Na vrhuncu večera je z dvema skladbama nastopil sedemdesetčlanski Združeni simfonični orkester učencev glasbenih šol Gorenjske in zamejstva pod vodstvom dirigenta Tomaža Kukoviča. / Foto: Tina Dokl

Gorenjski pušeljc za 40 let

V sredo zvečer smo v dvorani Kongresnega centra na Brdu prisluhnili mladim glasbenikom na 40. srečanju glasbenih šol Gorenjske in zamejstva.

Cvetnih pušeljcev v sredo ni manjkalo, a glavni je bil glasbeni, prav na koncu koncerta v izvedbi združenega sedemdesetčlanskega simfoničnega orkestra učencev glasbenih šol Gorenjske in zamejstva. Pojdimo na začetek: večer se je pravza­prav začel s polno brdsko dvorano. Publiko sta privabila tako žlahtnost tradicije štiridesetih let srečanj glasbenih šol, ni manjkalo nekdanjih ravnateljev, učiteljev in zvestih spremljevalcev glasbene dejavnosti v šolah jubilantkah, kot mladostni žar, ki so ga na koncertnem odru pričakovali mentorji nastopajočih, njihovi starši, stari starši, prijatelji …

Priprava jubilejnega srečanja, vsako leto je organizator ena od sodelujočih šol, je letos pripadla ekipi Glasbene šole Kranj. Vsaki šoli je bilo »odmerjenega« sedem minut koncertnega odra, kar so te izkoristile na različne načine, pri čemer je treba pozdraviti medsebojni dogovor ravnateljev šol, ki so z izborom na­stopajočih zagotovili raznolik glasbeni program, ki je publiko držal v pričakovanju vse do orkestrskega zaključka. Tako so se zamejci iz Kanalske doline predstavili s tremi klavirskimi točkami, sledila sta klavirski in kitarski nastop učenk s sosednje avstrijske Koroške, jeseniško glasbeno mladost pa sta tokrat zastopala pozavnist Matjaž Tonejc in harmonikar Florjan Kozmus iz Sela pri Žirovnici, ki je bil z nastopom zelo zadovoljen. Da je bilo super igrati pred toliko publike, da harmoniko igra že šest let, še kako pa ga zanima tudi srednja glasbena šola v Ljubljani. Ločani so na koncertu izpostavili odličen komorni trio s flavtistko Petro Štibelj, kot kaže pa Loka postaja tudi valilnica odličnih pevcev: predstavila sta se Miha Križnar in Marko Jenko. S štiriročnim igranjem na klavir sta s Pomladno glasbo navdušili Ema Meglič in Maja Gros, duet iz Figarove svatbe pa sta začeli Tadeja Kostov in Eva Krampl. Radovljičani so poslali dva kvarteta, kitarskega z irskim folk medleyjem in duhovit kvartet klarinetov s priredbo skladbe Amerika. Bravo. Kranjčani so oder dobesedno napolnili, najprej komorni trio MAK, potem pa še Mladinski pevski zbor s pesmijo In dovoljene so nam sanje.

Za vrhunec večera je poskrbel združeni simfonični orkester, sestavljen iz učencev vseh sedmih šol. Skladbo Gorenjski pušeljc s štirimi stavki je posebej za to priložnost zložil profesor kranjske šole Gašper Jereb, v njej pa je združil različne elemente, značilne za gorenjsko glasbeno pokrajino. »Želel sem napisati delo, ki bi vključevalo motive pokrajine, v kateri tudi sam živim in črpam navdih za ustvarjanje. Nastal je splet oziroma pušeljc štirih plesov, suita vtisov, ki jih sam doživljam že od otroštva ob srečevanju s preprostimi ljudmi, običaji, naravo in glasbo, ki prežema ta prostor,« o skladbi razmišlja Jereb. To mu je v celoti uspelo, saj smo v skladbi lahko prepoznali tako melodije valčka in polke kot za naše kraje značilne godbe do umirjenih melodij jutranjega svita izza gora.

Da je tak koncert lep dokaz kvalitete glasbenega šolstva pri nas, so si bili edini tudi nekdanji ravnatelji nekaterih glasbenih šol, ki še vedno radi prisluhnejo novim generacijam učencev. »Poznam glasbeno šolstvo na tej stopnji po različnih državah Evrope in moram reči, da tu, v Sloveniji, prednjačimo,« je povedal Zdravko Hribar, nekdanji ravnatelj glasbene šole Marjan Kozina v Novem mestu, nekdanji ravnatelj glasbene šole Domžale Tone Savnik pa, da se moramo tudi v prihodnosti truditi, da tak način glasbenega izobraževanja, ki je vsem dostopen, ostane tudi v bodoče. »Veseli me, da tudi starši v glasbenem šolstvu prepoznavajo pomembno vrednoto, ki vpliva na mlade pri razvoju osebnosti,« je dodal Valentin Bogataj, nekdanji ravnatelj škofjeloške šole, posebej ponosen tudi na nastop loških učencev.

»Da bi bilo takih dogodkov, ki pomenijo prijateljstvo, srečo in veselje, tudi v prihodnje čim več,« je med drugim povedala ravnateljica kranjske glasbene šole Petra Mohorčič, da bi tudi združeni orkester še kdaj združil svoje moči. Vselej tudi v skladbi Gorenjski pušeljc, ki bi lahko postala himna srečanja, dodajamo mi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 24. maj 2020 / 10:49

Portal za posredovanje del v kmetijstvu

Kranj – Kmetijsko ministrstvo je zagnalo spletni portal za posredovanje sezonskega dela v kmetijstvu. »Portal sezonanakmetiji.si je praktična, enostavna in pregledna platforma, ki na enem mestu zdr...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 8. september 2010 / 07:00

V Celju tudi dan Kranja

Danes se bo v Celju začel Mednarodni obrtni sejem, na njem pa se bo poleg kranjskih obrtnikov v četrtek predstavila tudi občina s ponudbo turizma, kulture in kulinarike.

Zanimivosti / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Šola, kjer ocenjujejo tudi ples

Heleno Rozman iz Tržiča bomo težko popredalčkali, kaj točno počne v življenju.

Gorje / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Ogrožene tudi gorenjske družine

"Zaradi nizkih pokojnin je ogroženih tudi veliko gorenjskih družin," je na srečanju gorenjskih upokojencev na Pokljuki dejal slavnostni govornik, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič.

Šport / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Garmin Šenčur prevzel vodstvo

Konec tedna so bile odigrane tekme v drugi in tretji nogometni ligi Slovenije, ter v gorenjski ligi, zaradi reprezentančnih tekem pa je bil odmor v prvi nogometni ligi, v kateri ima Gorenjska dva pred...

Kamnik / sreda, 8. september 2010 / 07:00

Kamniška voda tudi za Mengšane

Gre za vrhunec sodelovanja obeh občin, sta bila ob podpisu pogodbe o preskrbi s pitno vodo iz vodovodnega sistema Kamnik zadovoljna župana občin Kamnik in Mengeš.