Ahmed Pašić z ženo Haslindah na stojnici Singapurja / Foto: Gorazd Kavčič

Tavče gravče, pite, vinegret ...

Prvi festival mednarodne kulinarike Multi-Kulti-Narika na Jesenicah je več kot uspel, obiskovalci so napolnili dvorano Kolperna in uživali v pokušanju jedi različnih etničnih skupin.

Jesenice – Na Jesenicah je v petek popoldne potekal prvi festival mednarodne kulinarike Multi-Kulti-Narika. Na stojnicah v dvorani Kolperna so značilne jedi ponujali predstavniki različnih etničnih skupin, ki živijo na Jesenicah, od bošnjaške, srbske, hrvaške, črnogorske, makedonske, albanske pa vse do ukrajinske, ruske, singapurske ... Ahmed Pašić iz civilne iniciative Ejga – za lepše Jesenice (festival so pripravili v sodelovanju z društvom UP) je bil navdušen nad odzivom obiskovalcev.

Obiskovalci so do zadnjega kotička napolnili prostore med stojnicami in uživali v pokušanju jedi, kot so pita zeljanica, tavče gravče, prebranec, vinegret, koruzni kruh s čebulo, sarme, pogače, žganci, špehovka … »Neverjetno, zgolj s prostovoljnim delom in brez evra iz proračuna nam je uspelo!« je dejal Pašić, ki je skupaj z ženo Haslindah predstavljal singapursko kuhinjo. »Za Singapur je značilno veliko ocvrte, hitre hrane, veliko je hrane, ki jo kupiš na ulici,« je povedala Haslindah, ki je ob pomoči Ahmedove mame pripravila ocvrte rolade, rakce, banane in rezance ter piščanec z rižem. Obiskovalci so bili nad festivalom navdušeni, Edina Mehić Silić je denimo dejala, da bi takšnih dogodkov na Jesenicah moralo biti še več, naslednjič na večjem prostoru. Častni gost festivala je bil piranski župan Pe­ter Bossman, med obiskovalci pa je bil tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je poudaril, da je multikulturnost ena od prednosti Jesenic in prav ponudba kulinarike različnih narodnosti bi bila lahko tista tržna niša, s katero bi v mesto privabili več obiskovalcev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 5. junij 2016 / 21:42

Certifikati tržne znamke Srce Slovenije

Kamnik, Domžale – Razvojni center Srca Slovenije, ki združuje šestnajst občin, je minuli teden podelil prve certifikate kolektivne tržne znamke Srce Slovenije, ki dokazujejo preverjeno kakovost, pr...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 28. februar 2014 / 10:21

Skuha ta pravo godljo

Zalka Jovanović iz Šenčurja skuha godljo, kot se je že nekdaj kuhala samo v Šenčurju. Recept je zapisala leta 2004 po ustnem izročilu starejših Šenčurjank.

Gospodarstvo / petek, 28. februar 2014 / 11:00

Nižje cene hlodov na dražbi

Gorenjski lastniki gozdov so tudi letos prodajali kvalitetne hlode na dražbi v Grosswilfersdorfu na avstrijskem Štajerskem. Le enajst hlodov je preseglo mejo tisoč evrov za »kubik«.

Razvedrilo / petek, 28. februar 2014 / 17:00

Miss Krvavca

V nedeljo je na izboru Snežne miss Krvavca med osmimi finalistkami postala najlepša Janja Kmetič iz Radeč.

Razvedrilo / petek, 28. februar 2014 / 17:04

Za gasilce zbrali okrog 310 tisoč evrov

Začetek letošnjega leta se je, kar se sprememb v naravi tiče, začel pravzaprav alarmantno. Drevesa so bila prekrita z žledom, kar je posledično povzročilo veliko škode tako v naravi kot v domovih m...

Razvedrilo / petek, 28. februar 2014 / 16:00

Pop meni za vse okuse

Pop TV-jevci so na zanimiv način predstavili letošnjo spomladansko programsko shemo. Druženje je pospremilo pet hodov, pet kreacij prve kuhalnice slovenskega kuharskega resničnostnega šova Gostilna iš...