Iz dvorca k bajerju

Villa Manin v obdobju do 22. junija ne gosti le razstave sijajnih kostumografij iz filmov znamenitih italijanskih filmskih režiserjev, ampak tudi magijo umetnosti, razstavo protagonistov slovenske sodobne umetnosti od 1968 do 2013. Ob pogledu na prelestne kostume z bogatijo barv in dragocenih materialov in skrajno precizno izdelavo, postavljenih tako efektno, da pozabim govoriti in se mi vsake toliko izmuzne kakšen ooo …, se vrstijo tudi spomini – nekateri komaj še senca, drugi še zelo sveži: Satiricon, Amarcord, Dekameron, Canterberijske zgodbe, Ukročena trmoglavka s Taylorjevo in Burtonom … Proti koncu za hrbtom slišim ironičen: slovenščina nima samo samoglasnika o, zato nato ob pogledu na slovensko razstavo uporabljam celotno abecedo.

Dan je lep, zato je treba po kosilu še kam zaviti in obenem spočiti podplate. V bližini San Danieleja je kup lokalnih muzejčkov, a kaj ko so odprti samo ob koncu tedna. Zavijeva k Lago di Ragogna, jezercu Ragogna, ki je zame bolj bajer kot pa jezero, saj meri le pičlo šestino blejskega jezera. Barva vode je lepa, obala raznolika, trsje bogato, bledo rožnate in rumene pike na gladini so lokvanji in tu raste začuda tudi vodni kostanj. Jezerce je raj za ribiče in ribarjenje je nekakšna meditacija, ki je ne gre zmotiti, zato se od obale umakneva na travnike, kjer naju čaka posebno presenečenje. Židovsko pokopališče iz 18. stoletja med sočno travo. Različni, od časa potemneli in od vremena načeti nagrobniki so nenadoma kot sfinge. Komaj berljivih napisov ne znam razvozljati … Kdo ve, kakšne zgodbe skrivajo ti kamni. A zadnja postaja San Daniele priganja. Pršutovi odpustki in vložene artičoke.

Dan, da se reče, vreden reprize.

Polenta z gobami in škampi

Za 4 osebe potrebujemo: 1 skodelico polente, eno žlico in pol masla ali oljčnega olja, pol kg škampov, 1 majhno čebulo, 300 g šampinjonov ali mešanih gob, 2 stroka česna, eno žlico in pol sesekljanega peteršilja, 1 skodelico belega vina, 1–2 skodelici zelenjavne juhe, sol, poper, ščep muškatnega oreška.

V kozico damo 3 skodelice vode, počakamo, da zavre, solimo in polento počasi vsujemo v krop. Mešamo z leseno kuhalnico, da se polenta zgosti, a ne sme biti pregosta. Če se to primeri, dodamo še pol kozarca vode.

Na plitek pekač damo papir za peko, zlijemo nanj polento in jo s paletko porav­namo približno centimeter in pol visoko. Pokrijemo s folijo ali krpo, da se na polenti ne naredi trda skorja. Počakamo, da se polenta ohladi, in jo s koleščkom ali pa z obodom za krofe razrežemo. Kose polente zložimo v pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko, premažemo z oljčnim oljem ter damo v pečico, ogreto na 180 stopinj.

V visoki ponvi segrejemo olje oz. maslo, ki ne sme po­rjaveti, stresemo naj nalistane gobe, sesekljano čebulo, strt česen, peteršilj, malo pomešamo, da gobe izpustijo vodo, ter nato zalijemo z vinom. Vino naj izpari. Potem dodamo zamrznjene škampe v lupini in juho po potrebi. Ko škampi postanejo rožnati, je omaka gotova.

Na ogret globlji pladenj damo kose pečene polente in jih prelijemo z omako. Ponudimo s hrustljavo solato.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Neplačevanje preživnine vodi tudi v zapor

Za neplačevanja preživnine je zagrožena tudi zaporna kazen, a se na kranjskem tožilstvu navadno odločijo za alternativno reševanje zadev. Šele če to ni uspešno, sledi vložitev obtožnega predloga.

Objavljeno na isti dan


Domžale / sobota, 20. februar 2021 / 18:25

Zaradi del bo v Homcu popolna zapora

Homec – Občina Domžale bo v ponedeljek, 22. februarja, začela investicijsko-vzdrževalna dela na vodovodu, kanalizaciji in vodovodnih hišnih priključkih na IV. ulici v Homcu. Obnovili bodo 210 metro...

Zanimivosti / sobota, 20. februar 2021 / 18:22

Tihožitje letal

Virusna epidemija je globoko zarezala v mnoge gospodarske panoge in tudi letalski potniški promet pri tem ni izjema. Številna letala tako na brniškem letališču samevajo v tihožitju letalskih stez i...

Zanimivosti / sobota, 20. februar 2021 / 18:20

Hvala, ker ste rešili vrtec

Otroci, ki obiskujejo Vrtec Čirče, njihove vzgojiteljice in starši so hvaležni gasilcem, ker so jim rešili vrtec. V ponedeljek se morda že vrnejo vanj.

Škofja Loka / sobota, 20. februar 2021 / 18:18

Prihodnji teden krvodajalske akcije

Železniki, Škofja Loka – Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Škofja Loka prihodnji teden organizira krvodajalski akciji v Železnikih in Škofji Loki. V torek, 23. februarja, bo odvzem krvi v Os...

Šport / sobota, 20. februar 2021 / 18:18

Komaj čaka tekmovanja

Športna plezalka Mia Krampl se pripravlja na novo sezono, katere vrhunec bodo olimpijske igre.