Zelenjavni zavitek z jogurtovim prelivom

Zelenjavni zavitek je primeren kot samostojna jed ali kot priloga.

Za pripravo zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, pol žličke soli, mlačno vodo po potrebi.

Za nadev: pol pora, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 1 paradižnik, 1 korenje, sol in začimbe po okusu, 100 g naribanega sira, 1 jajce, 1 lonček kisle smetane ali jogurta.

Najprej pripravimo te­sto: V mešalnik ali v posodo (če delamo ročno) presejemo moko, dodamo jajce, olje, sol in med postopnim mešanjem prilivamo vodo ter umesimo srednje mehko testo. Spočitega najprej malo razvaljamo, pomastimo in nato z rokami tanko razvlečemo.

Priprava nadeva: Zelenjavo narežemo na majhne koščke. V posodi segrejemo žlico olja in najprej prepražimo por, nato dodamo ostalo narezano zelenjavo. Po okusu osolimo in začinimo (npr. s peteršiljem, poprom, mleto rdečo papriko, kumino, baziliko …). Zelenjavo dušimo toliko časa, da se zmehča.

Na razvlečeno testo razporedimo pripravljen nadev in prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Celotno površino potresemo z naribanim sirom in testo zvijemo v zavitek. Zavitek prenesemo na pomaščen pekač ali pekač s peki papirjem in pečemo v pečici približno 40 minut na 180 °C.

Nasvet: Če nimamo časa ali volje za pripravo vlečnega testa, lahko uporabimo tudi kupljenega, ki ga preprosto razgrnete in je takoj pripravljen za uporabo. Za nadev lahko uporabimo tudi katerokoli drugo zelenjavo (npr. jajčevec, brokoli, gobe …).

Zavitek ponudimo še topel z jogurtovim prelivom.

Za jogurtov preliv potrebujemo: 250 g tekočega jogurta, 1 žlico olivnega olja, 1 žlico majoneze, 1 žličko gorčice, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico sesekljanega drobnjaka, ščep soli in popra.

Priprava preliva je zelo enostavna; vse sestavine damo v skodelico in na rahlo premešamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / / 23:31

Priznanje direktorici Centra Korak

Med letošnjimi prejemniki nagrad in priznanj za delo na področju socialnega varstva in izvajanja rejniške dejavnosti za leti 2020 in 2021 je tudi Mateja Korošec, direktorica Centra Korak v Kranju.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Mojster čarovnij

Čarovnik Brane navdušuje staro in mlado s čarovniškimi triki.

Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Lan in Nadja

Lan Dan Kerštanj in Nadja Arhar sta mlada obetavna plesalca, ki sta pred kratkim sodelovala v posebni predstavi – bila sta gosta Čarovnika Braneta v jeseniškem g...

Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Unikatni nakit Timajana

Mladi jeseniški oblikovalki nakita Maja Klinar in Tina Pivar navdušujeta s svojimi unikatnimi izdelki.

Zanimivosti / petek, 2. maj 2008 / 07:00

V Jelendolu obeležje družini Born

Številni domačini in Tržičani so na posebni slovesnosti v gasilskem domu v Jelendolu priljubljeni in preprosti grofici Elizabeti Born čestitali za rojstni dan.

Kranj / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Delavcem ostaja le negotovost

Iskraemeco, svetla prihodnost ali zvezda, ki ugaša, je bila iztočnica okrogle mize, ki jo je minuli teden pripravil kranjski odbor SD.