Ob urbanem sprehodu so udeleženci spoznavali znamenitosti domačega kraja, med drugim tudi Starološki grad.

Peš po domačih poteh

Za urbani sprehod so Ločani letos izbrali Staro Loko, kjer se ob aktivnem delu kulturno-zgodovinskega društva Lonka zadnje čase veliko dogaja.

Stara Loka – Urbani sprehodi Jane's Walk so se uveljavili tudi pri nas, saj z njimi organizatorji skušajo ozaveščati o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in hkrati poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Prav tako so sprehodi namenjeni povezovanju domačinov s sosedi in spodbujanju pripadnosti območju bivanja.

Zlasti ta namen je bil še kako očiten minulo soboto, ko so se na pot po sicer večini znanih poteh podali krajani Stare Loke, pridružili pa so se jim tudi drugi Ločani in nekateri gostje. »Zelo smo veseli, da ste prišli v tako velikem številu in mislim, da bomo glede števila udeležencev podirali rekord tako v Sloveniji kot morda celo širše. Urbani sprehodi namreč v prvi polovici maja potekajo po vsem svetu. Lani jih je bilo okoli osemsto, letos pa bo številka še večja,« je bila nad velikim odzivom presenečena vodja sprehoda Anja Musek, z domačini pa se je sprehodil tudi domači župan Miha Ješe.

»Cilj Škofje Loke je, da kjer je le mogoče, povečamo kvaliteto življenja, ne da bi jo na ta račun zmanjšali drugim,« je povedal župan Ješe, ki je na začetku sprehoda še posebno pozdravil Prfarce in otroke iz vrtca Sončni žarek, saj je navdušen nad dejstvom, da se tudi v Stari Loki vedno več dogaja. »Lani smo za Škofjo Loko pripravili ureditev starega mestnega jedra, tudi za Staro Loko pa načrtujemo izvesti natečaj, na katerem bo čim več strokovnjakov upoštevalo tudi mnenja domačinov, ki so za nas zelo dobrodošla,« je poudaril župan Miha Ješe.

Ni bilo naključje, da so se udeleženci sprehoda zbrali pred Starološkim gradom, ki bi bil lahko ena od pomembnih točk druženja domačinov ter hkrati zanimiva turistična točka obiskovalcev Škofje Loke, vendar so vrata v grad zaprta. »Grad je kulturni spomenik državnega pomena, vendar na žalost sameva. Poštni muzej, ki je bil v njem, se je preselil drugam. Slišimo za različne načrte, vendar bi ob tem želel izpostaviti dejstvo, da dediščino še prevečkrat vidimo kot breme. Bolj pravi pogled bi bil, da bi jo videli kot razvojno priložnost, kot potencial. Najti bi morali prvo vsebino, ki bo tukaj živela in hkrati prispevala, da bo kraj z njo tudi živel,« je poudaril predsednik Društva Lonka Stara Loka Klemen Karlin in napovedal, da naj bi 4. junija v atriju gradu pripravili akustični koncert, ki bo priložnost, da grad vendarle spet malce zaživi – tako kot so v soboto oživele poti, ceste in znamenitosti v Stari Loki, ki jih ob vsakodnevnem hitenju in vožnji z avtomobili celo domačini največkrat spregledajo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 5. december 2010 / 07:00

Folklorno obarvan vikend

Otroška folklorna skupina Ajda iz Besnice je praznovala petnajstletnico, folkloristi srbskega društva Sveti Sava iz Kranja so v Cerkljah gostili prijatelje iz Vojvodine, Folklorno društvo Preddvor pa...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Izkušnja pri družinski hiši

Kakšne so izkušnje delovanja male komunalne čistilne naprave pri novi družinski hiši v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami?

Zanimivosti / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Poleti dopust, ne pa volitve

V zgodovini samostojne Slovenije še nismo šli na volitve med poletnimi počitnicami. Kaj pa letos, ste za to, da so državnozborske volitve v času dopustov?

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Borijo se za preživetje

V škofjeloški Odeji, kjer se zadnja leta ukvarjajo z izgubo, so lani pridobili nove kupce in začeli na novo zaposlovati, za finančno in tehnološko prestrukturiranje pa računajo tudi na pomoč države.

Kronika / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Bremčevi tožbo izgubili

Sodišče je zavrnilo odškodninski zahtevek družine Bremec iz Srednje vasi v Bohinju za škodo, ki jo je povzročil plaz. Sodba še ni pravnomočna.

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Povprečna zamuda pri plačilih se zmanjšuje

Ljubljana – Bonitetna hiša I, d. o. o., iz Ljubljane, ki ima v svoji bazi več kot 24 milijonov plačil, ugotavlja, da je bila marca povprečna zamuda pri plačanih računih devetnajst dni in da se je t...