Lovke ne, lovke ja …

Zgodba je stara. Moja splitska teta Dora, ki je tudi onkraj družinskega kroga slovela po mariniranih sardelicah, je zaslužna, da se je moj otroški odpor do hobotnic spremenil v trajno ljubezen. Že če sem morala z njo v ribarnico, sem vihala nos. Če je kupovala hobotnico, sem se izmuznila na cesto. Pri kosilu me ni silila, dobila sem krožnik »maneštre« – pa basta. Nekoč sem šla z njo v Žrnovnico po »garifule« – rdeče nageljčke. Vrnili sva se ob mraku. Za večerjo je bila hobotnica v solati. Jaz pa lačna! Od opoldan ni ostalo nič »maneštre«. »A boš kos kruha?« me je nagovorila, v očeh pa je imela hudičke. »A zame ni hobotnice?« Odgovor je bil: »Je!« Lakota je najboljša aroma … In ko se je ladja, s katero sva bila z Izbranim na poročnem potovanju, za nekaj ur privezala v splitskem pristanišču, so bile pri teti Dori na mizi sardelice in hobotnica. Sicer so v hecu govorili, da sta prisotni dve hobotnici, ena na mizi in druga za mizo, kar je bil vzrok za dolg smeh. Sicer pa so hobotnice cenili tudi plemenitniki, ki so živeli stran od morja. Grof Nikola VII. Zrinjski (1620–1664), hrvaški ban, vojskovodja, izobraženec in pesnik, je oskrbniku svojih posestev v Vinodolskem pisal, naj mu pošlje 150 »fasova« posušenih hobotnic. Najboljše so bile tiste, ki so se sušile v zavijajoči marčni burji z Velebita. Ti dve moji sta bili z Oliba.

Hobotnica v solati

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg hobotnice, 1 dl vina po okusu, 2 lovorova lista, 1 prepolovljeno čebulo, 50 dag krompirja, 2 stroka česna, 2 dl oljčnega olja, 2 žlici kisa sol, poper, 1 pest sesekljanega peteršilja, limonin sok.

Hobotnico dobro potolčemo s kuhinjskim valjarjem, jo očistimo in operemo. Kuhamo jo od 45 do 60 minut, vodi pa dodamo vino, lovorov list in čebulo. Posebej skuhamo krompir v oblicah, ga olupimo in razrežemo na kocke. Hobotnica naj se ohladi v zavrelici. Nato jo olupimo in razrežemo na koščke, lovke pa na 3 cm. Dodamo krompir. Sesekljamo peteršilj, česen stremo. Oboje zmešamo z oljem, s kisom in limoninim sokom. Solimo in popramo preliv.

Hobotnica pod peko ali v pečici

Za 4-6 potrebujemo: 2 kg hobotnice, 1 kg mladega krompirja, 1 dl oljčnega olja, 2 dl belega vina, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 vejica rožmarina.

Globoko zmrznjeno hobotnico odtalimo, jo očistimo in operemo. Damo jo v težak lonec brez kapljice vode, saj bo kmalu spustila tekočino. Previdno jo obračamo, dokler ne izpari vsa tekočina in ostane na dnu samo vijolična usedlina. Nato lonec potegnemo z ognja. Izberemo enakomerne krompirčke in jih operemo. Če so večji, jih prerežemo na pol. V pekač s pokrovom damo krompir in ga malo posolimo. Na sredo položimo hobotnico. Prelijemo z malo oljčnega olja. Na vrh položimo vejico rožmarina. Pokrijemo in postavimo pod peko za 45 do 50 minut. Če hobotnico dušimo v pečici, jo ogrejemo na 200 stopinj. V lonec, v katerem smo kuhali hobotnico, damo malo olja, na usedlini prepražimo česen, peteršilj in dodamo vino in poper. Ko zavre, kuhamo še dve minuti. Nato zavretek prelijemo čez krompir in hobotnico. Pokrijemo še za tri minute, da se krompir prepoji s sokom. Postrežemo s solato.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

S torticami do sladkih nasmehov

Štiri prijateljice so ustanovile dobrodelno društvo Sladki nasmehi, ki v težkih trenutkih pričara nasmehe na obraze bolnih, revnih in otrok s posebnimi potrebami.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Dom v Voklem že gradijo

V Voklem že gradijo novi športno-kulturni dom. Občina Šenčur bo zanj odštela okoli 800 tisoč evrov.

Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Tudi učiteljice znajo peti

Marca je bila na vrsti že enajsta občinska pevska revija odraslih pevskih zborov in vokalnih skupin.

Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Hotemažani na Štefanji gori

Na kulturni praznik smo organizirali prvi družinski pohod Hotemažanov na Štefanjo goro z željo, da bi ta pohod postal tradicionalen.

Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Letos že tri razstave

V obdobju od januarja pa do danes so se v Muzeju Občine Šenčur zvrstile že tri razstave.

Splošno / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Otroci so naše največje bogastvo

Maja bomo slovesno počastili desetletnico odprtja vrtca v Šenčurju. Priprave na izgradnjo prizidka že potekajo.