Kuharski zvezdnik Rudolph Van Veen in nizozemski veleposlanik v Sloveniji Pieter Jan Langenberg / Foto: arhiv organizatorja (Luka Kos)

Rudolph in klobuki

Konec in začetek tega tedna sta bila v znamenju kuhanja, v sredo pa se je v Smledniku odvijal tradicionalni piknik pod klobuki, kjer že kot pove ime samo, so bili glavne zvezde dogodka klobuki.

Nizozemski kuhar, zvezdnik programa 24Kitchen, Rudolph Van Veen je že drugič obiskal Slovenijo. Spet ga je gostila Ljubljana, natančneje nizozemski veleposlanik Pieter Jan Langenberg. Nasmejani Rudolph je obiskal tudi Festival nakupov, ki je bil konec tedna v največjem nakupovalnem mestu znotraj naše prestolnice. Letos ni iskal kuharskih pomočnikov, ste pa zato imeli možnost, da ga očarate s sladkimi dobrotami: prijavili ste se lahko na natečaj Impresioniraj Rudolpha. Med fotografijami in recepturami tort so izbrali najboljših pet, ti so srečali Rudolpha, sledil je sladki finalni obračun in na koncu je v dekoriranju tort najbolj navdušila Jana Mesarec.

Projekt Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti pa je ravno tako doživel svoj vrhunec v slovenski prestolnici, v ponedeljek. V Gostilni na gradu se je srečalo petnajst najboljših skupin različnih slovenskih regij, še zadnjič prekrižalo kuhalnice in poskušalo navdušiti strokovno komisijo. Avtorice projekta, ki je namenjen mlajšim, Anka Peljhan ugotavlja, da je v letošnjem letu ta presegel vsa pričakovanja. Po desetih regijskih tekmovanjih, kjer se je z lokalno značilnimi jedmi v kategorijah: enolončnica, močnata jed in prigrizek, povezanimi s tradicijo ali zgodovino kulinarike lastnega kraja, predstavilo 88 skupin, so zaradi visoke kvalitete prikazanega organizirali kar štiri polfinala in izbor petnajstih najboljših sploh ni bil lahek. In če so že prej sklepali kompromise, so tudi v finalu namesto treh izbrali pet najboljših ekip in med njimi so se dobro odrezali z ješprenjem s suhimi tepkami, smetenjakom in lanenimi mohantčki tudi Gorenjci, Možgančki iz Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja iz Bohinjske Bistrice.

V sredo pa je v okolju igrišča za golf v Smledniku potekal tradicionalni Lady piknik s klobuki. Ni manjkalo prijetne družbe, jedi z žara so šle za med, glavna pozornost je bila seveda posvečena klobukom. Kakšnih posebej vpadljivih klobučnih kreacij nismo opazili. Piknik pa je imel dobrodelen namen, saj so udeleženci ob vstopu na piknik lahko kupili dobrodelen klobuk, zbrani denar pa bodo organizatorji dogodka podarili izbrani družini v stiski.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 20. april 2007 / 07:00

Porast življenjskih zavarovanj

Zavarovalnica Adriatic Slovenica je lani najvišji, 48-odstotni porast, dosegla pri življenjskih zavarovanjih.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Teroristični napad na kulturno dediščino?

V noči s sobote na nedeljo je zagorelo v salonu Lazarinijevega gradu v Valburgi pri Smledniku. Požar je uničil dragoceno pohištvo v salonu, freske v viteški dvorani in nekaj stolov KUD Smlednik, ki je...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Komu verjeti

V slovenskem javnem življenju vlada anarhija; namesto da odnosi temeljijo na argumentih, temeljijo na govoricah in fantomskih dokumentih. Šolski primer teh podalpskih razmer je vprašanje...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Včasih je ravno obratno

Vsi so se norčevali iz mojega šepanja

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Med sosedi 22

Slovenci na Koroškem na poseben način ohranjajo spomin na pomembnega rojaka dr. Joška Tischlerja, ustanovitelja Narodnega sveta koroških Slovencev in Slovenske prosvetne zveze, po...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Teritev

V našem opisovanju preje smo prišli do teritve, opravila, »pri katerem iz godnih, posušenih lanenih ali konopljinih stebel s trlico izločijo vlakna, tj. predivo«. Tako to opravilo oprede...