Napad je naročila mati
Sedmi marec pred 740 leti, torej leta 1274, je bil usoden za Tomaža Akvinskega, sholastika, filozofa, teologa in cerkvenega učitelja, ki ga je papež Janez XXII. leta 1322 razglasil za svetnika. Tomaž, rojen kot sedmi otrok v podeželski graščini blizu Aquina, jugovzhodno od Rima, je bil izjemno bister, zato ga je družina starega pet let poslala v samostan Montecassino, kjer je bil njegov stric prior. Leta 1239 je bil že na univerzi v Neaplju in je hotel stopiti v benediktinski red, a so bili doma odločno proti. Na poti v Rim sta mu brata na materin ukaz postavila zasedo in ga na silo privedla domov. Ujetnik v domačem stolpu je bil v letih 1244–45. Potem je morala popustiti družina. Tomaž Akvinski se je napotil k bratom dominikancem v Neapelj in nadaljeval študij v Parizu, Kölnu, Rimu in kmalu postal magister in profesor v mestu ob Seni. Izdal je veliko filozofskih in verskih spisov ter komentarjev k Aristotelovim prvinam. Ohranjena je anekdota, da je narekoval kar trem tajnikom hkrati. Ko se je 1273 iz Neaplja odpravil na dolgo pot na drugi papeški koncil, sklican maja 1274 v Lyonu, se je zapletel v vejevje in se močno ranil. Prenesli so ga v cistercijanski samostan v Fossinovi, kjer so mu stregli z vso gorečnostjo, vendar ga je premagala bolezen. Leta 1369 so njegove posmrtne ostanke prepeljali v Touluse, kjer počiva v cerkvi dominikanskega samostana. Ko smo se vozili skozi Lacij po krajevnih cestah in skozi majhne kraje, so bili veliki nasadi zelenjave kot velikanska slikarska platna. Lacijci ljubijo prizemljeno kuhinjo, kjer ne manjka drobovine, zelo so navdušeni nad veprom v slastnih omakah, brez zelenjave pa ni kosila!
Brokoli s sardelno omako Broccoli strascinati
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg brokolija, 4 sardele, vložene v olju, 100 ml oljčnega olja, sol, sveže zmlet zeleni poper.
Brokoli očistimo in razdelimo na cvetke. Steblo olupimo, prerežemo na polovico, zrežemo na majhne koščke in kuhamo v kropu. Potem dodamo še cvetke in kuhamo še 8–10 minut, odvisno, kako veliki so cvetki. Brokoli odcedimo.
Sardele splaknemo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Nato jih sesekljamo. Segrejemo olje, na katero damo sardele, in jih zmečkamo v pasto, s katero prelijemo brokoli, razdeljen na 4 krožnike. Solimo – včasih ni niti potrebno, ker so sardele zelo slane – popramo.
Jed lahko ponudimo s čabato kot predjed, lahko pa skuhamo tudi testenine, jih zmešamo s kuhanim brokolijem in zabelimo z omako.
Pečena pesa Barbabietole al forno
Za 4 osebe potrebujemo: 600 g očiščene pese, 2 žlici balzamičnega kisa, 4 žlice oljčnega olja, 1 žličko gorčice, sol, sveže zmlet poper, 1 pest pinjol, 4 lističe melise, 1 par plastičnih rokavic za enkratno uporabo.
Pečico ogrejemo na 200 °C. Peso operemo, osušimo in vsako posebej zavijemo v alu folijo ter damo na pekač. Pečemo 40–60 minut, odvisno od velikosti gomoljev. Peso poberemo iz pečice, jo malce ohladimo, nato si nadenemo rokavice in sadeže olupimo ter narežemo na ploščke in jih naložimo na servirni krožnik. Zmešamo balzamiko, olje in gorčico in enakomerno prelijemo peso. Potresemo s pinjolami, prepraženimi brez maščobe.
Pa dober tek!