Dr. Donald J. Hopkins najprej postavi diagnozo, nato prične zdravljenje. / Foto: Tina Dokl

Končno lahko mirno spi

Tisti, ki zaradi bolečin kdaj nismo mogli spati ali celo še vedno ne morejo spati, še kako lahko razumejo Tonko z Jesenic, ki se je po letih težav obrnila na pomoč k priznanem kiropraktiku, specialistu za bolečine v hrbtu, vratu, križu, ramah, rokah, lopaticah ter za težave z vrtoglavico in išiasom, dr. Donaldu J. Hopkinsu.

Bolečine v hrbtenici imam že od mladosti, zaradi njih pa tudi zaradi težav z roko sem morala zamenjati delo. Tudi ko sem se upokojila, bolečine niso pojenjale. Še več, nobeno noč nisem več mogla spati. Če sem spala tri ure, je bilo to že veliko,« o svojih težavah pravi danes 69-letna Tonka z Jesenic, ki je za to, da bi si težave olajšala, preizkusila marsikateri nasvet. Hodila je na fizioterapijo, delala različne vaje.

»Že pred časom sem slišala za dr. Hopkinsa, pozanimala sem se o njegovi terapiji ter se odločila, da ga obiščem. Prinesla sem mu sliko hrbtenice in vratu in po pogovoru se je odločil za terapijo oziroma zdravljenje. Že po nekaj obiskih pri njem so bolečine popustile, sedaj me ne boli več in po dolgem času končno lahko spet spim,« pripoveduje Tonka, ki je pred dnevi zaključila zdravljenje, še vedno pa opravlja vaje in spoštuje nasvete, ki jih ji je med zdravljenjem dal dr. Donald J. Hopkins, ki je eden izmed najboljših kiropraktikov na svetu. Izšolal se je na Logan College of Chiropractic v St. Louisu, Missouri v ZDA in ima tudi diplomo iz anatomije, pridobljene na Michigan State University.

Tisti, ki ga obiskujejo v poslovni stavbi poleg Mercatorjeve trgovine v Britofu pri Kranju vedo povedati, da dr. Hopkinsa odlikujejo predvsem pristop do vsakega posameznika. Vsakemu se namreč potrudi zelo natanko opisati, kaj se z njim dogaja, kaj je vzrok bolečin, zakaj ne spi … Obiskujejo ga pacienti z različnimi težavami, med njimi tudi tisti, ki se jim obeta operacija, a bi rad pred tem preizkusili, kako si lahko pomagajo brez nje.

»Marsikdo skuša poiskati rešitve, da bi se lahko izognil operaciji. Začnejo se ukvarjati s fitnesom, začnejo plavati, kupijo nove vzmetnice, stole, si pomagajo s protibolečinskimi tabletami. Nekateri spremenijo stil življenja, nekateri poiščejo pomoč po nasvetih znancev. Tako se odločijo priti tudi k meni in z veseljem jim pomagam po svojih močeh,« pravi dr. Donald J. Hopkins, ki ima paciente različnih starosti.

»Gospo Tonko občudujem, ker je bolečine trpela toliko časa, saj večina pride zelo hitro, navadno v nekaj tednih ali vsaj v nekaj mesecih. Seveda se rezultati zdravljenja razlikujejo, prav tako je pri določenih pacientih rezultat viden takoj, pri drugih se pokaže po nekaj tednih ali mesecu. Na začetku terapije se priporoča obisk dvakrat do trikrat na teden, nato eden ali dva na mesec, večina pacientov pa za zdravljenje potrebuje od pet do deset terapij,« pravi dr. Hopkins, ki pomaga pri zelo različnih problemih, ne le pri bolečinah v hrbtu. Težave s hrbtenico namreč lahko vplivajo na živčevje in prekrvitev v drugih delih telesa, kiropraktiško zdravljenje pa koristi splošnemu zdravju na več načinov.

»Zdravniku sem zelo hvaležna, saj mi je zelo olajšal življenje. Ob terapiji mi je predpisal tudi vaje, svetoval mi je, kaj je primerno zame in kaj ne in trenutno se res dobro počutim. Če se bodo bolečine ponovile, ga bom zagotovo znova obiskala,« še dodaja Tonka z Jesenic, ki kar ne more verjeti, da po dolgih letih spet lahko vse počne brez bolečin, predvsem pa da lahko mirno spi.

Kako zdravi kiropraktik?

Terapevt stremi za tem, da vzpostavi normalno biomehaniko hrbtenice, in to v mirujočem stanju in pri premikanju hrbtenice in sklepov, s tem da sprosti kakršen koli krč mišic ali napetost v ligamentih in pripravi hrbtenične sklepe z uporabo hitrih in natančnih premikov. Cilj takega premikanja je zmanjšanje pritiska na določene hrbtenične živce, kar je najpogostejši vzrok bolečine.

Ali bo bolelo?

Marsikoga, ki se odloči za zdravljenje s kiropraktiko, zanima, ali bodo postopki pri zdravljenju boleči. Izkušeni kiropraktik dr. Donald J. Hopkins pravi, da se v določenih primerih občuti bolečina. Navadno se bolečina pojavi v akutnih primerih, je trenutna in kmalu popusti. V kroničnih primerih se občutljivost pojavi po terapiji. V takih primerih priporoča toplo kopel.

Kaj povzroča pokanje v kosteh?

Različni zvoki so pogosti spremljevalci terapije. Pokanje se največkrat pojavi ob hitrem pritisku na obolelo mesto. Zvoki, ki jih je pri tem slišati, so plini, ki se sprostijo ob naglem pritisku na zvito mesto. Lahko pa se tudi zgodi, da pri premikanju vretenc ne pride do pokanja, vendar kljub temu pride do sprostitve bolečine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Po brezjanski Poti miru

Občina Radovljica in Frančiškanski samostan urejata na Brezjah novo tematsko pot v občini - Pot miru.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 15. april 2014 / 15:05

Prvoligašema le točka

Triglav je izgubil v Celju, Domžalčani pa so iztržili točko v Ljubljani.

Šport / torek, 15. april 2014 / 14:02

Risi z Jesenic na svetovno prvenstvo

Jesenice – V pripravah na svetovno prvenstvo divizije I skupine A, ki se ta konec tedna začenja v Južni Koreji, je slovenska hokejska reprezentanca odigrala dve pripravljalni tekmi. Najprej je na D...

GG Plus / torek, 15. april 2014 / 11:46

Zdravljenje s kanabinoidi?

Srečali so se člani Gorenjske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije. Nevrolog Uroš Rot je govoril o dveh novih zdravilih za to bolezen in uporabi kanabinoidov v obliki medicinskih preparato...

Gospodarstvo / torek, 15. april 2014 / 11:41

Zvišali so trošarino

Ljubljana – Vlada se je na četrtkovi seji seznanila z ukrepi za zapolnitev proračunske vrzeli, ki je nastala z razveljavitvijo zakona o davku na nepremičnine, od katerega si je letos obetala 205 mi...

Kranjska Gora / torek, 15. april 2014 / 11:39

Novi hoteli na mestu policijske postaje

Zasebni investitor bi na območju pod Vitrancem v Kranjski Gori zgradil tri manjše hotele.