Mojster Aleš Polajnar je pod budnim očesom glavne kuharice Hilde Mekiš pazil, da se jed ne bi prijela na dno kotla.

Pasulj namesto rož

Na Dovjem še vedno ohranjajo posebno tradicijo praznovanja dneva žena. Že trideset let na 8. marec v kotlu sredi vasi skuhajo velik kotel pasulja; fantje ga pridejo iskat s kanglicami, da gospodinjam praznika ni treba preživeti v kuhinji.

Dovje – Že pred poldnevom so s kanglicami ali plastičnimi posodami v vrsti pred kotlom, iz katerega je zapeljivo dišalo, stali prvi domačini. »Kuhati sem začel ob pe­tih zjutraj. Pripravili smo za približno tristo porcij pasulja, zraven damo še kruh in pol domače Rodarjeve klobase,« je povedal Franci Koražija iz hiše Pr' Katr, ki nadaljuje tradicijo, ki so jo pred tridesetimi leti začeli vaški fantje iz sekcije za ljudske običaje pri Kulturno umetniškem društvu Jaka Rabič.

»Kot sedemnajstletni fant sem bil prvič zraven in opazoval, kaj se dogaja za 8. marec sredi vasi. Prav se mi zdi, da se ta običaj ohranja. Tudi pasulj je ostal, tako kot je bil na jedilniku že vse od začetka.«

Slastno jed sta vse do zgodnjih popoldanskih ur iz velikega kotla stregla Francijeva hči Klavdija in šef kotla Aleš Polajnar. »Prvi so tukaj domačini,« sta povedala. »Že kmalu po enajsti so začeli prihajati s kanglicami, ob pol dvanajstih pa je bila pred kotlom že prava vrsta,« sta povedala. »Prihajajo vsi: moški, ki takole za praznik poskrbijo za svoje boljše polovice, pa tudi ženske same.«

Gabi Zupan je prišla s Hrušice. »Sem se pozanimala in izvedela, da je pasulj dober. Zato sem prišla; doma težko skuhaš takšnega,« je povedala. V dolino po pasulj sta se odpravila tudi Sedučnikov Lojz z najvišje ležeče kmetije na Dovjem pa Tina Skumavc iz Mojstrane, ki je prišel pogledat »če se jim je tokrat kaj prismodilo«. Pasulj je domov odnesel v kanglici, stari več kot štirideset let. »Včasih je bila v lasti moje tete Francke Rabič. V njej so možje na delo v gozd nosili malico. Po navadi okisan fižol. No, tole, kar bom domov v njej prinesel danes, lepše diši …«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 19. november 2018 / 13:29

Drzne ptice sanj

Ob osemdeseti obletnici ustanovitve Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) so v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju na ogled grafike iz zbirke SAZU, na odru Prešernovega gledališča pa...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Letošnja matura brez posebnosti

Od 7.910 kandidatov, ki so letos splošno maturo opravljali prvič, jih je izpite uspešno opravilo 7.345 ali 92,86 odstotka, kar je primerljivo z lani, ko je bilo uspešnih 92,65 odstotka. Vseh 34 možnih...

GG Plus / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Iz starih časov: Tri dni po sodnem dnevu

Tudi v pismu, ki ga je pisal 5. maja 1575 iz Derendingena deželnemu glavarju, deželnemu oskrbniku, odbornikom in blagajniku v Ljubljano, je lepo razviden Trubarjev način poslovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Zaprta pota proti Triglavu

Rudno polje - Planinska zveza Slovenije obvešča, da so se prejšnji teden začela sanacijska dela pri odstranitvi skalnega podora pod Tošcem, zato je do nadaljnjega zaprt...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Znamenje pod Možicem

Soriška planina - Soriško planino obdajajo zanimivi in sorazmerno lahko dostopni vrhovi: Lajnar (1549 metrov), Slatnik (1598 metrov), Šavnik (1574 metrov) in Možic, ki je visok 1602 metra....

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Priznanja za Čadeževe mesne izdelke

Visoko - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na 46. mednarodni kmetijsko živilski sejem organizirali tudi ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Na oc...