Naš voča so včash zapovdval

Pod tem naslovom je Marija Cvetek napisala knjigo o življenju, šegah in navadah Bohinjcev. Knjigo je vredno vzeti v roke, saj je spisana v avtohtonem bohinjskem jeziku.

Ja, zanimiv naslov mi je dal navdih Kako je moj oče pripovedoval o letih, ki jih je preživel na fronti v prvi svetovni vojni. Letos mineva sto let od pričetka te krvave nesmiselne vojne. Kot 22-letni fant je bil - še z dvema bratoma - vpoklican na Ptuj, kjer je bilo zbirališče za rekrute. S Ptuja je bil poslan v Judenburg na Zgornjem Štajerskem, kjer je bilo vežbališče. Od tu so jih razporedili po enotah. Oče je bil dodeljen v drugo stotnijo 17. pehotnega polka, ki je odšel na avstrijsko-italijansko fronto v Tirole na goro Monte Chiesa, 2062 m.

Utaborili so se v majhni dolini tik pod vrhom gore. Italijani še danes imenujejo ta kraj Dolina degli Sloveni (dolina Slovencev), saj je bilo kar 82 odstotkov Slovencev. Pripovedoval mi je o ledeni jami, o strašni zimi leta 1916/17, ko je bilo na gori kar šest metrov snega. Kidali so ga noč in dan, si delali rove in gazi, da so prišli do hrane. Številni so onemogli in umrli, veliko jih je staknilo pljučnico in so jih s trudom spravili v dolino in v bolnišnico v Leoben. Tega, kar mi je pripovedoval, nisem mogel verjeti.

V roke mi je prišla knjiga Moj dnevnik 1915–1918, ki jo je o dnevnih dogodkih izdal Igor Vilfan po zapisih oficirja te skupine na gori Franca Rueha. Vse, kar mi je oče pripovedoval, je dokumentirano v tej knjigi. V tej vojni je padlo na stotisoče mož in fantov, tudi veliko Slovencev. Tudi iz naše vasi se jih enajst ni vrnilo.

Ob prebiranju knjige Moj dnevnik Franca Rueha sem si zaželel obiskati ta kraj v gori, kjer je tekla slovenska kri. To željo so mi 11. junija 2008 izpolnili prijatelji iz vasi Lokvica na Krasu. Skupaj z italijanskimi alpini vsako leto prvo soboto v juliju organizirajo komemorativni pohod na Monte Chieso. Povabilo, naj se jim pridružim, sem z veseljem sprejel in še s tremi prijatelji iz vasi smo se odpravili na pot. Ko sem tistega 11. junija stal na vrhu 2062 metrov visoke gore, nisem mogel verjeti očem. Spomini na očetovo pripovedovanje so oživeli. Bil sem tudi v ledeni jami in si ogledoval številna znamenja, ki so jih postavili vojaki.

To moje pisanje je le ena izmed številnih zgodb, ki so zabeležene ali pozabljene. Prav je, da se ob stoletnici spomnimo številnih tragedij, ki so se dogajale v tej vojni. Kako pa je oče preživel in se vrnil domov, pa je že druga zgodba.

Ciril Zupan, Mošnje

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Županov tek znova rekorden

Prek tisoč tristo tekačev in pohodnikov se je v soboto podalo na progo okoli Brda, za večino pa je bil bolj kot rezultat pomemben dober namen in prijetno druženje.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 25. oktober 2008 / 07:00

Zdrava prehrana je tudi okusna

Tako meni Jože Lavrinec, višji medicinski tehnik in dietetik, ki že skoraj deset let na Radiu Triglav pripravlja oddajo Jejmo malo - jejmo zdravo.

GG Plus / sobota, 25. oktober 2008 / 07:00

Skrivnost začutiš, je ne zapišeš

"Veliko ljudi se danes ukvarja z duhovnostjo, ampak duhovnost ni to, da nekdo samo obvlada določeno tehniko.

GG Plus / sobota, 25. oktober 2008 / 07:00

Sedmica: Dama s slogom

No, pa je za nami. Obisk njenega visočanstva kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega, namreč.

Prosti čas / sobota, 25. oktober 2008 / 07:00

Peter bi zapel Golico

Na male ekrane se je vrnila oddaja Zvezde pojejo.

Zanimivosti / sobota, 25. oktober 2008 / 07:00

Anketa: Cene previsoke, rešitev v recikliranju

Cene zbiranja, odvoza in deponiranja komunalnih odpadkov bodo močno poskočile. Za mnenje smo vprašali Moravčane, ki sodijo med tiste, ki jih bo podražitev najbolj udarila po žepu. Z januarjem bodo za...