Zelenjavni zavitek z jogurtovim prelivom

Zelenjavni zavitek je primeren kot samostojna jed ali kot priloga.

Za pripravo zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, pol žličke soli, mlačno vodo po potrebi.

Za nadev: pol pora, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 1 paradižnik, 1 korenje, sol in začimbe po okusu, 100 g naribanega sira, 1 jajce, 1 lonček kisle smetane ali jogurta.

Najprej pripravimo te­sto: V mešalnik ali v posodo (če delamo ročno) presejemo moko, dodamo jajce, olje, sol in med postopnim mešanjem prilivamo vodo ter umesimo srednje mehko testo. Spočitega najprej malo razvaljamo, pomastimo in nato z rokami tanko razvlečemo.

Priprava nadeva: Zelenjavo narežemo na majhne koščke. V posodi segrejemo žlico olja in najprej prepražimo por, nato dodamo ostalo narezano zelenjavo. Po okusu osolimo in začinimo (npr. s peteršiljem, poprom, mleto rdečo papriko, kumino, baziliko …). Zelenjavo dušimo toliko časa, da se zmehča.

Na razvlečeno testo razporedimo pripravljen nadev in prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Celotno površino potresemo z naribanim sirom in testo zvijemo v zavitek. Zavitek prenesemo na pomaščen pekač ali pekač s peki papirjem in pečemo v pečici približno 40 minut na 180 °C.

Nasvet: Če nimamo časa ali volje za pripravo vlečnega testa, lahko uporabimo tudi kupljenega, ki ga preprosto razgrnete in je takoj pripravljen za uporabo. Za nadev lahko uporabimo tudi katerokoli drugo zelenjavo (npr. jajčevec, brokoli, gobe …).

Zavitek ponudimo še topel z jogurtovim prelivom.

Za jogurtov preliv potrebujemo: 250 g tekočega jogurta, 1 žlico olivnega olja, 1 žlico majoneze, 1 žličko gorčice, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico sesekljanega drobnjaka, ščep soli in popra.

Priprava preliva je zelo enostavna; vse sestavine damo v skodelico in na rahlo premešamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Letno poročilo o prodaji mleka

Rok za posredovanje letnega poročila o neposredni prodaji mleka oziroma mlečnih proizvodov se izteče 15. maja.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 31. julij 2022 / 21:15

Mladi talenti

Ob poletnih večerih, ko sončni žarki po mestnih ulicah in trgih rišejo vse daljše sence, prav te za mnoge glasbenike postanejo oder. Ulični glasbeniki s svojimi melodijami skrbijo za ritem mestnega...

GG Plus / nedelja, 31. julij 2022 / 21:07

Verjamem vate (2)

Vesna Goršek je kot mama otroka s posebnimi potrebami čutila željo po povezovanju z drugimi starši s podobnimi izkušnjami. Imela je kozmetični salon in v okviru podjetja ustanovila združenje Pogumn...

Kranj / nedelja, 31. julij 2022 / 21:01

Kranjskemu zavodu mnenje s pridržkom

Računsko sodišče je v reviziji poslovanja Zavoda za turizem in kulturo Kranj v letu 2020 odkrilo več napak. Večino so že odpravili, pravi zdajšnji direktor Klemen Malovrh.

Gospodarstvo / nedelja, 31. julij 2022 / 21:00

Goodyearovi prostovoljci pomagajo

Zaposleni v kranjski družbi Goodyear so v okviru projekta Boljša prihodnost v preteklih mesecih na Gorenjskem izvedli kar sedem prostovoljnih akcij.

Gospodarstvo / nedelja, 31. julij 2022 / 20:56

Od tujskih sob do zelene oaze

V soboto je minilo natanko sto dvajset let, odkar se je v knjigo gostov v takratnih Koširjevih sobah za tujce v Kranjski Gori vpisala prva gostja.