Med postom pečejo preste
Kranjska Gora – »Kolikor dolgo nazaj se spomnim, smo pri nas v postnem času pred veliko nočjo jedli preste,« je povedala Darinka Tarman iz Podkorena, ki je prejšnji četrtek domače gospodinje – pa tudi nekaj nadobudne mladine je bilo vmes – v muzejski Liznjekovi hiši v Kranjski Gori učila stare obrti izdelovanja prest. »Še danes jih pripravljam prav tako, kot jih je moja pokojna teta. Na cvetno nedeljo smo jih celo obesili na prajkle (butarice) in jih nesli v cerkev,« je povedala, ko je preste pobirala iz kropa in jih nalagala na pekač, ki so ga nato odnesli v kmečko peč. Na ta način so namreč včasih delali preste – najprej so jih zvili iz testa za kruh, pustili, da malo narastejo, za nekaj minut pokuhali v kropu in nato spekli v ravno prav vroči peči. Ven so vzeli slastno dišeče, zlato zapečene, zunaj hrustljave, znotraj pa popolnoma rahle preste. Nobena od vseh, kar so jih spekli na delavnici, ki jo je v Liznjekovi hiši organiziral Gornjesavski muzej Jesenice, se ni imela časa ohladiti …