Dolgove naj bi reprogramirali

V družbi Goričane, tovarni papirja Medvode, so zaradi grožnje insolventnosti na sodišče vložili predlog za začetek postopka preventivnega prestrukturiranja.

Goričane – Postopek preventivnega prestrukturiranja omogoča dolžnikom, za katere je verjetno, da bodo v obdobju enega leta postali insolventni, izvedbo ustreznih ukrepov prestrukturiranja svojih finančnih obveznosti, da bi se temu izognili. Družba Goričane naj bi se tako z bankami dogovarjala za reprogramiranje skoraj štiridesetih milijonov evrov posojil.

»Brez reprograma bi bili prisiljeni iskati nove vire za poplačilo dosedanjih, kar bi v vmesnem času lahko privedlo do likvidnostnih težav,« je opozoril direktor papirnice Goričane Andraž Stegu in dodal, da so bili v določenem obdobju prisiljeni najemati (pre)drage, predvsem kratkoročne kredite, ki jim onemogočajo kakršno koli investiranje in konkurenčnost na trgu. Ob tem je pojasnil, da je družba v zadnjih štirih letih plačala bankam več kot 11 milijonov evrov obresti in glavnic. »In to iz tekočega poslovanja; to kaže, da smo še kako sposobni porav­navati svoje obveznosti, da pa potrebujemo reprogram, predvsem zaradi nadaljnjega razvoja družbe ter boljšega pozicioniranja na trgu.« Prestrukturiranju družbe, je poudaril Stegu, očitno zaupajo tudi finančni upniki, saj so vsi soglašali s postopkom, čeprav je za začetek postopka potrebnih le trideset odstotkov terjatev finančnih upnikov. Prestrukturiranje družbe, je še poudaril, bo zgolj finančno in ne bo imelo vpliva na položaj zaposlenih. Dodal je še, da v reprogramu ni predvideno znižanje obveznosti, pač pa le določitev novih končnih rokov plačil.

K težavam z ročnostjo posojil, je razložil Stegu, sta prispevali dividendna in posojilna politika prejšnjih lastnikov ter vlaganje v grad Goričane. Papirnica Goričane je v času, ko sta bila njena večinska lastnika Zvon ena in Zvon dva, v obnovo dvorca vložila osem milijonov evrov. »Naj opozorim, da družba Goričane v zadnjih petih letih posluje izključno z lastnimi sredstvi in se ni na novo zadolžila.« Sprejeti sporazum, verjame Stegu, bo vplival tudi na krajše roke plačil dobaviteljem in na njihov položaj na trgu, saj naj bi z njim dali jasno vedeti, da so še vedno zaupanja vreden partner.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 14. april 2009 / 07:00

Nadaljujejo obnovo Rovna

Na Rovnu v Selcih bodo letos uredili večnamensko ploščad in nadstrešek.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 19. november 2015 / 19:31

Smrad bo zaustavila pregrada

Zaradi pritožb občanov zaradi smradu z deponije Mala Mežakla so se v JEKO-IN odločili, da bodo na deponiji postavili pregrado, ki bo preprečila možnost vdora deponijskega plina v dolino.

Škofja Loka / četrtek, 19. november 2015 / 11:04

Tranzitni promet na obvoznico

V novembru bodo v Škofji Loki podrobno spremljali prometne tokove po izgradnji južne obvoznice, na podlagi česar bodo pripravili ukrepe za nov prometni režim.

Železniki / četrtek, 19. november 2015 / 11:04

Strožji pogoji za podaljšan čas

V Železnikih nameravajo gostincem poostriti pogoje za pridobitev in odvzem soglasja za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času.

Kranj / četrtek, 19. november 2015 / 11:03

Zeleni center na Primskovem

Merkurjev center na Primskovem v Kranju s sončno elektrarno na strehi proizvede 60 odstotkov vse potrebne električne energije. Ob centru odprli polnilnico za električne avtomobile.

Kranj / četrtek, 19. november 2015 / 11:03

Za uspešno sodelovanje med mestoma

Kranj – Mestno občino (MO) Kranj je v petek obiskala delegacija iz Slavonskega Broda (Hrvaška). Uvodno srečanje županov obeh občin, Boštjana Trilarja in Mirka Duspara, je potekalo v znamenju dogovo...