Tavče gravče, pite, vinegret ...
Prvi festival mednarodne kulinarike Multi-Kulti-Narika na Jesenicah je več kot uspel, obiskovalci so napolnili dvorano Kolperna in uživali v pokušanju jedi različnih etničnih skupin.
Jesenice – Na Jesenicah je v petek popoldne potekal prvi festival mednarodne kulinarike Multi-Kulti-Narika. Na stojnicah v dvorani Kolperna so značilne jedi ponujali predstavniki različnih etničnih skupin, ki živijo na Jesenicah, od bošnjaške, srbske, hrvaške, črnogorske, makedonske, albanske pa vse do ukrajinske, ruske, singapurske ... Ahmed Pašić iz civilne iniciative Ejga – za lepše Jesenice (festival so pripravili v sodelovanju z društvom UP) je bil navdušen nad odzivom obiskovalcev.
Obiskovalci so do zadnjega kotička napolnili prostore med stojnicami in uživali v pokušanju jedi, kot so pita zeljanica, tavče gravče, prebranec, vinegret, koruzni kruh s čebulo, sarme, pogače, žganci, špehovka … »Neverjetno, zgolj s prostovoljnim delom in brez evra iz proračuna nam je uspelo!« je dejal Pašić, ki je skupaj z ženo Haslindah predstavljal singapursko kuhinjo. »Za Singapur je značilno veliko ocvrte, hitre hrane, veliko je hrane, ki jo kupiš na ulici,« je povedala Haslindah, ki je ob pomoči Ahmedove mame pripravila ocvrte rolade, rakce, banane in rezance ter piščanec z rižem. Obiskovalci so bili nad festivalom navdušeni, Edina Mehić Silić je denimo dejala, da bi takšnih dogodkov na Jesenicah moralo biti še več, naslednjič na večjem prostoru. Častni gost festivala je bil piranski župan Peter Bossman, med obiskovalci pa je bil tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je poudaril, da je multikulturnost ena od prednosti Jesenic in prav ponudba kulinarike različnih narodnosti bi bila lahko tista tržna niša, s katero bi v mesto privabili več obiskovalcev.