Pogled z Mavrinca na Krnico s Kriško steno. Vrisana je smer smučanja. / Foto: Jelena Justin

Pomladanska klasika

Turni smuk izpod Kriške stene (okoli 1950 m) - Turni smuk, ki ga zaradi kratkega dostopa in dolgo obstoječega snega lahko označimo kar za tradicionalnega. Pomladanska smuka je lahko čisti presežek in užitek.

Ko z vrha Mavrinca pogledamo proti zatrepu doline Krnice, se nam pokažejo prepadne stene Prisojnika, Razorja, Križa in Dovškega Gamsovca. Na koncu je skalna pregrada, Kriška stena. Čez njo poteka zavarovana plezalna pot, ki jo preplezamo, če se odločimo za vzpon na Križ, Stenar, Dolkovo špico itd. Do Kriške stene vodi prostrano melišče, ki ga po sneženo obilni zimi lahko sneg prekriva še v zgodnje poletje. Če so razmere optimalne, je turni smuk izpod Kriške stene lahko popoln užitek.

Običajno izhodišče za turo je Ruski križ oz. tretji ovinek vršiške ceste, če je pa cesta na Vršič zasnežena, parkiramo pred mostom čez Pišnico v bližini Erike in dodatno prehodimo še Veliko Pišnico.

Od Ruskega križa se po kolovozni poti spustimo do Malega Tamarja in planine V Klinu. Čez mostiček prečimo potok in se začnemo vzpenjati proti koči v Krnici, 1113 m. Od koče nadaljujemo proti Križu, tako kot nam kažejo markacije. Spodaj je vzpon še dokaj položen. Sledi pas gozda, skozi katerega bomo kasneje tudi smučali. Če se ture lotimo v zimski sezoni in je struga hudourniške doline prekrita s snegom, lahko odsmučamo tudi tam. Ko smo skozi gozd, se pred nami odprejo veličastna ostenja. Kje nadaljevati sedaj? Pravzaprav je vseeno, kje, saj so pobočja zelo široka in je stvar trenutne odločitve, kje se bomo povzpeli. Vzpon je mestoma precej strm in paziti je treba na zdrs. Trenutno je pobočje že rahlo načeto, razpokano, zato je nujna pazljivost pri smučanju navzdol. Ko pridemo do položnejšega zatrepa V Kotu, tam, kjer sta dve skali, smo na mestu, od koder bomo odsmučali. Če imamo željo, seveda lahko nadaljujemo še povsem do konca tik pod steno.

Ko se obrnemo proti dolini v smeri vzpona, se na naši desni strani pokaže prečna pot pod melišči Gamsove špice, kjer gre običajna pot na Špik. Pokaže se tudi strmina, ki vodi v Dnino, pod Malo in Veliko Martuljško Ponco. V daljavi vidimo greben Mavrinca z vsemi Kumlehi in Robičjem v ozadju. Na naši desni je Dovški Gamsovec, levo pa Razor, ki se povezan s Prisojnikom.

Smučamo v smeri vzpona. Široko pobočje, ki je v teh dneh videti kot speglano smučišče, dopušča mnogo variant; odvisno od snežnih razmer. Če smučamo direktno navzdol, po poti vzpona, prečimo plazovino, ki pa je zaradi mehkega snega ne povzroča težav.

V zadnjem delu, tik nad kočo, nas čaka še pas gozda. Od koče navzdol do planine V Klinu, do koder se trenutno še da prismučati, smučamo po cesti, nato pa smuči na nahrbtnik in peš do avtomobila.

Za nami je uživaški turni smuk!

Nadmorska višina: prib. 1950
Višinska razlika: prib. 1000 m
Trajanje: 4–5 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 12. julij 2010 / 07:00

Namesto vrtca vsaj subvencija

Občinski svetniki so potrdili predlog pravilnika o subvencioniranju varstva otrok, ki niso vključeni v programe predšolskega varstva.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 3. november 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Lenčka in Franc Bernard z Brezij Gorenjski glas prebirata že več kot 45 let. Vedno sta bila naročena le na ta časopis in Lenčka se spominja, kako je še v stari hiši, s hrbtom naslonje...

Slovenija / sobota, 3. november 2007 / 07:00

Z zakonom rešeni manj pomembnih zadev

Janez Čebulj, zadnja tri leta predsednik ustavnega sodišča, ki je pričakoval, da se bo 30. oktobra kot ustavni sodnik poslovil, a mu je mandat z žrebom podaljšan do izvolitve novega ustavnega sodnika,...

Slovenija / sobota, 3. november 2007 / 07:00

Veto za financiranje šolstva

Ljubljana - Državni svet je sprejel veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki je med drugim predvidevala, da bi bile tudi zasebne šole stoo...

Gospodarstvo / sobota, 3. november 2007 / 07:00

Nad inflacijo pri plačah?

Podatki kažejo, da se nadaljujejo ugodna gospodarska gibanja iz prve polovice leta. Pri inflaciji je potrebna zajezitev inflacijskih pričakovanj.

Gospodarstvo / sobota, 3. november 2007 / 07:00

Sprejete spremembe obrtnega zakona

Spremembe obrtnega zakona omogočajo lažji vstop v obrtno dejavnost, prinašajo pa tudi enotno članarino za Obrtno zbornico Slovenije.