Kuharski zvezdnik Rudolph Van Veen in nizozemski veleposlanik v Sloveniji Pieter Jan Langenberg / Foto: arhiv organizatorja (Luka Kos)

Rudolph in klobuki

Konec in začetek tega tedna sta bila v znamenju kuhanja, v sredo pa se je v Smledniku odvijal tradicionalni piknik pod klobuki, kjer že kot pove ime samo, so bili glavne zvezde dogodka klobuki.

Nizozemski kuhar, zvezdnik programa 24Kitchen, Rudolph Van Veen je že drugič obiskal Slovenijo. Spet ga je gostila Ljubljana, natančneje nizozemski veleposlanik Pieter Jan Langenberg. Nasmejani Rudolph je obiskal tudi Festival nakupov, ki je bil konec tedna v največjem nakupovalnem mestu znotraj naše prestolnice. Letos ni iskal kuharskih pomočnikov, ste pa zato imeli možnost, da ga očarate s sladkimi dobrotami: prijavili ste se lahko na natečaj Impresioniraj Rudolpha. Med fotografijami in recepturami tort so izbrali najboljših pet, ti so srečali Rudolpha, sledil je sladki finalni obračun in na koncu je v dekoriranju tort najbolj navdušila Jana Mesarec.

Projekt Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti pa je ravno tako doživel svoj vrhunec v slovenski prestolnici, v ponedeljek. V Gostilni na gradu se je srečalo petnajst najboljših skupin različnih slovenskih regij, še zadnjič prekrižalo kuhalnice in poskušalo navdušiti strokovno komisijo. Avtorice projekta, ki je namenjen mlajšim, Anka Peljhan ugotavlja, da je v letošnjem letu ta presegel vsa pričakovanja. Po desetih regijskih tekmovanjih, kjer se je z lokalno značilnimi jedmi v kategorijah: enolončnica, močnata jed in prigrizek, povezanimi s tradicijo ali zgodovino kulinarike lastnega kraja, predstavilo 88 skupin, so zaradi visoke kvalitete prikazanega organizirali kar štiri polfinala in izbor petnajstih najboljših sploh ni bil lahek. In če so že prej sklepali kompromise, so tudi v finalu namesto treh izbrali pet najboljših ekip in med njimi so se dobro odrezali z ješprenjem s suhimi tepkami, smetenjakom in lanenimi mohantčki tudi Gorenjci, Možgančki iz Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja iz Bohinjske Bistrice.

V sredo pa je v okolju igrišča za golf v Smledniku potekal tradicionalni Lady piknik s klobuki. Ni manjkalo prijetne družbe, jedi z žara so šle za med, glavna pozornost je bila seveda posvečena klobukom. Kakšnih posebej vpadljivih klobučnih kreacij nismo opazili. Piknik pa je imel dobrodelen namen, saj so udeleženci ob vstopu na piknik lahko kupili dobrodelen klobuk, zbrani denar pa bodo organizatorji dogodka podarili izbrani družini v stiski.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 27. julij 2018 / 19:28

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Razglasili najboljše plesalce

Plesna zveza Slovenije je minuli teden v Festivalni dvorani v Ljubljani podelila nagrade in razglasila najboljše plesalce za leto 2010.

Prosti čas / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Sproščeno in brez balasta

V nedeljo se bo deset glasbenih izvajalcev potegovalo za nastop na letošnji Evroviziji v nemškem Düsseldorfu.

Prosti čas / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Včasih je luštno b´lo

Najprej smo v petek obiskali dobrodelni koncert na Kokrici, potem smo se ustavili na Stavrosovem nastopu, v soboto pa obiskali še Košnikovo gostilno in prisluhnili Gašperjem s prijatelji v Preddvoru.

Zanimivosti / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Dnevom narodnih noš mednarodni status

Kamnik - Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki so jih lani jeseni v Kamniku organizirali že štiridesetič, so pridobili status mednarodnega folklornega festivala. Tako so...

Nasveti / petek, 25. februar 2011 / 07:00

Je bila res na jedilniku Aleksandra Velikega?

Kakšna jed? Katera jed? Če bi se odpravili s karavano na Svilno cesto, bi to trdili marsikje v Uzbekistanu, v Samarkandu, v Buhari in še kje, kjer radi pripravljajo plov, turško pilav....