Zelenjavni zavitek z jogurtovim prelivom

Zelenjavni zavitek je primeren kot samostojna jed ali kot priloga.

Za pripravo zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, pol žličke soli, mlačno vodo po potrebi.

Za nadev: pol pora, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 1 paradižnik, 1 korenje, sol in začimbe po okusu, 100 g naribanega sira, 1 jajce, 1 lonček kisle smetane ali jogurta.

Najprej pripravimo te­sto: V mešalnik ali v posodo (če delamo ročno) presejemo moko, dodamo jajce, olje, sol in med postopnim mešanjem prilivamo vodo ter umesimo srednje mehko testo. Spočitega najprej malo razvaljamo, pomastimo in nato z rokami tanko razvlečemo.

Priprava nadeva: Zelenjavo narežemo na majhne koščke. V posodi segrejemo žlico olja in najprej prepražimo por, nato dodamo ostalo narezano zelenjavo. Po okusu osolimo in začinimo (npr. s peteršiljem, poprom, mleto rdečo papriko, kumino, baziliko …). Zelenjavo dušimo toliko časa, da se zmehča.

Na razvlečeno testo razporedimo pripravljen nadev in prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Celotno površino potresemo z naribanim sirom in testo zvijemo v zavitek. Zavitek prenesemo na pomaščen pekač ali pekač s peki papirjem in pečemo v pečici približno 40 minut na 180 °C.

Nasvet: Če nimamo časa ali volje za pripravo vlečnega testa, lahko uporabimo tudi kupljenega, ki ga preprosto razgrnete in je takoj pripravljen za uporabo. Za nadev lahko uporabimo tudi katerokoli drugo zelenjavo (npr. jajčevec, brokoli, gobe …).

Zavitek ponudimo še topel z jogurtovim prelivom.

Za jogurtov preliv potrebujemo: 250 g tekočega jogurta, 1 žlico olivnega olja, 1 žlico majoneze, 1 žličko gorčice, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico sesekljanega drobnjaka, ščep soli in popra.

Priprava preliva je zelo enostavna; vse sestavine damo v skodelico in na rahlo premešamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 22. november 2012 / 07:00

Vlagali bodo in varčevali

Proračuna občine Škofja Loka za prihodnji dve leti sta po eni strani razvojna, po drugi strani pa varčevalna. Leta 2013 bo proračun vreden 39, leta 2014 pa 33 milijonov evrov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 24. november 2014 / 15:16

Obramba kritizira postopek

Tožilec za nekdanjega vodjo poslovalnice AMZS v Lescah Florjana Gašperina, ki naj bi bil najbolj odgovoren za domnevne nepravilnosti pri tehničnih pregledih avtomobilov, predlaga zaporno kazen, za soo...

GG Plus / ponedeljek, 24. november 2014 / 14:41

Plezala sta po ledenih gorah

Tržiška alpinista in ledna plezalca Klemen Premrl in Aljaž Anderle sta del letošnjega poletja preživela med plavajočimi ledenimi gorami na Grenlandiji, kjer sta snemala promocijski film z ekipo znaneg...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. november 2014 / 14:39

Tri banke odslej pod neposrednim nadzorom ECB

Od 4. novembra so tri slovenske banke pod neposrednim nadzorom Evropske centralne banke (ECB), ostale banke bo po enakih merilih kot ECB nadzirala Banka Slovenije.

Šenčur / ponedeljek, 24. november 2014 / 14:38

Sto let olševske šole

V obstoječi šolski stavbi na Olševku je pouk prvič stekel 12. novembra 1914, ko so imeli tudi šolsko sveto mašo za pričetek šole, slovesnost pa se je končala s cesarsko pesmijo, piše v šolski kroniki....

Naklo / ponedeljek, 24. november 2014 / 14:37

Znanje za vsakdanjo rabo

V Biotehniškem centru Naklo v Strahinju je bila pred kratkim mednarodna konferenca Vivus z udeležbo predavateljev iz enajstih držav.