V Tupaličah bo nova soseska

Na blizu petnajst tisoč kvadratnih metrih zemljišč v bližini cerkve v Tupaličah naj bi nastala soseska novih hiš.

Preddvor – Občinski svet v Preddvoru je na februarski seji po drugi obravnavi sprejem odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, ki se nanaša na območje Tupalič. Na severovzhodnem robu Tupalič, med obstoječo zazidavo in regionalno cesto Hotemaže–Jezersko naj bi zraslo naselje šestnaj­s­tih novih stanovanjskih hiš s pripadajočimi dostopi in drugo potrebno javno infrastrukturo. Velikost območja je nekaj manj kot petnajst tisoč kvadratnih metrov.

Svetniki so k predlogu sprejeli tudi dopolnilo, ki zadeva rušitev gospodarskega poslopja v zasebni lasti (na stroške lastnika) in gradnjo javne infrastrukture, vključno z dostopno potjo v urejeno območje tega naselja. Izdelovalca načrta sta svetnikom pojasnila, da ne bo mogoče zgraditi nasipa ob cesti, s katerim bi novo naselje zavarovali pred hrupom z regionalne ceste, ker tega ni odobril zavod za varstvo kulturne dediščine, pač pa je predvidena zasaditev, ki bo zadušila vplive s ceste. Tisti, ki bi jih motil hrup cerkvenih zvonov, pa so dobili odgovor, da ni zakonske osnove za tovrstno omejitev, češ da zvonjenje ne šteje kot hrup. Pripravljavci načrta so tudi predlagali, naj bi bila vir ogrevanja novih hiš lesna biomasa, medtem ko ogrevanje na plin pri lastnikih ni zbudilo večjega zanimanja.

Več vprašanj v zvezi z novim naseljem je imel svetnik iz Tupalič Janez Brolih, največ dvomov se mu je porajalo v zvezi z dovozom v novo naselje, ki bi bil tik ob cerkvenem zidu, češ da bo zelo nepregledno. Zaradi takih pomislekov so pripravljavci načrta radij dovoza povečali, preglednost bo zagotovljena z ogledali, sicer pa zatrjujejo, da za dovoz ni primernejše možnosti in da je vse narejeno v skladu s standardi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 19. april 2014 / 09:22

Vaterpolisti Triglava zanesljivi

Kranj – V torek in sredo se je odigral prvi krog drugega dela članskega vaterpolskega državnega prvenstva. Branik je doma igral z Žusterno, srečanje pa se je po presenečenju, saj je Branik veljal z...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 31. maj 2021 / 23:49

Nadgradnja železniške proge je v polnem zamahu

Obnova železniške proge od Lesc do Jesenic intenzivno poteka, in to tako podnevi kot ponoči. Več je hrupa, občasno je moten promet, nekatere občinske ceste so delno ali v celoti zaprte.

Kultura / ponedeljek, 31. maj 2021 / 23:42

Kopa na razstavi v Žlebeh

Žlebe – Galerijo pod kozolcem v Žlebeh krasijo nove fotografije. Sredi maja so odprli razstavo fotografij profesionalnega fotografa Tomija Lombarja, ki nosi naslov Kopa. S tem se je začel nov krog...

GG Plus / ponedeljek, 31. maj 2021 / 23:35

Uporaba zaslonov: manj je bolje

Izšle so prve nacionalne Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih. »Pediatri se v zadnjih letih pri svojem delu vse pogosteje srečujemo z otroki in mladostniki, ki imajo zaradi čezmern...

GG Plus / ponedeljek, 31. maj 2021 / 23:33

S pasjo vprego do polarnega kroga

Luka Mušič se že več let ukvarja z vlečnimi psi in pasjimi vpregami. Z aljaškimi haskiji se je marca podal na 590-kilometrsko preizkušnjo na Švedskem.

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. maj 2021 / 23:31

V Skupini SIJ za tretjino višji regres

Tudi zaposleni v jeseniških družbah Skupine SIJ bodo letos prejeli 1450 evrov regresa, kar je za tretjino več kot lani. Ob koncu leta se lahko nadejajo tudi nagrade za poslovno uspešnost.