zelenjavo narežemo na majhne koščke. V posodi segrejemo žlico olja in najprej prepražimo por, nato dodamo ostalo narezano zelenjavo. Po okusu osolimo in začinimo (npr. s peteršiljem, poprom, mleto rdečo papriko, kumino, baziliko …). Zelenjavo dušimo toliko časa, da se zmehča.

Na razvlečeno testo razporedimo pripravljen nadev in prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Celotno površino potresemo z naribanim sirom in testo zvijemo v zavitek. Zavitek prenesemo na pomaščen pekač ali pekač s peki papirjem in pečemo v pečici približno 40 minut na 180 °C.

Nasvet: Če nimamo časa ali volje za pripravo vlečnega testa, lahko uporabimo tudi kupljenega, ki ga preprosto razgrnete in je takoj pripravljen za uporabo. Za nadev lahko uporabimo tudi katerokoli drugo zelenjavo (npr. jajčevec, brokoli, gobe …).

Zavitek ponudimo še topel z jogurtovim prelivom.

Za jogurtov preliv potrebujemo: 250 g tekočega jogurta, 1 žlico olivnega olja, 1 žlico majoneze, 1 žličko gorčice, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico sesekljanega drobnjaka, ščep soli in popra.

Priprava preliva je zelo enostavna; vse sestavine damo v skodelico in na rahlo premešamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 7. december 2010 / 07:00

Plezalci sezono končali v Tržiču

Tržič - V Tržiču se je s finalno tekmo državnega prvenstva v težavnostnem plezanju končala letošnja plezalna sezona. V ženski konkurenci je bila najboljša Mina Markovič (PK 6b Pt...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 28. april 2018 / 18:24

V Puštalu je gorelo

Škofja Loka – Minuli torek nekaj po 15. uri je v Puštalu v Škofji Loki zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so požar pogasili, prezračili prostore, objekt pre...

Kronika / sobota, 28. april 2018 / 18:24

Tatovi so vsepovsod

Bled, Stara Fužina – Neznani storilec je oškodovancu na Bledu iz žepa ukradel denarnico z gotovino in karticami, v Stari Fužini pa je storilec za tatvino denarnice izkoristil neprevidnost lastnika....

Gospodarstvo / sobota, 28. april 2018 / 18:23

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 9. in 15. aprilom, ko je bilo zaklanih 372 do dve let...

GG Plus / sobota, 28. april 2018 / 18:21

Misli mladega muzealca

Ko sem se odločila za študij zgodovine, sem bila prepričana, da me bodo karierna pota vodila v popolnoma druge vode. Med študijem je moja želja postalo delo v arhivu. In to je pomenilo izogib muzeo...

GG Plus / sobota, 28. april 2018 / 18:18

Desetletje pomoči vrstnikom v Indiji

Sredi maja bodo na radovljiški osnovni šoli pripravili prireditev, na kateri se bosta ustanovitelja indijske šole vsem slovenskim otrokom in učiteljem, ki v Indijo že več let redno pošiljajo pakete s...