Pasulj namesto rož
Na Dovjem še vedno ohranjajo posebno tradicijo praznovanja dneva žena. Že trideset let na 8. marec v kotlu sredi vasi skuhajo velik kotel pasulja; fantje ga pridejo iskat s kanglicami, da gospodinjam praznika ni treba preživeti v kuhinji.
Dovje – Že pred poldnevom so s kanglicami ali plastičnimi posodami v vrsti pred kotlom, iz katerega je zapeljivo dišalo, stali prvi domačini. »Kuhati sem začel ob petih zjutraj. Pripravili smo za približno tristo porcij pasulja, zraven damo še kruh in pol domače Rodarjeve klobase,« je povedal Franci Koražija iz hiše Pr' Katr, ki nadaljuje tradicijo, ki so jo pred tridesetimi leti začeli vaški fantje iz sekcije za ljudske običaje pri Kulturno umetniškem društvu Jaka Rabič.
»Kot sedemnajstletni fant sem bil prvič zraven in opazoval, kaj se dogaja za 8. marec sredi vasi. Prav se mi zdi, da se ta običaj ohranja. Tudi pasulj je ostal, tako kot je bil na jedilniku že vse od začetka.«
Slastno jed sta vse do zgodnjih popoldanskih ur iz velikega kotla stregla Francijeva hči Klavdija in šef kotla Aleš Polajnar. »Prvi so tukaj domačini,« sta povedala. »Že kmalu po enajsti so začeli prihajati s kanglicami, ob pol dvanajstih pa je bila pred kotlom že prava vrsta,« sta povedala. »Prihajajo vsi: moški, ki takole za praznik poskrbijo za svoje boljše polovice, pa tudi ženske same.«
Gabi Zupan je prišla s Hrušice. »Sem se pozanimala in izvedela, da je pasulj dober. Zato sem prišla; doma težko skuhaš takšnega,« je povedala. V dolino po pasulj sta se odpravila tudi Sedučnikov Lojz z najvišje ležeče kmetije na Dovjem pa Tina Skumavc iz Mojstrane, ki je prišel pogledat »če se jim je tokrat kaj prismodilo«. Pasulj je domov odnesel v kanglici, stari več kot štirideset let. »Včasih je bila v lasti moje tete Francke Rabič. V njej so možje na delo v gozd nosili malico. Po navadi okisan fižol. No, tole, kar bom domov v njej prinesel danes, lepše diši …«